Respectvol opvoeden: een basis voor harmonie en ontwikkeling
juli 11, 2025
De opvoeding van kinderen is een complex proces dat veelvuldig onderwerp is van gesprekken, programma’s en onderzoeken. In Nederland zijn er diverse programma’s die het onderwerp op een realistische en educatieve manier benaderen. In het bijzonder richt het nieuwe programma Hoe gaat dat bij jullie thuis? van de EO zich op de verschillende opvoedstijlen en hoe ouders met elkaar kunnen leren van elkaar. Deze programma’s helpen ouders en opvoeders om beter te begrijpen wat goed gaat, maar ook waar ze op moeten letten. In dit artikel worden de kernprincipes van deze programma’s en de inzichten die hieruit voortkomen besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.
Een van de nieuwste en meest opvallende programma’s op het gebied van opvoeden is Hoe gaat dat bij jullie thuis? van de EO. Dit programma stelt twee opvoeders met verschillende opvoedstijlen in staat om een dag door te brengen bij elkaar thuis. Hierbij worden de dagelijkse uitdagingen en manieren van omgaan met kinderen in beeld gebracht, met als doel om te leren van elkaar. Deelname aan dit programma is gericht op openheid, nieuwsgierigheid en het delen van ervaringen, zonder dat er oordelen plaatsvindt.
In elke aflevering staan twee gezinnen met verschillende opvoedstijlen centraal. Ze komen allebei een dag bij elkaar over de vloer, waarna ze met elkaar in gesprek gaan over hun ervaringen door feedback, kritiek, complimenten en tips te geven. Een panel uit alle windstreken en lagen van de samenleving kijkt elke dag mee en geeft vanuit huis commentaar op de beelden van de gezinnen. Dit panel helpt om de ervaringen van de gezinnen te beoordelen en te laten zien hoe verschillende opvoedstijlen kunnen worden geïnterpreteerd.
Deze manier van werken stimuleert het échte gesprek over opvoeden, waarin ouders en opvoeders kunnen leren van elkaar, in plaats van te oordelen. Dit is ook het doel van het programma: het inspireren van ouders om elkaars opvoeding niet te veroordelen, maar met elkaar in gesprek te gaan over de opvoedissues die elke opvoeder tegenkomt.
Naast het programma Hoe gaat dat bij jullie thuis? is er ook een aanvullend programma genaamd Opgevoed staat netjes. Dit programma wordt gepresenteerd door ontwikkelingspsycholoog Steven Pont, die fragmenten uit Hoe gaat dat bij jullie thuis? bespreekt, toelicht en opvoedtips geeft. Steven Pont benadrukt dat opvoeden een proces is van achttien jaar lang intelligent vooruitstruikelen, waarin je iets van elkaar op kunt steken. Dit programma helpt ouders om de complexiteit van het opvoedproces te begrijpen en te leren omgaan met de uitdagingen die erbij horen.
In Opgevoed staat netjes worden ook de meest spraakmakende en herkenbare fragmenten uit zowel de afleveringen als het bonusmateriaal van Hoe gaat dat bij jullie thuis? besproken. Hierin worden onderliggende patronen, verhoudingen, spanningen of leermomenten geanalyseerd. Steven Pont legt uit wat hij ziet gebeuren bij de ouders onderling, of in het gedrag tussen moeder en kind. Hij legt ook uit waarom evenwicht in een relatie belangrijk is voor een veilige opvoeding.
Een belangrijk onderdeel van Hoe gaat dat bij jullie thuis? is het panel dat elke dag mee kijkt en commentaar geeft op de beelden van de gezinnen. Dit panel bestaat uit mensen uit alle windstreken en lagen van de samenleving, wat ervoor zorgt dat er veel herkenning en sympathie is. Deelnemers aan het panel zijn onder andere de bekende families Pos en Geerts, wat erop wijst dat deelname aan het programma ook bij bekende gezinnen plaatsvindt.
Deze panelen geven een ongezouten mening, wat helpt bij het begrijpen van verschillende opvoedstijlen en hoe deze in de praktijk worden toegepast. Daarnaast helpt het panel om ouders te laten zien dat er geen enkele opvoedstijl is die perfect is, maar dat iedereen wel kan leren van elkaar.
De opvoedprogramma’s zoals Hoe gaat dat bij jullie thuis? en Opgevoed staat netjes hebben een belangrijke impact op ouders. Ze helpen ouders om de complexiteit van het opvoeden te begrijpen en te leren omgaan met de uitdagingen die erbij horen. Door deel te nemen aan dergelijke programma’s kunnen ouders ervaringen delen en leren van andere ouders, wat helpt bij het opbouwen van vertrouwen en zelfvertrouwen.
Bijvoorbeeld, in Hoe gaat dat bij jullie thuis? leren de opvoeders van elkaar door hun opvoedstijlen te delen en te bespreken. Dit helpt ouders om te begrijpen dat er geen enkele opvoedstijl is die voor iedereen geschikt is, maar dat er wel veel mogelijkheden zijn om te leren en te groeien. Door dit te doen, wordt het opvoeden voor ouders minder stressvol en meer een plezier.
Bij deelname aan de programma’s zoals Hoe gaat dat bij jullie thuis? en Opgevoed staat netjes is de rol van opvoeders en deskundigen belangrijk. De opvoeders delen hun ervaringen en inzichten, terwijl deskundigen zoals Steven Pont inzicht geven in de psychologie en opvoeding van kinderen. Deze combinatie helpt ouders om een beter begrip te krijgen van de complexiteit van het opvoeden en hoe ze hiermee om kunnen gaan.
In De Opvoeders, een ander programma dat door de EO wordt gepresenteerd, geven vijf gezinnen hun opvoedmethodes prijs. Kleine camera’s op diverse locaties in huis registreren hoe het er achter de voordeur aan toegaat. Wat zijn de dagelijkse routines en welke normen en waarden gelden hier? Dit programma toont alledaagse taferelen, herkenbare conflicten en ontroerende momenten, wat helpt bij het begrijpen van de complexiteit van het opvoeden.
Volgens pedagoog Marina van der Wal is opvoeden anno 2025 geen kwestie van hokjes denken, maar van kijken naar wat goed gaat. Ze benadrukt dat ouders niet alleen moeten denken aan de manier waarop ze hun kinderen opvoeden, maar ook aan de manier waarop ze zelf omgaan met de uitdagingen van het opvoeden. Ze benadrukt dat kinderen niet alleen zachtheid nodig hebben, maar ook stevigheid.
Bijvoorbeeld, in Gentle parenting wordt opgevoeden met weinig straffen en met een zachte hand. Van der Wal benadrukt dat dit geen standaard is, maar dat ouders moeten kijken naar wie ze zelf zijn als ouder en naar het karakter van hun kind, en daarop moeten aansluiten. Ze benadrukt ook dat het belangrijk is om te leren van anderen en te kijken naar wat goed gaat, in plaats van te focussen op fouten.
De programma’s Hoe gaat dat bij jullie thuis? en Opgevoed staat netjes bieden een waardevolle inzicht in de complexiteit van het opvoeden en helpen ouders om te leren van elkaar. Ze tonen aan dat er geen enkele opvoedstijl is die voor iedereen geschikt is, maar dat er wel veel mogelijkheden zijn om te leren en te groeien. Door deelname aan dergelijke programma’s kunnen ouders ervaringen delen en leren van andere ouders, wat helpt bij het opbouwen van vertrouwen en zelfvertrouwen. Daarnaast helpt het ook om een beter begrip te krijgen van de complexiteit van het opvoeden en hoe ouders hiermee om kunnen gaan.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet