Puur Elkaar Grootbrengen: Opvoeding vanuit een open ruimte
juli 11, 2025
De gezonde voeding van kinderen speelt een cruciale rol in hun ontwikkeling. In de kinderopvang is het belangrijk dat ouders actief worden betrokken bij het voedingsbeleid. Dit zorgt ervoor dat kinderen leren om gezond te eten en dat ouders hun kinderen hierbij helpen. In dit artikel worden praktische tips gegeven over hoe ouders kunnen worden betrokken bij het gezonde voedingsbeleid van de kinderopvang.
Het is belangrijk om ouders op verschillende manieren aan te spreken en ze als ‘partner in de opvang’ uit te nodigen. Vraag ouders om hun mening en laat merken dat hun bijdrage wordt gewaardeerd. Een andere leuke manier om ouders te betrekken bij de opvang is het organiseren van een ouderavond. Op zo’n avond kan de oudercommissie een onderwerp centraal stellen dat aansluit bij de interesses van de ouders. Zorg daarnaast voor een informeel gedeelte met onderling contact en de mogelijkheid tot discussie of het uitwisselen van informatie en tips. Meer informatie over ouderbetrokkenheid vindt u in de brochure ‘De oudercommissie, medezeggenschap, adviesrecht, de achterban’ (zie hiernaast). Suggesties voor een ouderavond vindt u in de reader ‘Opvoeden op het kinderdagverblijf; voor oudercommissies’ (zie brochures kwaliteit hiernaast).
In onze communicatiebrochure hiernaast vindt u handvatten voor de communicatie en een voorbeeldcommunicatieplan. Tijdens onze basistraining voor oudercommissies besteden we aandacht aan het onderwerp ‘achterbancommunicatie’.
Een van de belangrijkste manieren om ouders te betrekken bij het gezonde voedingsbeleid van de kinderopvang is het organiseren van een ouderavond. Wil je het goed aanpakken? Organiseer dan een ouderavond voor ouders, nodig hier bijvoorbeeld een expert voor uit. Dit is voor ouders heel waardevol doordat ze contact hebben met andere ouders en direct van informatie en tips worden voorzien. Zorg dat er aan het eind van de avond ook voldoende ruimte is voor vragen van ouders. Je kunt dit zelfs ook (toekomstige) ouders uit de buurt voor uitnodigen.
Lijkt het je waardevol om een ouderavond met mij als expert te organiseren? Lees hier dan de mogelijkheden en/of vraag een offerte aan. Het belangrijkste om ouders te betrekken bij het gezonde voedingsbeleid van de kinderopvang is geduld. Stapje voor stapje zal je verschil maken. Echt waar!
Een gezond beleid op papier hebben is stap één, maar dit kan nog verder gedragen worden. Hang bijvoorbeeld een poster op met praktische tips bij de ingang zodat ouders dagelijks zien dat jullie dit belangrijk vinden. Tip: STERK & ZOET Poster kinderopvang.
Bij het opstellen van posters en informatie is het belangrijk om duidelijke en overzichtelijke informatie te geven. Gebruik eenvoudige taal en geef praktische tips die ouders kunnen toepassen. Denk aan tips over het aanbieden van gezonde maaltijden, het vermijden van suikergehalte, en het aanmoedigen van groente en fruit.
Als gezonde voeding een van de kernvoorwaarden is, is het extra leuk om nieuwe ouders een welkom pakketje (in teken van gezonde voeding) aan te bieden. Of geef dit aan alle ouders mee als feestdagengeschenk.
Tips: - Speelgoed groente en fruit - Tafelkaartjes met groente en fruit - Kinderkookschortjes
Dit helpt ouders om thuis ook gezond te eten en te koken. De tafelkaartjes met groente en fruit kunnen helpen om kinderen te stimuleren om voldoende groente en fruit te leren eten. Kinderkookschortjes kunnen helpen om kinderen te leren koken en te leren omgaan met voedsel.
Het is belangrijk om ouders regelmatig te informeren over gezonde voeding. Dit kan via een nieuwsbrief of via sociale media. Deel informatie en tips in de nieuwsbrief. Het versturen van een maandelijkse nieuwsbrief is ideaal om informatie en tips met ouders te delen over de gezonde eetopvoening. Op mijn website zie je ook veel artikelen, tips en recepten voor ouders. Voeg gerust een link naar mijn website toe om ouders van tips te voorzien.
Als pedagogisch medewerker ben je voor ouders vaak de professional om vragen aan te stellen over de opvoeding van hun kind. Vragen; mag mijn kind dit al eten? Wat kan ik doen als mij kind dat niet lust? Zo ook ouders van kieskeurige eters, het is voor ouders dan extra waardevol als een pedagogisch medewerkers ouders direct een tip mee kan geven hoe zij kunnen omgaan wanneer hun kind in de kieskeurige eetfase komt.
Lijkt het je waardevol om de pedagogisch medewerkers hier verder op te leiden? Bekijk dan hier de workshops voor pedagogisch medewerkers.
Naast de communicatie met ouders, communiceert de oudercommissie met de opvangorganisatie. Voorwaarden voor goede communicatie is dat er onderling vertrouwen bestaat. We raden aan om de onderlinge verwachtingen uit te spreken. Om het vertrouwen te versterken, kunnen afspraken worden gemaakt over een geheimhoudingsplicht voor gevoelige informatie. Wanneer de opvang en de oudercommissie van mening verschillen over een onderwerp is het nuttig om beide standpunten toe te lichten aan de ouders.
De oudercommissie heeft twee belangrijke verantwoordelijkheden: 1. de opvangorganisatie (ongevraagd) adviseren 2. communiceren met de achterban (de ouders), de organisatie, de GGD en eventueel de centrale oudercommissie.
Ouders bereiken De oudercommissie vertegenwoordigt alle ouders met kinderen in de opvang. Het is belangrijk dat de oudercommissie weet wat er onder ouders leeft en dat ouders de oudercommissie weten te vinden. De oudercommissie kan ouders op de hoogte houden van haar activiteiten via bijvoorbeeld een nieuwsbrief. Daarvoor moet een lijst met contactgegevens worden bijgehouden.
Om privacy redenen mag de kinderopvangorganisatie deze lijst niet aan de commissie geven zonder toestemming van de ouders. Maak afspraken met de opvangorganisatie over het verstrekken van deze gegevens, door bijvoorbeeld een kennismakingsbrief (zie voorbeeld hiernaast) van de oudercommissie mee te geven aan nieuwe ouders. Of laat ouders op het aanmeldformulier/contract voor de opvang aangeven dat ze geen bezwaar hebben dat de organisatie hun e-mailadres aan de oudercommissie doorgeeft.
Het betrekken van ouders bij het gezonde voedingsbeleid van de kinderopvang is van groot belang. Door actief te communiceren met ouders, hen te informeren over gezonde voeding en hen te ondersteunen bij het omgaan met kieskeurige eters, kan de kinderopvang een bijdrage leveren aan de gezonde ontwikkeling van kinderen. Door praktische tips te geven, zoals het opstellen van posters, het organiseren van ouderavonden en het versturen van nieuwsbrieven, kan de kinderopvang ervoor zorgen dat ouders zich betrokken voelen bij het voedingsbeleid.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet