logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Tweetalig opvoeden: Problemen en voordelen in de praktijk

De opvoeding van kinderen in meer talen is in veel gezinnen een veelvoorkomend verschijnsel. In Nederland zijn er veel gezinnen waarin twee of meer talen worden gesproken, en daarbij komt ook de vraag of dit een taalachterstand kan veroorzaken. De bronnen die in het onderzoek zijn gebruikt, geven inzicht in de effecten van een tweetalige opvoeding en de mogelijke problemen die daarbij kunnen optreden. Het blijkt dat een tweetalige opvoeding geen directe oorzaak is van taalproblemen, maar dat er wel specifieke factoren zijn die een rol spelen bij de ontwikkeling van de taal. In dit artikel worden de voordelen, nadelen en mogelijke problemen van een tweetalige opvoeding besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Taalontwikkeling en tweetaligheid

De meeste bronnen tonen aan dat kinderen die in een tweetalige omgeving opgroeien, geen taalachterstand lopen ten opzichte van eentalige kinderen. Een veelvoorkomende misvatting is dat tweetaligheid leidt tot een vertraging in de taalontwikkeling. In werkelijkheid blijken tweetalige kinderen vaak beter in het begrijpen van taalkundige structuren, het herkennen van grammatica en het aanpassen van taalgebruik aan het gespreksgesprekspartner.

De Dual-Lingual-system theorie, zoals die in bron [2] wordt beschreven, stelt dat kinderen twee verschillende systemen in hun hoofd hebben voor de twee talen. Bij jonge kinderen lopen deze systemen nog door elkaar, maar naarmate ze ouder worden, ontstaat er een scheiding tussen de systemen. Dit betekent dat kinderen op een jonge leeftijd al een bepaald begrip hebben van hoe talen werken, wat hen helpt bij het leren van taal.

Bij bron [1] wordt ook aangegeven dat het vinden van woorden bij tweetalige kinderen moeilijker kan zijn, maar dat dit niet automatisch leidt tot een taalachterstand. De hersenen van tweetalige kinderen werken actiever, waardoor ze sneller kunnen leren en beter kunnen anticiperen op het gedrag van anderen. Dit betekent dat een tweetalige opvoeding juist voordelen kan opleveren, mits het kind voldoende taalinput krijgt en er sprake is van een rijke taalomgeving.

Problemen bij tweetalig opvoeden

Hoewel er veel voordelen zijn aan het opvoeden in meerdere talen, kunnen er ook problemen zijn. Een veelvoorkomend probleem is het feit dat de vocabulaire per taal kleiner kan zijn dan bij eentalige kinderen. Dit kan er wel voor zorgen dat de taalontwikkeling tijdelijk achteruitloopt, maar dit is geen blijvende situatie. Volgens bron [2] kan de achterstand in het vocabulaire worden opgeheven tijdens de basisschoolperiode, mits het kind voldoende taalinput krijgt.

Een ander probleem dat kan voorkomen is het gebruik van meerdere talen in een en dezelfde zin. Bijvoorbeeld: een kind dat in het Spaans en Nederlands opgroeit, kan soms woorden uit beide talen gebruiken in één zin. Dit wordt ook wel "code-switching" genoemd, en is een normaal verschijnsel bij tweetalige kinderen. Het is echter belangrijk dat ouders dit niet als een taalprobleem beschouwen, maar juist als een natuurlijk onderdeel van de taalontwikkeling.

Bij bron [1] wordt ook melding gemaakt van een situatie waarin een kleindochter van een oudere generatie moeilijk woorden kan uitspreken, zoals "Daro" in plaats van "Dora". Dit soort uitspraakfoutjes kunnen een tijdelijke fase zijn, vooral bij jonge kinderen. Het is echter belangrijk om te letten op aanhoudende problemen, en in geval van twijfel is het raadzaam om contact op te nemen met een logopedist.

De rol van ouders en onderwijs

De opvoeding van een kind in meerdere talen hangt sterk af van de omgeving waarin het kind opgroeit. Een veelgebruikte strategie is de "one parent, one language"-methode, waarbij elke ouder zijn of haar eigen taal spreekt. Dit helpt bij het opbouwen van het taalgebruik in beide talen. Volgens bron [3] is deze aanpak veelvoorkomend, vooral bij gemengde koppels. Bijna drie kwart van de kinderen die met deze strategie opgroeien, worden later meertalig.

Echter, het is belangrijk dat ouders consequent zijn in het kiezen van de taal die ze tegen hun kind spreken. Als ouders de talen door elkaar gebruiken, kan dit verwarrend zijn voor het kind. Daarnaast is het belangrijk dat ouders voldoende interactie hebben met hun kind, bijvoorbeeld door boeken voor te lezen of te praten over onderwerpen waar het kind interesse in heeft.

In bron [4] wordt ook aangegeven dat pedagogische medewerkers in de kinderopvang vaak niet goed weten hoe ze met meertaligheid om moeten gaan. Dit kan leiden tot een onzekerheid bij ouders, die dan niet goed begeleid worden bij het opvoeden in meerdere talen. Daarom is het belangrijk dat zowel ouders als onderwijskrachten zich bewust zijn van de voordelen en mogelijke problemen van een tweetalige opvoeding.

Onderzoek en aanbevelingen

Er zijn verschillende studies gedaan naar de effecten van tweetaligheid op de taalontwikkeling. In bron [2] wordt aangegeven dat kinderen met een tweetalige opvoeding vaak beter zijn in het begrijpen van grammatica en het anticiperen op het gedrag van anderen. Dit komt door de actieve prefrontale cortex, die betrokken is bij het uitvoeren van taken.

Bij bron [4] wordt ook aangegeven dat de effecten van meertaligheid in de kinderopvang nog niet volledig duidelijk zijn. Er is nog veel onderzoek nodig naar de invloed van meertalig opvoeden op de ontwikkeling van jonge kinderen. In het kader van het project MIND (Meertaligheid in Dagopvang) wordt onderzocht of meertaligheid een positief effect heeft op de taalontwikkeling van kinderen. Tot nu toe wijzen de resultaten in dezelfde richting, maar er is nog meer onderzoek nodig.

Conclusie

De opvoeding van kinderen in meerdere talen heeft zowel voordelen als nadelen. Het is belangrijk dat ouders en onderwijskrachten zich bewust zijn van de mogelijke problemen en de juiste strategieën hanteren. Een tweetalige opvoeding leidt niet automatisch tot een taalachterstand, maar het is wel belangrijk dat er voldoende taalinput en interactie is. Bij twijfel is het raadzaam om contact op te nemen met een logopedist of een deskundige op het gebied van meertaligheid.

Bronnen

  1. Taalcanon: Hebben tweetalige kinderen een taalachterstand?
  2. Onderwijs van Morgen: Tweetaligheid – Goed of slecht?
  3. Didactief Online: Meertalig opvoeden – Een troef of een vloek
  4. UvA: Effectiever communiceren door meertaligheid
  5. Logopediepraktijk Marisplein: Leidt meertalig opvoeden tot taalachterstand?
  6. Early Years Blog: Tweetalig opvoeden bij TOS (of niet?)
  7. Logopediepraktijk Marisplein: Tweetalig opvoeden – Hier moet je op letten

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven