Opvoeding van een Engelse Cocker Spaniël puppy: een uitgebreid overzicht
juli 11, 2025
In Portugal is het onderwijs een essentieel onderdeel van de maatschappelijke structuur. Het systeem is goed opgezet, met een sterke nadruk op inclusief onderwijs en het behouden van culturele identiteit. Voor ouders en verzorgers die overwegen naar Portugal te verhuizen of hun kinderen hier op te voeden, is het belangrijk om kennis te nemen van de regels, voordelen en uitdagingen van het Portugese onderwijs. In dit artikel worden de kernaspecten van het Portugese onderwijs en opvoeding besproken, met aandacht voor de wettelijke regels, onderwijskeuzes, inclusie en de rol van thuisonderwijs.
Het Portugese onderwijs is gestructureerd en verplicht voor kinderen van 6 tot 18 jaar. De leerplicht begint op de leeftijd van 6 jaar en eindigt op 18. Het systeem bestaat uit drie hoofdfasen: basisonderwijs (ensino fundamental), voortgezet onderwijs (ensino médio) en hoger onderwijs. De basis van het onderwijs is het geven van een brede kennisbasis in vakken zoals wiskunde, talen, wetenschappen en sociale studies.
Tijdens het basisonderwijs wordt er aandacht besteed aan het ontwikkelen van basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen. Na het basisonderwijs kunnen leerlingen kiezen voor drie richtingen: algemeen onderwijs, technisch onderwijs of beroepsonderwijs. Het algemeen onderwijs (ensino secundário) duurt drie jaar en bereidt leerlingen voor op hoger onderwijs. Technisch onderwijs richt zich op praktische vaardigheden, terwijl beroepsonderwijs gericht is op hands-on ervaring en vakmanschap.
Het Portugese scholieren hebben een kerstvakantie van twee weken, een paasvakantie van twee weken, een krokusvakantie van drie dagen en een zomervakantie van 10 tot 12 weken. Daarnaast zijn er acht officiële feestdagen waarop de scholen dicht zijn. De lessen worden gegeven in het openbare onderwijs, met een vaste leerkracht in de basisschool en vakdocenten in het vervolgonderwijs. Het aantal lesuren per week loopt op van 25 in de eerste cyclus tot 33 in de laatste fase van het leerplichtonderwijs.
Portugal staat wereldwijd bekend om zijn inclusieve aanpak van onderwijs. Sinds 2008 is het systeem aangepast zodat vrijwel alle kinderen met een speciale behoefte in het regulier onderwijs terechtkomen. Dit is in tegenstelling tot veel andere Europese landen, waar het aantal kinderen op speciale scholen toeneemt. In Portugal wordt de nadruk gelegd op het creëren van een omgeving waarin elk kind op zijn of haar eigen niveau kan leren.
De inclusieve aanpak is in het Portugese onderwijs ingeburger geraakt en wordt ondersteund door wetgeving. De scholen krijgen extra middelen om de kansenongelijkheid terug te dringen, met name in arme regio’s. Leerlingen krijgen ondersteuning in de vorm van gratis taalles, ontbijt en lunch. Er is ook hulp beschikbaar voor kinderen met leerachterstanden, mentale of fysieke problemen, zoals fysiotherapie, sociale trainingen of logopedie.
Thuisonderwijs is in Portugal wettelijk geregeld sinds 1949, maar er zijn wel voorwaarden aan gekoppeld. De ouder die verantwoordelijk is voor de opvoeding van het kind moet een diploma hebben, wat niet per se een onderwijsdiploma hoeft te zijn. Het is ook mogelijk om een bevoegde tutor of leraar in te huren om het onderwijs van het kind te vergemakkelijken. Voor ouders die het onderwijs van hun kind in Portugal willen geven, is het mogelijk om het in te schrijven voor een internationaal online onderwijsprogramma.
Er is ook een klein Nederlandse school in de Algarve, wat een optie is voor ouders die hun kinderen in het Nederlands willen laten opvoeden. Daarnaast zijn er Facebookgroepen voor thuisonderwijs in Portugal, die nuttig kunnen zijn voor informatie en ondersteuning.
Bij de keuze voor het onderwijs in Portugal is het belangrijk om rekening te houden met de wensen en behoeften van het kind. Sommige ouders kiezen voor een lokale school, terwijl anderen een internationale school kiezen. Het kiezen van een internationale school biedt de mogelijkheid om het onderwijs te volgen dat je gewend bent, terwijl het lokaal onderwijs meer kansen biedt om de Portugese cultuur en taal te leren.
Voor ouders die hun kinderen willen laten leren in het Nederlands, zijn er alternatieven. De Wereldschool biedt een ruim aanbod aan lesvormen en lespakketten die op afstand te volgen zijn. Van Nederlands tot rekenen, de Wereldschool is uniek in het aanbieden van verschillende schoolvakken in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. De oplossing kan ook zijn dat het kind naast het Nederlands andere vakken volgt, afhankelijk van de keuze van de ouders.
De kwaliteit van het Portugese onderwijs is in veel opzichten goed, maar er zijn ook uitdagingen. In 2006 scoorden Portugese 15-jarigen in vergelijking met leeftijdsgenoten uit de 29 rijke landen van de OECD op leesvaardigheid op de 22e plaats, op wiskunde op de 25e plaats en op natuurkunde op de 26e plaats. Dit duidt erop dat de kwaliteit van het onderwijs in sommige vakken kan worden verbeterd.
De toegang tot onderwijs is in veel gevallen beperkt, vooral in arme regio’s. In sommige scholen ontbreekt het aan voorzieningen zoals verwarming, schoolbibliotheek, landkaarten, computers, internet, kantine, onderwijsassistenten en vaste telefoonaansluiting. De helft van alle Portugese schoolgebouwen is slecht onderhouden en geoutilleerd. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit van het onderwijs.
Voor ouders die in Portugal wonen en hun kinderen op de juiste manier willen laten aarden in het nieuwe thuisland, is het belangrijk om rekening te houden met de keuze voor het Nederlands onderwijs. De Wereldschool biedt een uitgebreid aanbod aan Nederlands onderwijs, met een keuze tussen online en offline lesmateriaal. De oplossing is afgestemd op de gezinssituatie, met professioneel advies bij inschrijving, een erkend curriculum, persoonlijke begeleiding van bevoegde leraren en de optie om meerdere vakken te volgen.
De Wereldschool is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 18 jaar die in het buitenland wonen of van plan zijn naar het buitenland te verhuizen. Het biedt een oplossing voor kinderen die in het Nederlands willen leren, terwijl ze ook de Portugese cultuur en taal kunnen leren.
Het Portugese onderwijs is gestructureerd, inclusief en biedt veel kansen voor kinderen. De nadruk op inclusie en het behouden van culturele identiteit maakt het systeem aantrekkelijk voor ouders en verzorgers. Thuisonderwijs is wettelijk geregeld en biedt alternatieven voor ouders die hun kinderen in hun eigen taal willen laten opvoeden. De keuze voor een lokale of internationale school hangt af van de wensen en behoeften van het kind. Ondanks de uitdagingen, zoals beperkte voorzieningen en kwaliteitsverschillen, is het Portugese onderwijs een betrouwbare keuze voor ouders en verzorgers die in Portugal wonen of emigreren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet