logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Praktijkgericht opvoeden met structuur en positieve aanpak

Inleiding

In de huidige tijd wordt steeds vaker gesproken over positief opvoeden, een aanpak die gericht is op het aanboren van een veilige, liefdevolle en stimulerende omgeving voor kinderen. De bronnen die beschikbaar zijn, tonen aan dat structuur en positieve aanpak onmisbaar zijn in de opvoeding van kinderen. Structuur biedt duidelijkheid, voorspelbaarheid en veiligheid, terwijl positief opvoeden gericht is op het aanmoedigen van gedrag, het geven van positieve feedback en het aanleren van zelfstandigheid. In dit artikel wordt uitgelegd hoe praktisch en positief opvoeden met structuur kan worden toegepast, en welke voordelen dit heeft voor de ontwikkeling van kinderen.

Structuur en positieve opvoeding

Een van de belangrijkste aspecten van positief opvoeden is het aanbieden van een veilige en stabiele omgeving. Hierin voelt een kind zich veilig en ontspannen, waardoor het zich kan richten op ontwikkeling en leren. Volgens bron [1] is een veilige basis essentieel voor positief opvoeden. Dit gebeurt door het bieden van liefde, aandacht en positieve ondersteuning. Kinderen die zich veilig voelen, kunnen zich beter concentreren op hun omgeving en nieuwe dingen leren.

Bij het opvoeden is het belangrijk om duidelijkheid te bieden. Structuur en regelmaat helpen kinderen bij het leren van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Bron [2] benoemt dat routines en structuur kinderen helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde. Door regelmatige routines te volgen, leren kinderen dat ze in staat zijn om taken zelfstandig uit te voeren. Dit draagt bij aan hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Daarnaast helpt structuur kinderen bij het ontwikkelen van een gevoel van verantwoordelijkheid, aangezien ze leren dat bepaalde taken moeten worden uitgevoerd op specifieke tijdstippen.

In bron [3] wordt benadrukt dat regelmaat en structuur belangrijk zijn voor het gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid. Kinderen die een regelmatig ritme hebben, weten wat er komen gaat. Dit geeft hen houvast en daarmee emotionele veiligheid. Een vaste dagindeling en herkenbare rituelen helpen hierbij. Dit betekent dat ouders en opvoeders in de praktijk moeten leren om een duidelijk schema aan te houden, zodat kinderen weten wat ze kunnen verwachten.

Positieve ondersteuning en gedragsbeheersing

Een ander belangrijk onderdeel van positief opvoeden is het geven van positieve ondersteuning. Dit gebeurt door kinderen te belonen en hen te motiveren. Bron [6] benoemt dat het bekrachtigen van positief gedrag het beste werkt als het zo snel mogelijk gebeurt na het gedrag, en het zo vaak mogelijk gebeurt. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals door te lachen, aan te raken of een schouderklopje te geven. Het is belangrijk dat het specifiek gericht is op bepaald gedrag. Kijk naar wanneer het wel goed gaat. Wat doe jij dan, wat doet je kind dan? Daar zitten sleutels in voor oplossingen en om positief te blijven.

Bij het opvoeden is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Bron [8] benoemt dat passende regels belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind. Probeer zoveel mogelijk duidelijke regels te stellen. En op een heldere manier te vertellen wat je van je kind verwacht. Een kind dat duidelijke grenzen en regels krijgt, voelt zich veiliger en kan zich beter ontwikkelen.

Praktijkvoorbeelden en tools

Er zijn meerdere tools en cursussen beschikbaar die helpen bij het praktisch en positief opvoeden met structuur. Bron [4] beschrijft een online cursus Opvoeden die gericht is op het leren van praktische handvatten voor het omgaan met kinderen van baby tot puber. Deze cursus helpt ouders en professionals om beter om te gaan met opvoedvragen, zoals omgaan met huilen, gedrag dat uitdaagt, of situaties waarin je kind te maken krijgt met pesten of negatieve invloeden. De cursus biedt ook praktische handvatten om belangrijke gesprekken aan te gaan en leert hoe je op een kalme manier grenzen stelt.

Er is ook een werkboek beschikbaar genaamd “TOP Opvoeder” dat helpt bij het vinden van balans tussen de ouder en het kind. Dit werkboek helpt bij het leren omgaan met uitdagende situaties, zonder aan jezelf voorbij te gaan. Het helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het vinden van een opvoedstijl die bij de ouder past.

Ondersteuning en zelfzorg

Bij het opvoeden is het belangrijk dat ouders ook voor zichzelf zorgen. Bron [5] benoemt dat als ouder goed voor jezelf zorgt, je makkelijker geduldig, consequent en beschikbaar bent voor je kinderen. Dit is belangrijk omdat het helpt om stress en uitputting te voorkomen. Ouders die genoeg rust en ontspanning krijgen, kunnen beter omgaan met uitdagingen in de opvoeding.

In bron [1] wordt ook benadrukt dat het belangrijk is om realistische verwachtingen te hebben. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Wanneer ouders te veel van het kind verwachten of willen dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Ieder kind maakt fouten – meestal niet met opzet.

Samenwerking en communicatie

Bij het opvoeden is het belangrijk om met je kind te communiceren. Dit gebeurt door te luisteren naar je kind en het gevoel van je kind te begrijpen. Bron [6] benoemt dat het belangrijk is om je kind te laten weten dat hij of zij bij je terechtkomt met vragen. Dit helpt bij het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen ouder en kind.

In bron [4] wordt ook benadrukt dat het belangrijk is om met je kind te communiceren over thema’s zoals seksualiteit, pesten, en de invloed van media. Dit helpt bij het opbouwen van een open en betrouwbare relatie tussen ouder en kind.

Conclusie

Praktisch en positief opvoeden met structuur is een essentieel onderdeel van de opvoeding van kinderen. Structuur biedt duidelijkheid, voorspelbaarheid en veiligheid, terwijl positief opvoeden gericht is op het aanmoedigen van gedrag, het geven van positieve feedback en het aanleren van zelfstandigheid. Door een veilige, liefdevolle en stimulerende omgeving aan te bieden, kunnen kinderen zich veilig voelen en zich richten op hun ontwikkeling en leren. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen, positieve ondersteuning te geven en te luisteren naar het gevoel van het kind. Daarnaast is het belangrijk dat ouders ook voor zichzelf zorgen, zodat ze beter om kunnen gaan met de uitdagingen van de opvoeding.

Bronnen

  1. Wat is positief opvoeden? Basisprincipes, tips per leeftijd en online cursus
  2. Het belang van routines en structuur in het gezin
  3. Waarom is regelmaat en structuur belangrijk voor een kind?
  4. Cursus Opvoeden
  5. De Triple P-methode
  6. Opvoeden zonder straffen, hoe doe je dat?
  7. Het belang van routines en structuur voor een veilige hechting
  8. Wat is belangrijk bij opvoeden?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven