Puppy opvoeden met een oudere hond: Wat je moet weten
juli 11, 2025
In de huidige tijd wordt het onderwijs steeds complexer en dynamischer, vooral in de gezondheidszorg. Het PACE (Physiotherapy Advanced Collaborative Education)-onderwijsconcept, ontwikkeld door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), stelt leerlingen in staat om zich voor te bereiden op de toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg. PACE biedt een innovatief en flexibel onderwijsmodel dat gericht is op samenwerking, innovatie en het aanleren van professionele competenties. Dit artikel bespreekt de kernprincipes van PACE, de voordelen voor leerlingen en docenten, en hoe het het onderwijs en de zorg kan verbeteren.
PACE is gebaseerd op drie kernprincipes: samen, flexibel en toekomstgericht. Het onderwijsconcept breekt de traditionele onderwijsstructuur af, waarin leerjaren en vaste roosters centraal staan. In plaats daarvan werkt PACE met verticale communities of practice, waarin studenten van verschillende leerjaren intensief samenwerken. Deze samenwerking bevordert sociale cohesie en een leergemeenschap waarin iedereen betrokken is bij elkaars groei.
Een van de belangrijkste aspecten van PACE is de integrale benadering van het onderwijs. Studenten leren niet alleen over kennis en vaardigheden, maar ook over het aanpassen aan veranderingen en het omgaan met complexe problemen. Daarnaast wordt er sterk aandacht besteed aan programmatisch toetsen, wat zorgt voor een betrouwbaar leerproces en een positieve invloed op de professionele ontwikkeling van de studenten.
Een van de voordelen van PACE is de veerkrachtige en effectieve voorbereiding van studenten op hun toekomstige rol als zorgprofessional. Door samen te werken in verticale communities en hun eigen leerroute te vormen, leren studenten zichzelf te beheren en verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces. Daarnaast biedt PACE een digitale leeromgeving, die praktijkgericht, flexibel en ondersteunend is.
Voor docenten biedt PACE de kans om een dynamische en inspirerende leeromgeving te creëren. Door te werken met verticale communities en intensieve samenwerking, kunnen docenten hun leerlingen beter ondersteunen en begeleiden. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van meerdere perspectieven bij toetsing en feedback, wat leidt tot een continue verbetering van het leerproces.
De opleiding Fysiotherapie aan de HAN heeft PACE ingevoerd als een innovatief onderwijsconcept. Het doel van PACE is om kritische, flexibele en reflecterende fysiotherapeuten op te leiden met een sterk maatschappelijk bewustzijn. Studenten en docenten zijn verticaal georganiseerd in communities of practice, waarin ze intensief samenwerken, hun eigen leerroute vormgeven en actief betrokken zijn bij de vormgeving van het onderwijs.
De implementatie van PACE heeft veelbelovende resultaten opgeleverd en heeft het potentieel om het onderwijs, zowel binnen als buiten de gezondheidszorg, nationaal en internationaal te vernieuwen. Samenwerkingspartners spelen een cruciale rol in de aanscherping en opschaling van het concept en bij het binnenhalen van kennis en ervaring vanuit andere domeinen of contexten.
Binnen PACE (Pactum, Amarant, Combinatie Jeugdzorg en GGzE) werken vier gevestigde jeugdzorgorganisaties uit de regio samen voor de beste jeugdzorg voor kind en gezin. Samen zijn ze gespecialiseerd in het helpen van kinderen en hun ouders met complexe, meervoudige problematiek. PACE beschikt over stevige expertise op het gebied van opvoeden en opgroeien, psychiatrie en lichte verstandelijke beperkingen (LVB).
Met specialistische, systeemgerichte behandeling en begeleiding werken ze samen met het gezin aan een hernieuwd vertrouwen in de toekomst. Uiteraard trekken ze hierin samen op met de verwijzer en eventuele andere betrokken partijen. Samen zetten ze stappen vooruit. PACE sluit hierop aan met een integrale oplossing. De deelnemende gemeenten zijn Best, Cranendonck, Eindhoven, Heeze-Leende, Oirschot en Valkenswaard.
De implementatie van PACE wordt met wetenschappelijk onderzoek geëvalueerd. Het onderwijsconcept heeft veelbelovende resultaten opgeleverd en heeft het potentieel om het onderwijs, zowel binnen als buiten de gezondheidszorg, nationaal en internationaal te vernieuwen. De opleiding Fysiotherapie aan de HAN heeft PACE ingevoerd als een innovatief onderwijsconcept. Het doel van PACE is om kritische, flexibele en reflecterende fysiotherapeuten op te leiden met een sterk maatschappelijk bewustzijn.
De implementatie van PACE heeft veelbelovende resultaten opgeleverd en heeft het potentieel om het onderwijs, zowel binnen als buiten de gezondheidszorg, nationaal en internationaal te vernieuwen. Samenwerkingspartners spelen een cruciale rol in de aanscherping en opschaling van het concept en bij het binnenhalen van kennis en ervaring vanuit andere domeinen of contexten.
PACE is een innovatief onderwijsconcept dat gericht is op samenwerking, innovatie en het aanleren van professionele competenties. Het biedt leerlingen en docenten de kans om zich voor te bereiden op de toekomstige uitdagingen in de gezondheidszorg. PACE is gebaseerd op drie kernprincipes: samen, flexibel en toekomstgericht. De implementatie van PACE heeft veelbelovende resultaten opgeleverd en heeft het potentieel om het onderwijs, zowel binnen als buiten de gezondheidszorg, nationaal en internationaal te vernieuwen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet