Richtlijnen voor Attachment Parenting in de opvoeding
juli 11, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijks terugkerend evenement dat gericht is op het bevorderen van uitwisseling, ondersteuning en samenwerking tussen ouders, opvoeders, professionals en andere betrokkenen bij het opvoeden van kinderen. Het is een gelegenheid om te leren, te delen en te ontmoeten in een sfeer van openheid en begrip. In deze artikel worden de kernpunten van de Week van de Opvoeding, de activiteiten en het thema van dit jaar uitgebreid besproken, op basis van de informatie uit de bronnen.
De Week van de Opvoeding is een week vol activiteiten die gericht zijn op het bevorderen van het opvoeden van kinderen. In veel steden wordt er een breed scala aan activiteiten georganiseerd, waardoor ouders en opvoeders de kans krijgen om te leren, te delen en te lachen. De activiteiten variëren van workshops, lezingen, voorstellingen tot spelletjes en informatiemarkten.
In Dordrecht bijvoorbeeld staat de Week van de Opvoeding in het teken van het thema "Opvoeden is samenspel". Er zijn allerlei activiteiten, zoals workshops, lezingen en avonden voor professionals. Op maandagavond 1 oktober 2018 werd de week geopend met een inspirerende lezing van Jürgen Peeters, auteur van het boek "Kinderen zijn geen puppy’s". Daarna konden ouders en opvoeders verschillende workshops volgen, onder andere van Elsbeth Teeling, oprichtster van de Club van Relaxte Moeders. Ook zijn er avonden voor professionals, zoals op dinsdag 2 oktober 2018, waarbij verschillende workshops en lezingen plaatsvinden, onder andere over meertalig opvoeden, kind en gescheiden ouderschap en grenzen stellen.
In Heiloo wordt er op 15 oktober een activiteitendag georganiseerd. Er zijn diverse gratis activiteiten voor kinderen en hun ouders, waaronder een informatiemarkt. Ook zijn er activiteiten voor jongeren van 12 tot 23 jaar. In Westerweg 252 in Heiloo zijn er activiteiten voor kinderen van 0 tot 4 jaar, een kletspraat voor opvoeders en medeopvoeders, en programma’s voor kinderen van 4 tot 12 jaar. In de avond is er een programma voor jongeren van 12 tot 23 jaar en hun opvoeders, waaronder een puzzelwedstrijd, een AI-escaperoom, lasergamen in de bibliotheek, een podcast opnemen met de burgemeester over opvoeden, muziek en dans.
In Drachten wordt op 12 oktober een sprankelende ochtend georganiseerd, waarbij er actieve activiteiten zijn voor kinderen en ouders, zoals een kleurplaat, een grabbelton, een vragenrad voor ouders met oudere kinderen, Evi’s Beweegavontuur en beweegaanbod van 0 tot 18 jaar. Ook zijn er voorstellingen en voorleesactiviteiten. Er is ook een suikerklontjesquiz, een fruitspies maken en een muziekactiviteit. Alles is gratis en aanmelden is niet nodig.
Het thema van de Week van de Opvoeding varieert elk jaar. In 2024 staat het thema "Opvoedhelden, opvoeden doen we samen!" In 2025 is het thema "Samen puzzelen". Het thema wordt vaak geïnspireerd door de kernwaarden van de Week van de Opvoeding, namelijk samenwerking, ondersteuning en uitwisseling van ervaringen.
De Week van de Opvoeding draait om het idee dat opvoeden niet alleen is. Ouders hebben hulp nodig van familie, vrienden, medeopvoeders en professionals. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat ouders niet alleen hoeven te werken aan het opvoeden van hun kinderen. Er zijn verschillende initiatieven waar ouders laagdrempelig in contact kunnen komen met elkaar of ondersteuning kunnen krijgen bij (opvoed)vragen. Ook als professionele ondersteuning nodig is, is dat op verschillende manieren mogelijk.
In de bronnen wordt ook benadruid dat het belangrijk is om tijd te maken voor elkaar als gezin. De mooiste momenten ontstaan vaak als je samen iets onderneemt. Of dat nu een hut bouwen is of geconcentreerd een 1000-stukjespuzzel leggen. Samen puzzelen gaat niet alleen over opvoeden, maar ook over tijd maken voor elkaar als gezin.
De Week van de Opvoeding is een gelegenheid om te leren, te delen en te lachen. Er zijn verschillende manieren om mee te doen aan de Week van de Opvoeding, zoals het organiseren van een activiteit, het deelnemen aan een workshop, het bezoeken van een lezing of het meedoen aan een voorstelling. In veel gevallen is het mogelijk om een activiteit te organiseren met budget van het CJG.
De bronnen geven aan dat ouders, opvoeders, professionals en anderen die betrokken zijn bij het opvoeden van kinderen, elkaar kunnen ondersteunen. Er zijn verschillende initiatieven waar ouders laagdrempelig in contact kunnen komen met elkaar of ondersteuning kunnen krijgen bij (opvoed)vragen. Ook als professionele ondersteuning nodig is, is dat op verschillende manieren mogelijk.
In de bronnen wordt ook benadruid dat het belangrijk is om te leren, te delen en te lachen. Er zijn verschillende activiteiten, zoals workshops, lezingen, voorstellingen, spelletjes en informatiemarkten. De activiteiten variëren per stad en jaar, maar het doel is steeds hetzelfde: samenwerking, ondersteuning en uitwisseling van ervaringen.
De Week van de Opvoeding is een belangrijk evenement dat gericht is op het bevorderen van uitwisseling, ondersteuning en samenwerking tussen ouders, opvoeders, professionals en andere betrokkenen bij het opvoeden van kinderen. Het is een gelegenheid om te leren, te delen en te lachen. De activiteiten variëren per stad en jaar, maar het doel is steeds hetzelfde: samenwerking, ondersteuning en uitwisseling van ervaringen. Het thema van de Week van de Opvoeding varieert elk jaar, maar het draait altijd om het idee dat opvoeden niet alleen is. Ouders hebben hulp nodig van familie, vrienden, medeopvoeders en professionals. In de Week van de Opvoeding is het mogelijk om te leren, te delen en te lachen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet