Tijd en structuur bij het opvoeden van een puppy
juli 11, 2025
Positief opvoeden is een opvoedstijl die gericht is op het bouwen van een sterke, gezonde relatie tussen ouder en kind. Het gaat hierbij om het creëren van een veilige, liefdevolle omgeving waarin je kind zichzelf kan zijn, zich kan ontspannen en nieuwe dingen kan leren. Deze benadering is gebaseerd op vijf basisprincipes, die zijn afgeleid van de Triple P-methode (Positive Parenting Program). In dit artikel bespreiden we deze principes, praktische tips en de voordelen van positief opvoeden.
Positief opvoeden begint met het bieden van een veilige basis, zodat je kind zichzelf kan zijn en zich veilig en ontspannen voelt. Dit gevoel van geborgenheid helpt het kind om zich te richten op zijn omgeving en nieuwe dingen te leren. De kern van positief opvoeden is het creëren van een veilige, stimulerende omgeving waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen.
De eerste stap in positief opvoeden is het bieden van een veilige, liefdevolle omgeving. Dit gebeurt door het kind te knuffelen, interesse te tonen, complimentjes te geven, te troosten, positief aan te moedigen en aandacht te geven. Door dit te doen, krijgt het kind een gevoel van geborgenheid. Als het kind zich op z’n gemak en veilig voelt, kan het zich richten op zijn omgeving en nieuwe dingen leren.
Bij positief opvoeden is het belangrijk om ruimte te geven voor de ontwikkeling van het kind. Dit betekent dat het kind de kans krijgt om zichzelf op zijn eigen manier en tempo te ontwikkelen. Het is belangrijk om de eigenheid van het kind te respecteren, want ieder kind is anders. Daarnaast moet er ook sprake zijn van zelfstandigheid en positieve ondersteuning waar nodig.
Het bieden van duidelijkheid en voorspelbaarheid draagt bij aan een veilig gevoel voor het kind. Het kind weet waar het aan toe is en dat geeft de houvast die nodig is voor het kind om zelfstandig activiteiten te ondernemen. Bied dus voorspelbaarheid en grenzen, en doe dit door zo min mogelijk te straffen, want straffen werkt niet effectief en heeft veel nadelen.
Het kind moet de wereld om zich heen leren begrijpen. Hiervoor heeft het de hulp van de ouder nodig. Door informatie en uitleg te geven, zal het kind steeds meer leren en begrijpen. Het kind heeft ook informatie nodig over de omgang met elkaar, zodat het kan leren samenwerken, zich in te leven in een ander en leert om conflicten te voorkomen en op te lossen. Zorg hierbij dat deze informatie aansluit bij de belevingswereld en leeftijd van het kind.
Kinderen ontwikkelen zich door ervaringen op te doen. Veel van deze ervaringen vinden plaats in contact met de ouder. Kijk goed naar wat het kind nodig heeft en reageer daarop. Heb dan ook aandacht voor de gevoelens van het kind en luister ernaar. Besteed tijd samen en maak plezier met elkaar. Bij het werken aan een positieve band met het kind hoort ook dat de ouder goed voor zichzelf zorgt. Opvoeden is niet altijd makkelijk en het kan best zwaar zijn om altijd klaar te staan voor het kind. Als de ouder ook naar zijn eigen behoeften luistert, kan hij makkelijker positief zijn en aandacht geven aan het kind.
Naast de basisprincipes zijn er ook praktische tips die je kunt toepassen bij positief opvoeden. Hieronder geven we een overzicht van deze tips:
Als je kind iets wil laten zien of vertellen, moet je tijd vrijmaken om dit te doen. Het is fijn om regelmatig even contact te maken en samen een momentje te delen. Dit helpt bij het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind.
Erken of benoem de emoties van je kind. Bijvoorbeeld: “Ik snap dat je boos bent.” Zo leert het kind dat zijn gevoel er mag zijn en niet hoeft te worden weggestopt. Dit helpt bij het leren omgaan met emoties.
Vertel je kind wat het wél mag doen. In plaats van “Niet zo vervelend doen” zeg je bijvoorbeeld “Ga maar gewoon lekker eten”. Zo formuleer je het positief en snapt het kind beter wat er van hem wordt verwacht.
Laat je kind meebeslissen. Bijvoorbeeld: “Wil je eerst je jas of eerst je schoenen aan?” Het kind krijgt dan het gevoel controle te hebben over de situatie en luistert in het vervolg beter.
Waarom gedraagt je kind zich zoals hij doet? Is hij misschien moe, bang of verdrietig? Als je goed naar je kind kijkt, snap je beter waarom hij iets doet. Probeer in te spelen op zijn bedoelingen en niet de nadruk te leggen op zijn gedrag.
Positief opvoeden heeft veel voordelen. Het helpt bij het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind. Daarnaast leidt het tot een beter zelfbeeld bij het kind en heeft het minder kans op gedragsproblemen en emotionele problemen. Bovendien is positief opvoeden goed voor de ouder, want het helpt bij het verlagen van stress en het versterken van zelfvertrouwen.
Er zijn verschillende manieren van ondersteuning bij positief opvoeden. Je kunt een cursus volgen, bijvoorbeeld de cursus “Positief Opvoeden” die beschikbaar is via het CJG. Daarnaast zijn er ook trainingen en workshops beschikbaar. Deelname aan dergelijke cursussen helpt bij het leren omgaan met opvoedproblemen en het aanleren van positieve opvoedstrategieën.
Positief opvoeden is een methode die gericht is op het bouwen van een sterke, gezonde relatie tussen ouder en kind. Het gaat hierbij om het creëren van een veilige, liefdevolle omgeving waarin het kind zichzelf kan zijn en nieuwe dingen kan leren. De kern van positief opvoeden is het creëren van een veilige, stimulerende omgeving waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen. Door deze principes en praktische tips te volgen, kan je je kind helpen om zich goed te ontwikkelen en een sterke band met je op te bouwen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet