Hoe je je pup effectief kunt leren slapen in de nacht
juli 11, 2025
In de regio Rotterdam wordt er actief gewerkt aan een passend onderwijs dat zowel kinderen als ouders ondersteunt. Het Ondersteuningsplan van PPO Rotterdam, dat vanaf augustus 2024 tot en met 2026 loopt, stelt duidelijke richtlijnen en uitgangspunten vast voor het realiseren van een passend onderwijsaanbod. Dit plan is gebaseerd op een samenwerkingsverband tussen school, ouders, en professionele ondersteuners, en streeft ernaar om kinderen zo dicht mogelijk bij huis te ondersteunen. De kern van het plan is de ononderbroken ontwikkeling van elk kind, met specifieke aandacht voor overgangsmomenten tussen onderwijs en zorg. In dit artikel worden de kernprincipes, de rol van schoolcontactpersonen, de combinatie van onderwijs en jeugdhulp, en de ondersteuningsmogelijkheden voor kinderen met een verstandelijke beperking behandeld.
Het Ondersteuningsplan van PPO Rotterdam is gebaseerd op acht uitgangspunten die de basis vormen van het passende onderwijs in de regio. De eerste uitgangspunt is dat kinderen zo dicht mogelijk bij huis worden ondersteund, zodat ze hun gewenste ontwikkeling kunnen volgen. Dit houdt in dat de schoolcontactpersoon (SCP) een centrale rol speelt bij het realiseren van een passend aanbod, waarbij de inzet van PPO Rotterdam steeds op basis van overleg plaatsvindt met school, ouders en SCP. De ondersteuning wordt snel geregeld, en er wordt een breed scala aan onderwijsspecialisten ingezet. Daarnaast wordt er op transparante wijze ondersteuning gegeven op de plekken waar dat het hardst nodig is. Ieder kind heeft passende ontwikkelingsmogelijkheden, en de ononderbroken ontwikkeling van elk kind wordt gesteund, met aandacht voor overgangsmomenten.
Deze uitgangspunten worden geformuleerd in het Rotterdams model, dat gebaseerd is op solidariteit en collectieve inzet. Er wordt gewerkt aan inclusiever onderwijs en een inclusievere stad, waarbij ieder kind de kans krijgt om zich te ontwikkelen. De gemeente Rotterdam, Koers VO en PPO Rotterdam werken hier samen aan mee, met als doel optimale ontwikkelingsmogelijkheden en gelijke kansen voor elk kind.
De schoolcontactpersoon (SCP) is een centrale figuur binnen het ondersteuningsplan. Ze is een bekend en vertrouwd gezicht binnen de school en zorgt ervoor dat de ondersteuning snel en effectief wordt geregeld. De SCP werkt samen met de school, ouders en andere betrokken professionals, en is verantwoordelijk voor het realiseren van het passende onderwijsaanbod. Hierbij staat het kind centraal, en wordt er gekeken naar de talenten van het kind. De SCP werkt samen met andere onderwijsprofessionals, zoals de interne begeleider, schoolmaatschappelijk werk, en de medewerker van het passend onderwijs (PPO). Deze samenwerking zorgt voor een goed overzicht van de beschikbare ondersteuning en helpt bij het bepalen van de juiste maatregelen.
De SCP is ook betrokken bij het bepalen van de passende ondersteuning, bijvoorbeeld via het aanbieden van een dagprogramma of een combinatie van onderwijs en jeugdhulp. In sommige gevallen kan de SCP ook een overleg houden met het wijkteam om te bepalen of er sprake is van een ontwikkelingsachterstand of een vertrouwenswaardige situatie. Dit alles dient om ervoor te zorgen dat het kind op de juiste manier wordt ondersteund en dat er geen ontwikkelingskloof ontstaat.
In sommige gevallen is er sprake van een combinatie van onderwijs en jeugdhulp, met name bij kinderen die uitvallen of uitvallen dreigen uit het onderwijs. Voor deze kinderen zijn er verschillende dagprogramma’s, waaronder het jonge kindprogramma voor kinderen van 2 tot 6 jaar met een ontwikkelingsachterstand, en het onderwijsgerichte dagprogramma voor kinderen van 5 tot 18 jaar die uitvallen of dreigen uit te vallen uit het onderwijs. Deze programma’s zijn bedoeld om de aansluiting met het onderwijs te herstellen en te zorgen voor een zo goed mogelijk ontwikkeling van het kind.
Daarnaast is er ook een ontwikkelingsgericht dagprogramma voor kinderen van 3 tot 18 jaar die niet volledig onderwijs kunnen volgen. Deze kinderen hebben vrijstelling van de leerplicht, en het programma is gericht op het realiseren van een zo groot mogelijke mate van zelfredzaamheid. Deze programma’s kunnen worden gegeven op de locatie van de aanbieder of binnen scholen, waarbij de gemeente samenwerkt met verschillende partners om de combinatie van onderwijs en jeugdhulp te realiseren.
Pameijer is een van de aanbieders die actief is in de regio en kinderen met een verstandelijke beperking ondersteunt. De aanpak van Pameijer gaat uit van talenten en ziet het kind als centraal. De ouders zijn samenwerkingspartners, en er wordt creatief gekeken naar mogelijkheden. In sommige gevallen is er sprake van een ondersteuningsbehoefte, waarbij de jeugdige tijdelijk in een logeerhuis kan verblijven. Daarnaast is er ook ondersteuning op school beschikbaar, waar pedagogische medewerkers met het kind werken aan hun ontwikkeling.
De ondersteuning van Pameijer is gericht op het helpen van het kind bij het leren en ontwikkelen, zodat het kind zich beter kan ontwikkelen en een fijne schooltijd kan hebben. Ook wordt er ondersteuning geboden aan ouders, zodat zij grip krijgen op de problemen die zij tegemoetkomen. Bijvoorbeeld door rustmomenten te creëren of door te helpen bij het opbouwen van vriendschappen. Daarnaast biedt Pameijer een onderwijsgericht dagprogramma voor jongeren van 12 tot 18 jaar met een normaal of hoog IQ die zijn uitgevallen op een reguliere middelbare school.
In de regio Rotterdam werkt de gemeente samen met schoolzorgteams om de zorgstructuur op scholen te versterken. Deze teams bestaan uit een intern begeleider, een schoolmaatschappelijk werker, een medewerker van het passend onderwijs (PPO), en een medewerker van het wijkteam. De medewerker van het wijkteam werkt minstens 4 uur per week op school om kinderen en gezinnen die hulp vanuit het wijkteam nodig hebben, snel te kunnen helpen. Deze samenwerking zorgt voor een betere afstemming tussen school en gemeentelijke ondersteuning, en helpt bij het realiseren van een passend onderwijsaanbod.
De schoolzorgteams zijn actief in scholen voor speciaal basisonderwijs en basisscholen met een zeer hoge schoolweging. Ze werken samen met het wijkteam en de ZOS (Zorgonderwijsspecialist) om de juiste ondersteuning te bepalen. Hierbij wordt gekeken naar de beschikbare middelen en de behoeften van het kind. De school kan afspraken maken met de gecontracteerde aanbieder over de inzet van de ondersteuning, mits de ZOS om advies is gevraagd.
Jeugdhulp in het onderwijs is bedoeld voor leerlingen die een hulp nodig hebben om het onderwijs te kunnen volgen of om zich te ontwikkelen op een externe locatie. Deze jeugdhulp sluit aan bij de ondersteuning die het kind krijgt vanuit het onderwijs en de gemeentelijke aanbieders. Het is geen extra handen in de klas, maar gericht op de ondersteuning die nodig is om het onderwijs te kunnen volgen. De jeugdhulp is bedoeld voor leerlingen die zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente Rotterdam.
De jeugdhulp wordt geregeld via het wijkteam, waarbij het schoolmaatschappelijk werker of de Zorgonderwijsspecialist van MEE Rotterdam (ZOS) contact opneemt met de school. Hierbij wordt gekeken naar de behoeften van het kind en wordt bepaald of er sprake is van een ontwikkelingsachterstand. In sommige gevallen is er sprake van een combinatie van onderwijs en jeugdhulp, waarbij het kind tijdelijk in een dagprogramma wordt opgenomen.
In de regio Rotterdam is het passend onderwijs een centraal thema binnen het onderwijs- en cultuureducatiebeleid. De gemeente investeert zowel in de diepte als in de breedte in gelijke kansen voor ieder kind. Dit wordt ondersteund door het GKA-Agenda van Rotterdam, waarin interventies, onderzoek, en kennisdelingsactiviteiten zijn opgenomen. De GKA-Agenda stelt afspraken vast voor het bevorderen van gelijke kansen binnen het onderwijs, waarbij iedere gemeente een eigen lokaal vertrekpunt heeft.
De gemeente Rotterdam zet actief in op thema’s zoals extra onderwijs en professionalisering. Hierbij wordt ook gekeken naar de rol van cultuureducatie, die niet alleen inspirerend is voor kinderen, maar ook helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en kennis. In de regio is het belangrijk dat kinderen met verschillende etnische achtergronden, taalachterstanden, of armoede de juiste ondersteuning krijgen om zich te ontwikkelen.
Het passende onderwijs in de regio Rotterdam is gebaseerd op een samenwerkingsverband tussen school, ouders, en professionele ondersteuners. De kern van het Ondersteuningsplan van PPO Rotterdam is het realiseren van een passend onderwijsaanbod, waarbij ieder kind passende ontwikkelingsmogelijkheden krijgt. De rol van de schoolcontactpersoon is centraal, en er wordt gewerkt aan een ononderbroken ontwikkeling met aandacht voor overgangsmomenten. Daarnaast is er sprake van een combinatie van onderwijs en jeugdhulp, met name voor kinderen die uitvallen of uitvallen dreigen uit het onderwijs. De ondersteuning van kinderen met een verstandelijke beperking is een belangrijk onderdeel van het beleid, en de schoolzorgteams helpen bij het realiseren van een passend onderwijsaanbod. De gemeente Rotterdam streeft naar gelijke kansen voor ieder kind, en zet actief in op thema’s zoals extra onderwijs, professionalisering, en cultuureducatie.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet