logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding van pauwen: Wat ouders en verzorgers moeten weten

Pauwen zijn prachtige vogels die vaak worden gehouden als sierdieren, maar ook in kinderdagverblijven en op scholen worden ze gebruikt om kinderen kennis te laten maken met de natuur. De opvoeding van pauwen vereist aandacht voor hun behoeften, voeding, gedrag en gezondheid. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de opvoeding van pauwen behandeld, gebaseerd op de beschikbare informatie.

Opvoeding en gedrag van pauwen

Pauwen zijn groepsdieren en moeten daarom altijd met meer dieren tegelijk worden gehouden. Dit geldt zowel voor volwassen als jonge pauwen. Bijvoorbeeld, twee henen met één haan. Ze hebben veel ruimte nodig om te kunnen rondscharrelen. Op het terrein moeten bomen staan, waar de dieren in kunnen slapen. Verder heb je een nachthok nodig van minstens zes vierkante meter en 250 centimeter hoog, met een paar zitstokken op 150 centimeter hoogte. De pauwen zullen niet ontsnappen als je ze eerst aan het terrein hebt gewend. Dat kun je in het begin doen door ze een paar weken in het nachthok te zetten, als dat groot en licht genoeg is.

Een belangrijk onderdeel van de opvoeding van pauwen is het leren omgaan met mensen. Benader pauwen rustig en maak daarbij altijd hetzelfde geluid. Op den duur kunnen pauwen zo tam worden dat ze uit uw hand eten. Dit vereist geduld en regelmatige interactie. Het is belangrijk om te onthouden dat pauwen niet graag vastgehouden worden, dus pas op voor de poten en de snavel van de pauw! Draag voor de zekerheid handschoenen en eventueel een veiligheidsbril ter bescherming van uw ogen en een overall ter bescherming van uw huid en kleding tegen krabben en ontlasting.

Voeding en gezondheid

Pauwen hebben een gebalanceerde voeding nodig om gezond te blijven. Ze zijn omnivoren en eten zowel plantaardig als dierlijk materiaal. Hoofdvoer zijn granen en zaden en speciale voerkorrels voor siervogels. Onkruiden, fruit en groente zijn geschikt als bijvoedingsmiddelen. Net als andere hoenderachtigen zal het dier insecten en wormen niet versmaden, terwijl het ook andere dieren, zoals kleine slangen, eet als deze beschikbaar zijn.

Een belangrijk onderdeel van de voeding van pauwen is het eiwitgehalte. Pauwen hebben een hoog eiwitgehalte nodig om hun mooie veren te behouden. Een pauwenveer is gemaakt van 90 procent eiwit, het is dus belangrijk om essentiële aminozuren te voorzien van een volledige voeding. Bij jonge pauwen is het belangrijk om te zorgen dat ze het juiste voer krijgen. Vanaf het uitkomen tot de leeftijd van 6 weken, pauwkuikens moeten krijgen Purina Gamebird Startena. Na 6 weken, schakel over naar Purina Flock Raiser. Als er pauwen aan het leggen zijn, geef ze legkippenvoer voor extra calcium, zoals Purina Layena of Purina Game Bird Layena.

Verzorging en onderhoud

Pauwen hebben veel ruimte nodig om te kunnen rondscharrelen. Ze zijn ook erg luidruchtig tijdens het broedseizoen, dus je moet de buren in ogenschouw nemen voordat je een pauw aanschaft. Ze zijn echter goed tegen de kou en kunnen het hele jaar door buiten blijven. Een jonge pauw krijgt pas een sleepstaart als hij drie jaar oud is. De sleep is pas op zijn mooist als de pauw zes jaar oud is!

De verzorging van pauwen omvat het onderhouden van hun woning. Een grote volière is ideaal voor pauwen, voor twee pauwen heb je minstens vijftien vierkante meter nodig, een hoogte van minstens 250 centimeter en een breedte van 300 centimeter. Ook moet er een nachthok zijn dat groot genoeg is. Als bodembedekking kun je een dikke laag zand gebruiken. Op de bodem van de volière kun je ook schors of houtsnippers gebruiken. In het nachthok kun je stro of houtkrullen gebruiken.

Geschiedenis en cultuur

Pauwen hebben een lange geschiedenis. Ruim 4000 jaar geleden bereikte de pauw via Mesopotamië Europa. Oorspronkelijk werden ze vanwege hun schoonheid in parken en tuinen gehouden, maar al gauw werd gebraden pauw een culinair statussymbool. Daarnaast waren de veren zeer gewild als 'droogboeket' of versiering van dameshoeden. Pauwen komen voor in oeroude volksverhalen, daarin horen pauwen bij de liefde en bij de goden. Er zijn mensen die geloven dat het geluk brengt een pauwenveer te vinden.

In het Keizerrijk China en in Mandsjoerije was een pauwenveer op de hoed een hoge onderscheiding. In het christendom vertegenwoordigt de pauw schoonheid en vroomheid. Pauwen zijn ook vaak afgebeeld op schilderijen en kunstvoorwerpen, omdat ze zo’n mooie verschijning hebben.

Reproductie en kuikens

Pauwen paren in de lente en de zomer. Vrouwtjes leggen hun eieren in een hol in de grond en broeden ongeveer 28 dagen. Wanneer de kuikens eenmaal uitkomen, zorgen ze voor zichzelf. Het vrouwtje zal echter wel een tijd lang bescherming bieden. Pauwen hebben een relatief korte levensduur, en kunnen in het wild maximaal 20 jaar oud worden.

Een jonge pauw krijgt pas een sleepstaart als hij drie jaar oud is. De sleep is pas op zijn mooist als de pauw zes jaar oud is! Een jonge pauw eet bijna alles. Het is een omnivoor. Hij eet insecten, hagedissen, kleine slangen, maar ook gras, zaden, fruit, wortels en groenten. Overdag loopt hij rond op zoek naar voedsel.

Conclusie

De opvoeding van pauwen vereist aandacht voor hun behoeften, voeding, gedrag en gezondheid. Ze zijn groepsdieren en moeten daarom met meer dieren tegelijk worden gehouden. Ze hebben veel ruimte nodig om te kunnen rondscharrelen. De voeding van pauwen is belangrijk om hun mooie veren te behouden. De verzorging van pauwen omvat het onderhouden van hun woning en het controleren op ziekte en ongemak. Pauwen hebben een lange geschiedenis en zijn betrokken bij vele culturen. De opvoeding van pauwen is een belangrijk onderdeel van de kinderopvang en de onderwijsvoering.

Bronnen

  1. Pauw
  2. Spreekbeurt pauw
  3. Husbandry van pauwen
  4. Pauwen op Wikipedia
  5. Pauw op Surfsleutel
  6. Pauwen op Dierenwiki
  7. Alles wat u moet weten over huisdierpauwen
  8. Pauwen op Dieren-en-planten

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven