logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Psychische klachten door slechte opvoeding

De opvoeding van kinderen heeft een onmiskenbare invloed op hun mentale en emotionele ontwikkeling. Uit meerdere bronnen blijkt dat een ongezonde opvoeding, met name emotionele mishandeling of verwaarlozing, leidt tot psychische klachten en verergerde mentale gezondheid. Deze klachten kunnen zich ontwikkelen in de jeugd, maar blijven vaak jarenlang bestaan en beïnvloeden het volwassen leven. Dit artikel bespreekt de gevolgen van slechte opvoeding op de psychische gezondheid van kinderen en hoe deze klachten zich kunnen manifesteren in de loop van het leven.

Gevolgen van emotionele verwaarlozing en mishandeling

Emotionele verwaarlozing en mishandeling vallen onder de vormen van kindermishandeling, maar worden vaak onderschat. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut wordt emotionele mishandeling geclassificeerd als een situatie waarin ouders of opvoeders hun kind afwijzing en vijandigheid tonen. Dit kan zich manifesteren in het regelmatig uitschelden van het kind, het kind herhaaldelijk laten horen dat het niet gewenst is, of het kind opzettelijk bang maken. Daarnaast kan ook het uiten van denigrerende uitspraken over het kind tegenover anderen, terwijl het kind erbij is, een vorm van psychische mishandeling zijn.

De latere gevolgen van deze vormen van mishandeling zijn ernstig. Slachtoffers ervaren vaker chronische pijn, hebben een twee keer grotere kans op het ontwikkelen van chronische ziekten en hebben verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Bovendien zijn ze kwetsbaarder voor psychische klachten zoals depressie, angststoornissen en zelfs psychotische stoornissen. Volgens onderzoek is de combinatie van emotionele verwaarlozing en mishandeling gerelateerd aan zowel psychische als lichamelijke kwetsbaarheid, waarbij beide factoren elkaar kunnen beïnvloeden.

De invloed van emotionele belasting

Een ander belangrijk concept dat in meerdere bronnen wordt genoemd, is het idee van emotionele belasting. Dit verwijst naar de psychische en emotionele klachten die ontstaan als gevolg van een ongezonde jeugd. Iemand die tijdens de jeugd niet voldoende emotionele steun en aandacht heeft gekregen, kan in de toekomst last krijgen van vermijdingsgedrag, onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen. Volgens Janneke Luteyn, psycholoog, is het niet vervuld worden van de menselijke emotionele behoeften de belangrijkste verklarende factor van latere psychische problemen. Het gaat erom dat mensen een identiteit kunnen ontwikkelen die echt van hen is.

Deze emotionele belasting kan zich manifesteren in verschillende vormen. Bijvoorbeeld, als een kind zijn gevoelens en emoties in de jeugd wegsteekt, kan dit leiden tot een afhankelijkheid van rationele gedragingen in plaats van emotionele. Dit is een van de redenen waarom mensen in de toekomst moeite kunnen hebben met het omgaan met spanningen en stress.

De rol van opvoeding in psychische problemen

De opvoeding speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van psychische problemen bij kinderen. Onderzoekers stellen dat de opvoedstijl van ouders een invloed heeft op de mentale gezondheid van hun kinderen. Bijvoorbeeld, een te harde of te losse opvoeding kan leiden tot problemen met zelfvertrouwen, emotionele onzekerheid en zelfs psychotische klachten. In een onderzoek naar de invloed van opvoeding op psychische problemen stelt onderzoeker Ioannis Katsantonis dat de opvoedstijl niet alles is, maar wel een belangrijke factor is. Het is belangrijk om te beseffen dat de opvoeding van kinderen niet alleen bepaald wordt door de manier waarop ouders omgaan met hun kind, maar ook door andere factoren zoals sociaaleconomische status, fysieke gezondheid en geslacht.

Onderzoeker Jennifer Symonds van UCD benadrukt het belang van een warme en positieve opvoeding, vooral als er andere omstandigheden zijn waardoor kinderen risico lopen op een slechte psychische gezondheid. Het vermijden van een vijandig emotioneel klimaat thuis zal de problemen niet helemaal voorkomen, maar helpt waarschijnlijk wel. De opvoeding van kinderen is dus geen enkelvoudige zaak, maar een complexe samenloop van factoren die samenwerken om de mentale gezondheid van kinderen te beïnvloeden.

Emotionele verwaarlozing en het gevoel van onveiligheid

Emotionele verwaarlozing kan ook leiden tot een gevoel van onveiligheid in het leven. Kinderen die tijdens hun jeugd niet voldoende emotionele steun krijgen, ontwikkelen vaak een gevoel van onveiligheid en kunnen moeite hebben met het opbouwen van vertrouwen in relaties. Dit kan zich manifesteren in het vermijden van sociale interacties, het ontwikkelen van angst voor afwijzing of het vroegtijdig afbreken van relaties.

Bijvoorbeeld, volgens een studie zijn kinderen die te maken krijgen met emotionele verwaarlozing en mishandeling, kwetsbaarder voor psychische problemen. Ze hebben een groter risico op het ontwikkelen van schadelijke coping-mechanismen, zoals alcohol- en drugsmisbruik of overmatig eten. Daarnaast is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische ziekten en hart- en vaatziekten.

De impact van psychische Minderbelastbaarheid

Een ander belangrijk concept dat in meerdere bronnen wordt genoemd, is psychische Minderbelastbaarheid. Dit verwijst naar het vermogen van een persoon om met stress om te gaan en zich aan te passen aan veranderingen. Mensen met een lagere psychische Minderbelastbaarheid zijn kwetsbaarder voor psychische klachten, omdat ze moeite hebben met het omgaan met stress en emotionele spanningen.

In een discussie over psychische Minderbelastbaarheid wordt aangegeven dat het niet gaat om een vaste eigenschap, maar om een toestand die kan variëren afhankelijk van de omstandigheden. Mensen met een lagere psychische Minderbelastbaarheid hebben meer last van emotionele stress en kunnen moeite hebben met het oplossen van problemen.

De rol van ouders en opvoeders

De opvoeding van kinderen is niet alleen bepaald door de manier waarop ouders omgaan met hun kind, maar ook door andere factoren zoals sociaaleconomische status, fysieke gezondheid en geslacht. Ouders die te veel verwachtingen stellen aan hun kinderen, kunnen leiden tot stress en psychische problemen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders zelf ook hun eigen emotionele gezondheid in de gaten houden, omdat dit invloed heeft op de opvoeding van hun kinderen.

In een studie wordt benadrukt dat ouders vroeg op het spoor moeten komen van risicogroepen en hun kinderen moeten begeleiden. Begeleiding kan variëren van het geven van informatie over hoe om te gaan met bepaald gedrag van jonge kinderen, tot het aanbieden van professionele hulp. Het is belangrijk om te beseffen dat de opvoedstijl van ouders invloed heeft op de mentale gezondheid van hun kinderen.

Conclusie

De opvoeding van kinderen speelt een cruciale rol in hun mentale en emotionele ontwikkeling. Emotionele verwaarlozing en mishandeling kunnen leiden tot psychische klachten en verergerde mentale gezondheid. De invloed van emotionele belasting is zichtbaar in verschillende vormen, waaronder vermijdingsgedrag, onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen. De opvoeding van kinderen is dus geen enkelvoudige zaak, maar een complexe samenloop van factoren die samenwerken om de mentale gezondheid van kinderen te beïnvloeden. Ouders en opvoeders moeten zich bewust zijn van de invloed van hun gedrag op de psychische gezondheid van hun kinderen en zorgen voor een gezonde, emotionele omgeving.

Bronnen

  1. https://www.loslaten.nu/emotionele-belasting-in-de-jeugd/
  2. https://www.movisie.nl/artikel/late-gevolgen-emotionele-mishandeling-verwaarlozing
  3. https://scientias.nl/kinderen-strenger-opvoeden-liever-niet-het-vergroot-de-kans-op-psychische-problemen/
  4. https://www.psychic.de/forum/kummerforum-f31/veraenderung-durch-psychische-diagnose-lebensverlauf-t134673.html
  5. https://psycholoog.nl/blogs/opgroeien-in-onveiligheid-wat-doet-het-met-je/
  6. https://mindhulplijn.nl/onderwerpen/opvoedingsproblemen
  7. https://www.richtlijnenjeugdhulp.nl/koppkov/3-oorzaken-en-factoren/ingrijpende-gevolgen
  8. https://www.psychic.de/forum/angst-voor-krankheiten-f65/psychische-minderbelastbarkeit-t125106.html
  9. https://www.psychic.de/herzphobie-herzneurose.php
  10. https://mediationenscheiding.nl/kinderen/emotionele-verwaarlozing-en-de-gevolgen-daarvan/
  11. https://www.loslaten.nu/wat-kunnen-de-gevolgen-zijn-van-een-emotioneel-ongezonde-opvoeding/
  12. https://www.psychic.de/forum/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven