Liefdevol opvoeden: een gids voor de opvoeding van je pup
juli 11, 2025
In de opvoeding van kinderen is het belangrijk om de juiste positie en ondersteuning te bieden om de ontwikkeling van het kind te stimuleren. De bronnen geven een overzicht van de hulp en adviezen die beschikbaar zijn voor ouders en opvoeders. Het is belangrijk om te weten waar je terecht kunt met vragen over de gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van je kind. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het omgaan met ongevraagd advies en het vinden van ondersteuning in de omgeving.
De opvoeding van kinderen gaat niet altijd makkelijk en niet altijd vanzelf. Het is belangrijk om te weten waar je terecht kunt met vragen over de gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van je kind. Er zijn verschillende bronnen beschikbaar die je kunnen helpen bij het opvoeden van je kind.
Het kan fijn zijn om iemand om hulp te vragen bij het opvoeden. Familie, vrienden, buren en andere ouders kunnen steun, advies en inspiratie geven. Het is belangrijk om te weten waar je terecht kunt met vragen over de gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van je kind. Er zijn verschillende organisaties die je graag steun bieden. Bijvoorbeeld als je even wil praten over de opvoeding, een vraag hebt, of advies nodig hebt.
Ook vrijwilligers kunnen advies geven. Twee voorbeelden zijn: - Home-Start: Deze organisatie biedt ondersteuning voor gezinnen met opgroeiende kinderen, vanaf de zwangerschap tot en met 17 jaar. De ouder wordt vraaggericht ondersteund bij de opvoeding, het zelfvertrouwen in het ouderschap wordt versterkt en er wordt als ouders dat willen hulp geboden bij het uitbreiden van het sociale netwerk. - Moeders informeren moeders (MIM): Deze organisatie biedt ondersteuning en voorlichting voor moeders die hun eerste kind hebben gekregen. Speciale aandacht voor ouders met een migratieachtergrond, ouders met een klein sociaal netwerk en tienermoeders.
Voor advies kunt u terecht bij: - Een jeugd- of een wijkteam van uw gemeente. Veel gemeenten hebben een Centrum voor Jeugd en Gezin. - Welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk in uw gemeente. - Een deskundige op het gebied van opgroeien en opvoeden (pedagoog). Pedagogen werken onder meer bij jeugdzorginstellingen, op scholen en in de gehandicaptenzorg. Vraag bij het jeugd- of wijkteam van uw gemeente waar u terecht kunt.
Er zijn verschillende vormen van ondersteuning en advies beschikbaar. Ook buiten de vaste afspraken en gezondheidsonderzoeken kun je altijd bij ons terecht met vragen over de opvoeding en gezondheid van je kind. In sommige gemeenten werken we voor vragen over gezondheid en opvoeden nauw samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Je vindt meer informatie op de pagina jeugdgezondheidszorg in jouw buurt.
Integrale vroeghulp is er voor kinderen tussen 0 en 7 jaar. Deze hulp is bedoeld voor kinderen die zich anders (lijken te) ontwikkelen dan leeftijdsgenoten. Opvoedondersteuning valt meestal onder jeugdhulp. U kunt hiervoor terecht bij uw gemeente.
Heeft u andere opvoedondersteuning nodig dan uw gemeente standaard aanbiedt? Dan kunt u een persoonsgebonden budget (PGB) voor jeugdhulp aanvragen. U moet dan onderbouwen waarom de hulp die de gemeente aanbiedt, niet voldoet in uw situatie.
Jeugdigen met een indicatie voor Wlz-zorg krijgen in principe alle zorg vanuit de Wlz. Maar ouders kunnen een beroep doen op de Jeugdwet voor noodzakelijke hulp die niet door de Wlz wordt vergoed. Dat geldt voor ondersteuning bij het opvoeden en opgroeien.
Er zijn verschillende vormen van ondersteuning en advies beschikbaar. Ook buiten de vaste afspraken en gezondheidsonderzoeken kun je altijd bij ons terecht met vragen over de opvoeding en gezondheid van je kind. In sommige gemeenten werken we voor vragen over gezondheid en opvoeding nauw samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Je vindt meer informatie op de pagina jeugdgezondheidszorg in jouw buurt.
Natuurlijk wil je als ouder graag weten hoe je kind zich voelt. Voor een kind is dat niet altijd makkelijk om te vertellen, zeker niet als je er direct naar vraagt. De meeste kinderen praten het makkelijkst tijdens een gezamenlijke bezigheid waarbij je elkaar niet aan hoeft te kijken. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling met zijn tweeën, een autoritje, samen koken of kleuren. Kies een moment waarop je je zelf rustig voelt en er voor je kind kan zijn.
Er zijn verschillende initiatieven die je graag steun bieden. Bijvoorbeeld als je even wil praten over de opvoeding, een vraag hebt, of advies nodig hebt. We zetten een aantal organisaties op een rijtje.
Ben je op zoek naar hulp bij het opvoeden in jouw buurt? Vul jouw gemeente in op Groeigids.nl. Je krijgt dan de website en het telefoonnummer van de locatie van het Centrum Jeugd en Gezin bij jou in de buurt.
Ouders met kinderen van 0-18 jaar kunnen hier terecht om vragen te stellen aan jeugdverpleegkundigen. Bereikbaar via: Ouderchat, maandag, dinsdag en donderdag van 8.30 uur tot 20.30 uur. Woensdag en vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur.
Soms krijg je ongevraagd advies over de opvoeding van je kind. Het is belangrijk om te weten hoe je hiermee om moet gaan. Denk eerst goed na of het advies nuttig voor je is. Misschien zit je in een moeilijke tijd en kunnen de tips juist helpen. Neem het advies serieus en kijk of er iets in zit waar je iets mee kunt. Ben je het ermee eens? Bedank de ander dan. Heb je er niets aan? Dan kun je het gewoon laten voor wat het is. Maar hoe doe je dat?
De allerbelangrijkste tip: vertrouw op jezelf! Niemand kent jouw kind zo goed als jij. Jij weet wat bij je kind past en leert elke dag meer over wat die nodig heeft. Mensen om je heen kijken vaak vanuit hun eigen ervaringen. Luister naar je gevoel en bedenk wat jij belangrijk vindt in de opvoeding van jouw kind.
Ga niet in discussie als je het niet eens bent met iemand. Je hoeft niet uit te leggen waarom je opvoedt zoals jij dat doet. Dat is aan jou. Bedank de ander voor het meedenken, maar zeg dat jij je eigen manier van opvoeden hebt.
Er zijn verschillende organisaties die je graag steun bieden. Bijvoorbeeld als je even wil praten over de opvoeding, een vraag hebt, of advies nodig hebt. We zetten een aantal organisaties op een rijtje.
Voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor of een goed gesprek. Bereikbaar via: 088 0767 000 - 24 uur per dag. De Luisterlijn chat van 10.00 uur tot 22.00 uur.
De Oudertelelefoon is een anonieme hulplijn die ouders kunnen raadplegen wanneer het thuis even te veel wordt. Je kunt hier terecht met al je opvoedvragen en gezinskwesties. Je kunt de oudertelefoon bellen op telefoonnummer: 085 130 46 58 of chatten via de website van Oudertelefoon.nl.
Voor advies kunt u terecht bij: - Een jeugd- of een wijkteam van uw gemeente. Veel gemeenten hebben een Centrum voor Jeugd en Gezin. - Welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk in uw gemeente. - Een deskundige op het gebied van opgroeien en opvoeden (pedagoog). Pedagogen werken onder meer bij jeugdzorginstellingen, op scholen en in de gehandicaptenzorg. Vraag bij het jeugd- of wijkteam van uw gemeente waar u terecht kunt.
De opvoeding van kinderen is een belangrijk onderdeel van de gezondheid en ontwikkeling van het kind. Er zijn verschillende bronnen beschikbaar die je kunnen helpen bij het opvoeden van je kind. Het is belangrijk om te weten waar je terecht kunt met vragen over de gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van je kind. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het omgaan met ongevraagd advies en het vinden van ondersteuning in de omgeving. Het is belangrijk om te weten waar je terecht kunt met vragen over de gezondheid, ontwikkeling en opvoeding van je kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet