Verschillende opvoedstijlen in het tv-programma ‘Het beste voor je kind’
juli 11, 2025
Bij het opvoeden van kinderen ontstaan vaak problemen, waardoor de relatie tussen ouder en kind onder druk kan komen te staan. Volgens de bronnen die beschikbaar zijn, zijn er verschillende oorzaken van opvoedingsproblemen, waaronder de druk van verwachtingen, het ontbreken van ondersteuning, of de combinatie van het type kind, de omstandigheden en de visie van de ouder. Deze problemen kunnen leiden tot frustratie, onzekerheid en zelfs tot ernstige situaties, zoals geweld of zelfmoordgedrag. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je met deze problemen omgaat, waar je hulp kunt vinden en hoe je als ouder je kind het beste kunt begeleiden.
Opvoedingsproblemen ontstaan vaak geleidelijk, maar kunnen ook plotseling optreden, bijvoorbeeld bij het opgroeien van een kind of bij pubers. Een opvoedingsprobleem is in eerste instantie een probleem van de ouders. Ze willen vaak iets bereiken, maar slagen er niet in om het gedrag van hun kind te veranderen. Dit kan leiden tot gevoelens van machteloosheid, onzekerheid, bezorgdheid en zelfs kwaadheid bij de ouders. Het kind voelt zich onder druk gezet, en dat maakt de kans dat het kind het gedrag inderdaad aanpast alleen maar kleiner.
Er zijn veel verschillende oorzaken van opvoedingsproblemen. Bijvoorbeeld: ouders staan vaker alleen voor dan vroeger, gezinnen zijn tegenwoordig kleiner, ouders kunnen daarom minder ‘oefenen’ in het opvoeden. Ook kan de ouder het gevoel hebben tekort te schieten, of het kind heeft last van aandachtsproblemen, bijvoorbeeld bij ADHD. Daarnaast kan er sprake zijn van botsende karakters tussen ouders en kind, of bepaalde vaste gewoontes in het gezin gaan knellen bij het kind. Kinderen kunnen zich ook in een rol geduwd voelen, bijvoorbeeld omdat hen gezegd wordt dat ze behulpzaam zijn, slim of juist onhandig of niet willen deugen. De opvoeder kan ook vooral reageren op negatief gedrag van kinderen en minder op positief gedrag. Verder kunnen problemen zoals een scheiding, te weinig geld en aandacht, of het moeizame karakter van hun kind de relatie tussen ouder en kind beïnvloeden.
Iedere ouder-kindrelatie kent wel perioden met opvoedingsproblemen. Het is daarom belangrijk om te weten waar je hulp kunt vinden. Volgens de bronnen zijn er verschillende opties. Je kunt terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of bij het sociaal wijkteam/jeugdteam in je gemeente. Daarnaast kunnen je ook terecht bij professionele hulpverleners, zoals een jeugd- of wijkteam, welzijnsinstellingen, maatschappelijk werk, of bijvoorbeeld bij het Opvoedbureau of het Steunpunt Opvoeding. Ook kan je terecht bij lokale organisaties zoals het Opvoedwinkel of bij het Steunpunt Opvoeding. Daarnaast zijn er ook online platforms, zoals de MIND Hulplijn, waar je hulp en advies kunt krijgen, toegespitst op je persoonlijke situatie. Je kunt bellen, mailen, chatten of WhatsAppen.
Volgens de bronnen is het belangrijk om als ouder een veilige en stimulerende omgeving te bieden. Dit kan je kind helpen de wereld te ontdekken. Ook is het belangrijk om positieve ondersteuning te geven, zoals het belonen van gedrag, zodat je kind dit gedrag vaker laat zien. Daarnaast is het belangrijk om passende regels te stellen, duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het is ook belangrijk om haalbare verwachtingen te stellen, want elk kind ontwikkelt zich in een eigen tempo. Bovendien is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, want het is belangrijk dat het goed gaat met jou als ouder. Neem tijd voor jezelf, zorg voor rust en ontspanning. Dan ben je weer opgeladen om je kind op te voeden.
In de verschillende ontwikkelingsfasen van een kind zijn er verschillende opvoedtaken. Van 0 tot 2 jaar is de belangrijkste taak het opbouwen van een veilige band met de opvoeders. In deze fase leert je kind omgaan met andere mensen, en leert het verschil te zien tussen jou en een vreemde. Ook leert je kind bewust te spelen met voorwerpen en te spelen naast andere kinderen. Van 2 tot 4 jaar is het belangrijk om grenzen te stellen en structuur en duidelijkheid te geven. In deze fase ontwikkelt je kind ook lichaamsbeheersing. Van 6 tot 12 jaar is het belangrijk om je kind te stimuleren om eigen keuzes te maken. Je kind leert omgaan met bijvoorbeeld vervoer, geld en media. In deze fase is het belangrijk om je kind te leren hoe het met anderen omgaat, en om te leren respectvol om te gaan met verschillen tussen mensen. Van 12 tot 16 jaar is het belangrijk om je kind te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van de eigen identiteit. In deze fase is het belangrijk om je kind de ruimte te geven om te experimenteren met het opbouwen van eigen normen en waarden. Van 16 tot 23 jaar is de overgang van jeugd naar volwassenheid. Je kind komt los van de ouders en wordt steeds meer onafhankelijk, zelfstandig en zelfredzaam.
Als je als ouder het gevoel hebt dat het opvoeden te zwaar is, kun je terecht bij hulpverleners. Bijvoorbeeld bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of bij het sociaal wijkteam/jeugdteam in je gemeente. Daarnaast zijn er ook andere opties, zoals bijvoorbeeld bij het Opvoedbureau, het Steunpunt Opvoeding, de Opvoedwinkel, of bij andere lokale organisaties. Ook kan je terecht bij professionele hulpverleners, zoals een jeugd- of wijkteam, welzijnsinstellingen, maatschappelijk werk, of bijvoorbeeld bij het Steunpunt Opvoeding. Daarnaast zijn er ook online platforms, zoals de MIND Hulplijn, waar je hulp en advies kunt krijgen, toegespitst op je persoonlijke situatie. Je kunt bellen, mailen, chatten of WhatsAppen.
Opvoeden is een complexe taak waarbij veel factoren een rol spelen. Het kan voorkomen dat je als ouder vastloopt in de opvoeding, wat leidt tot problemen. Het is daarom belangrijk om te weten waar je hulp kunt vinden en hoe je als ouder je kind het beste kunt begeleiden. De bronnen die beschikbaar zijn, geven een overzicht van de mogelijke oorzaken van opvoedingsproblemen, en geven aan waar je hulp kunt vinden. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, en om je kind te stimuleren om eigen keuzes te maken. Door te werken aan een veilige en stimulerende omgeving, kun je als ouder je kind het beste begeleiden bij de ontwikkeling.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet