logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Huisregels opstellen voor positief opvoeden: voorbeelden en tips

Inleiding

Bij het opvoeden van kinderen is het belangrijk om duidelijke en overzichtelijke huisregels te hebben. Deze regels helpen bij het creëren van een veilige en structuurrijke omgeving waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen. Huisregels geven zowel ouders als kinderen duidelijkheid over wat verwacht wordt en welke grenzen er zijn. In dit artikel worden voorbeelden van huisregels gegeven, samen met tips voor het opstellen van dergelijke regels. De informatie is gebaseerd op bronnen die beschikbaar zijn in de opgegeven sources.

Voorbeelden van huisregels

Huisregels kunnen variëren per gezin, maar er zijn wel veel voorkomende thema’s en regels die in veel gezinnen terugkomen. De regels kunnen worden opgedeeld in verschillende categorieën, zoals sociale regels, materiële regels, respectregels en gezinswaarden. Hieronder volgen enkele voorbeelden van regels die in gezinnen worden gebruikt:

Sociale regels

Sociale regels gaan over het omgaan met elkaar en het respect voor elkaar. Voorbeelden zijn: - “We praten netjes tegen elkaar, vloeken en lelijke woorden vermijden we.” - “We zijn eerlijk en kunnen de waarheid hier zonder angst spreken.” - “We praten niet over elkaar maar met elkaar.” - “Als iemand praat, luisteren we goed naar de ander.”

Materiële regels

Materiële regels gaan over het omgaan met spullen en het opruimen. Voorbeelden zijn: - “We zijn verantwoordelijk voor onze spullen en gaan hier goed mee om.” - “We ruimen onze eigen spullen / kamer op.” - “Als we iets uit de voorraadkast willen, dan vragen we dit.”

Respectregels

Respectregels gaan over het omgaan met elkaar en het respecteren van de ander. Voorbeelden zijn: - “We lachen niemand uit of we laten de ander uitspreken.” - “We helpen een ander, ook als deze er niet om vraagt.” - “We luisteren naar papa / mama.”

Gezinswaarden

Gezinswaarden gaan over de waarden en normen die in het gezin belangrijk zijn. Voorbeelden zijn: - “We delen van wat we hebben.” - “We zijn gastvrij naar anderen.” - “We hebben respect voor de ander.”

Tips voor het opstellen van huisregels

Het opstellen van huisregels vereist samenwerking tussen ouders en kinderen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het opstellen van effectieve en overzichtelijke huisregels:

1. Start met vijf huisregels

Volgens bron [2] is het aan te raden om met vijf huisregels te beginnen. Dit maakt het overzichtelijker en helpt bij het onthouden van de regels. Het voordeel van vijf huisregels is dat het goed te onthouden is en je een filter maakt.

2. Formuleer de regels positief

Volgens bron [1] is het belangrijk om de regels op een positieve manier te formuleren. Dit betekent dat je je kinderen duidelijk maakt wat ze wel moeten doen, in plaats van wat ze niet mogen doen. Bijvoorbeeld: “Niet liegen” wordt “Eerlijk zijn” en “Niet roepen” wordt “Rustig praten”.

3. Zorg voor duidelijkheid

Volgens bron [2] is het belangrijk om de regels duidelijk en begrijpelijk te houden. Dit kan door de regels op te stellen op een rustig moment, niet na een ruzie of incident. Hoge emoties werken averechts wanneer je huisregels bedenkt met elkaar.

4. Maak afspraken over consequenties

Volgens bron [2] is het belangrijk om ook afspraken te maken over de consequenties bij het niet naleven van de huisregels. Dit helpt bij het aanhouden van de regels en geeft kinderen duidelijkheid over wat er gebeurt als ze de regels niet naleven.

5. Laat de kinderen meedoen

Volgens bron [2] is het belangrijk om de kinderen te laten meedoen bij het opstellen van de regels. Dit zorgt ervoor dat de regels eerlijker zijn en draagvlak creëert. Als je er voor gaat zitten, leg dan vooral uit waarom je de regel belangrijk vindt en geef je kind de ruimte hierop te reageren.

Belang van huisregels

Huisregels hebben een belangrijke functie in het opvoeden van kinderen. Ze geven zowel ouders als kinderen duidelijkheid over wat verwacht wordt en welke grenzen er zijn. Daarnaast helpen huisregels bij het ontwikkelen van normen en waarden bij kinderen. Ze leren kinderen hoe ze met anderen om moeten gaan en hoe ze zichzelf kunnen beheersen.

Lichamelijke en emotionele veiligheid

Huisregels zorgen ook voor lichamelijke en emotionele veiligheid. Bijvoorbeeld: “We klimmen niet op het aanrecht of op de kast met servies erin” om te voorkomen dat je kind zich bezeert. Of dat het een traphek boven altijd dicht moet zijn als het peuterbroertje op de grond meespeelt. Een voorbeeld van een regel om de emotionele veiligheid te waarborgen kan zijn: “We lachen niemand uit of we laten de ander uitspreken”.

Sociale vaardigheden en empathie

Huisregels helpen bij het leren van sociale vaardigheden en empathie. Door naar een ander te luisteren leren kinderen behalve sociale vaardigheden en empathie ook aan om met de mening van een ander om te gaan. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.

Samenwerking tussen ouders en kinderen

Het opstellen van huisregels is een gezamenlijke inspanning tussen ouders en kinderen. Hierbij is het belangrijk dat de regels ook door de kinderen worden geaccepteerd en begrepen. Dit kan worden bereikt door de kinderen actief te betrekken bij het opstellen van de regels en hen te laten meedenken over wat belangrijk is.

Beloningssysteem

Volgens bron [4] is het belangrijk om ook een beloningssysteem in te richten. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat kinderen belonen voor goed gedrag, zoals later opblijven of samen op pad gaan. Dit helpt bij het aanhouden van de regels en geeft kinderen duidelijkheid over wat er gebeurt als ze de regels naleven.

Evaluatie van huisregels

Het is belangrijk om de huisregels regelmatig te evalueren. Dit kan worden gedaan door te kijken wat goed gaat en wat niet. Als de huisregel anders omschreven moet worden, is een evaluatiemoment een geschikt moment. Dit helpt bij het aanpassen van de regels aan de situatie en de behoeften van de kinderen.

Conclusie

Huisregels zijn een belangrijk onderdeel van positief opvoeden. Ze geven zowel ouders als kinderen duidelijkheid over wat verwacht wordt en welke grenzen er zijn. Het opstellen van huisregels vereist samenwerking tussen ouders en kinderen. De regels moeten duidelijk, overzichtelijk en positief worden geformuleerd. Daarnaast is het belangrijk om ook afspraken te maken over de consequenties bij het niet naleven van de regels. Huisregels helpen bij het ontwikkelen van normen en waarden bij kinderen, en geven een veilige omgeving waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen.

Bronnen

  1. 6 tips bij het opstellen van huisregels
  2. Huisregels in het gezin
  3. Huisregels voor pubers
  4. Huisregels
  5. Huisregels binnen het gezin
  6. Huisregels voor volwassen kinderen
  7. Vijf basisregels voor positief opvoeden
  8. Belangrijkste regels en afspraken in huis
  9. Structuur bieden en grenzen stellen
  10. Huisregels en famileregels

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven