Richtlijnen voor Attachment Parenting in de opvoeding
juli 11, 2025
Opvoeden is een complex proces dat zich uitstrekt over achttien jaar. In een tijd waarin de maatschappelijke druk op ouders toeneemt, worden er steeds meer programma’s gecreëerd om hen te ondersteunen bij de keuzes die ze maken. Een van de nieuwste programma’s is Hoe gaat dat bij jullie thuis?, dat de EO in samenwerking met andere omroepen heeft opgezet. Dit programma biedt een unieke kans om te kijken naar hoe verschillende opvoedstijlen werken en hoe ouders met elkaar kunnen leren. In dit artikel bespreiden we de kernprincipes van dit programma, de rol van deskundigen zoals Steven Pont, en hoe dit programma kan bijdragen aan een beter begrip van opvoeding.
Het programma Hoe gaat dat bij jullie thuis? is een nieuw tv-programma van de EO dat gericht is op het vergelijkend opvoeden. In elke aflevering worden twee gezinnen gevolgd, die elk een andere opvoedstijl hanteren. De opvoeders van deze gezinnen komen een dag bij elkaar over de vloer, waarna ze samen de dag doorbrengen. Na twee dagen samen, delen ze hun ervaringen en geven ze feedback, kritiek, complimenten en tips. Dit proces is bedoeld om ouders te laten leren van elkaar, zonder te oordelen, maar juist door te kijken naar de opvoedingsuitdagingen die ze met elkaar delen.
Deze opvoedstijlen kunnen variëren van traditionele benaderingen tot meer open en flexibele benaderingen. De focus ligt op het begrijpen van hoe elke opvoedstijl werkt, waarom bepaalde keuzes worden gemaakt, en hoe ouders met elkaar kunnen communiceren over hun opvoedingsstrategieën. Deelnemers aan het programma zijn vaak bekende gezinnen, zoals de familie Pos en de familie Geerts, wat deel uitmaakt van de herkenbaarheid van het programma.
Een van de belangrijkste figuren in dit programma is Steven Pont, een ontwikkelingspsycholoog die ook betrokken is bij het bijprogramma Opgevoed staat netjes. In dit programma bespreekt hij fragmenten uit Hoe gaat dat bij jullie thuis? en geeft hij opvoedtips. Hij benadrukt dat opvoeden een proces is van achttien jaar lang intelligent vooruitstruikelen. “Met elkaar praten over opvoeden is belangrijk”, zegt hij. “Daarin kun je best iets van elkaar opsteken.”
Steven Pont benadrukt ook dat het belangrijk is om te leren van elkaar, in plaats van te oordelen. Het programma stimuleert dus een realistisch en eerlijk gesprek over opvoeding, waarin ouders hun ervaringen delen en leren van elkaar. Dit is essentieel, omdat de opvoeding van kinderen vaak lastig is en veel uitdagingen met zich meebrengt.
Het programma Hoe gaat dat bij jullie thuis? biedt ouders een unieke kans om te kijken naar hoe andere gezinnen met opvoedingsuitdagingen omgaan. Door deel te nemen aan dit programma, kunnen ouders leren van de ervaringen van anderen en hun eigen opvoedingsstrategieën beoordelen. De focus ligt op het leren van elkaar, in plaats van het oordelen van de opvoedingsstijl van anderen.
Deelnemers aan het programma kunnen ook profiteren van het panel dat elke dag meekijkt en commentaar geeft op de beelden van de gezinnen. Dit panel bestaat uit mensen uit alle windstreken en lagen van de samenleving, wat een breed en divers zicht biedt op de opvoedingsuitdagingen. De reacties van het panel zijn vaak herkenbaar en geven ouders een gevoel van sympathie en begrip.
Het bijprogramma Opgevoed staat netjes is een aanvulling op het hoofdprogramma en wordt geleverd via NPO Start. In dit programma bespreekt Steven Pont fragmenten uit het hoofdprogramma en geeft hij opvoedtips. Hij licht aan de hand van een thema onderliggende patronen, verhoudingen, spanning of leermomenten uit. Dit helpt ouders om beter te begrijpen hoe hun eigen opvoedingsstrategieën werken en wat er in bepaalde situaties kan gebeuren.
Deze aanvulling op het hoofdprogramma is van groot belang, omdat het ouders helpt bij het interpreteren van de inhoud van het hoofdprogramma. Het biedt een dieper inzicht in de opvoedingsuitdagingen en helpt ouders om te leren van de ervaringen van anderen.
Een ander belangrijk onderdeel van het programma is het panel dat elke dag meekijkt en commentaar geeft op de beelden van de gezinnen. Dit panel bestaat uit mensen uit alle windstreken en lagen van de samenleving, wat een breed en divers zicht biedt op de opvoedingsuitdagingen. De reacties van het panel zijn vaak herkenbaar en geven ouders een gevoel van sympathie en begrip.
Deelnemers aan het panel zijn onder andere bekende gezinnen, zoals de familie Pos en de familie Geerts. Deze gezinnen worden vaak genoemd in de bronnen, wat hun betrokkenheid en betrouwbaarheid ondersteunt. De reacties van het panel zijn vaak gericht op het begrijpen van de opvoedingsuitdagingen en helpen ouders bij het leren van elkaar.
De EO is de omroep die het programma Hoe gaat dat bij jullie thuis? heeft opgezet. De EO is betrokken bij meerdere programma’s over opvoeding, waaronder De Opvoeders, Een valse start, en Oogappels. Deze programma’s geven ouders en kinderen een uniek inkijkje in de opvoedingsuitdagingen en helpen bij het begrijpen van de complexiteit van opvoeden.
De EO stelt ook voor dat ouders leren van elkaar, in plaats van te oordelen. Dit is een belangrijk onderdeel van het programma, omdat het helpt bij het creëren van een bredere en meer begrijpende opvoedingsstijl. De EO benadrukt dat het belangrijk is om te leren van elkaar, in plaats van te oordelen, en dat dit helpt bij het begrijpen van de complexiteit van opvoeden.
Het programma Hoe gaat dat bij jullie thuis? biedt ouders een unieke kans om te kijken naar hoe andere gezinnen met opvoedingsuitdagingen omgaan. Door deel te nemen aan dit programma, kunnen ouders leren van de ervaringen van anderen en hun eigen opvoedingsstrategieën beoordelen. De focus ligt op het leren van elkaar, in plaats van het oordelen van de opvoedingsstijl van anderen. De rol van deskundigen zoals Steven Pont is cruciaal in dit proces, omdat ze ouders helpen bij het interpreteren van de inhoud van het hoofdprogramma en het leren van elkaar.
De EO is de omroep die dit programma heeft opgezet, en ze stelt voor dat ouders leren van elkaar, in plaats van te oordelen. Dit is een belangrijk onderdeel van het programma, omdat het helpt bij het creëren van een breed en meer begrijpende opvoedingsstijl. Het programma helpt ouders bij het begrijpen van de complexiteit van opvoeden en biedt hen een unieke kans om te leren van elkaar.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet