Pups leren slapen: Hoe je je puppy efficiënt en veilig laat slapen
juli 11, 2025
Lichamelijke opvoeding is een essentieel onderdeel van het basisonderwijs en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. In Zwolle biedt de Hogeschool Windesheim een uitgebreide opleiding aan voor studenten die willen werken als leraar lichamelijke opvoeding. Deze opleiding, ook wel bekend als de Pabo-ALO, combineert de leeropdracht van het basisonderwijs met het vak lichamelijke opvoeding. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van deze opleiding behandeld, waaronder het programma, toelatingseisen, praktijkervaring, en de kansen na het afronden van de opleiding.
De Pabo-ALO-opleiding is een unieke combinatie van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) en de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (Calo). Deze opleiding is bedoeld voor studenten die zowel les willen geven in het basisonderwijs als in het vak lichamelijke opvoeding. Het programma duurt vijf jaar en leidt tot twee hbo-diploma’s: het Pabo- en het Calo-diploma. Hierdoor is de student in staat om les te geven in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs, inclusief het mbo en het speciaal onderwijs.
De opleiding begint met een basisperiode van 3,5 jaar, waarin de student zich richt op het vak lichamelijke opvoeding. Tijdens deze periode ontwikkelt de student vaardigheden om een goede sportleraar te worden. Na de eerste 3,5 jaar kiest de student voor een pre-Pabo-minor, waarna hij of zij nog een jaar verder studeert in een speciaal Pabo-traject. Tijdens deze laatste periode wordt de kennis en vaardigheden van de student verder uitgebreid, met een focus op de vakdomeinen zoals rekenen, taal, Engels, kunst, levensbeschouwelijke vorming en wereldoriëntatie.
Voor toelating tot de Pabo-ALO-opleiding moet de kandidaat voldoen aan bepaalde eisen. Deze omvatten een passie voor sport en bewegen, een goed verstaan van het leren en het onderwijs, en een sterke motivatie om met kinderen te werken. Bovendien is er een sportmedische keuring vereist, die bestaat uit een sportmedisch basisonderzoek met een hartfilmpje in rust. De kosten hiervan kunnen worden ingediend bij de zorgverzekeraar, mits de kandidaat beschikt over aanvullende verzekering.
Na het aanmelden via Studielink krijgt de kandidaat een uitnodiging voor het assessment, waarbij de motorische aanleg en lichamelijke gezondheid worden beoordeeld. Daarnaast zijn er verplichte entreetoetsen rekenvaardigheid en taalverzorging. De student mag maximaal drie keer deelnemen aan deze toetsen. Heb je de toets na drie kansen niet behaald, dan mag je de opleiding niet vervolgen en krijg je een negatief bindend studieadvies.
Tijdens de opleiding krijgt de student begeleiding van een studieloopbaanbegeleider, een team van vakdocenten en een mentor van de stageschool. Deze begeleiding helpt de student bij het opbouwen van kennis, ervaring en zelfstandigheid. Intervisie met medestudenten is een belangrijk onderdeel bij studieloopbaanbegeleiding: de eigen ontwikkeling en reflectie daarop staat centraal.
Een belangrijk deel van de Pabo-ALO-opleiding is de praktijkervaring. Vanaf het begin van de opleiding loop je al stages. Je start met observeren en later in de opleiding mag je ook zelf lessen verzorgen. Je zult zien: met elke stage die je loopt, neemt je zelfstandigheid toe. Na 3,5 jaar studie loop je tijdens het Pabo-deel twee hele dagen stage in de klas.
Tijdens de opleiding staat er elk jaar een didactisch practicum op je rooster. Je koppelt zo je stage-ervaringen aan de theorie. Je toetst activiteiten die je tijdens je stage wilt opzetten eerst met je medestudenten en aan alle (didactische) theorieën. Dit zal je helpen om straks op je stageschool goed voor de dag te komen.
Na het afronden van de opleiding heeft de student verschillende werkgelegenheidsopties. De kansen zijn breed, van het basisonderwijs tot het voortgezet onderwijs, van het speciaal onderwijs tot het mbo. De leraar lichamelijke opvoeding helpt leerlingen (nog) beter bewegen. Je observeert, spoort aan en geeft tips. Om iedereen met plezier te laten bewegen, plan je ook sportdagen en projecten met collega’s die een gezonde lifestyle promoten.
Bij de opleiding zijn ook andere functies mogelijk, zoals buurtsportcoach, sportdocent bij een mbo-opleiding, of werken in het speciaal onderwijs. Daarnaast is er de mogelijkheid om door te stromen naar een masteropleiding, zoals de Master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek of de Master Sport Sciences. Deze opleidingen bieden de kans om in een leergemeenschap van gemotiveerde collega’s kennis, vaardigheden en ervaring te versterken en te verdiepen.
De Pabo-ALO-opleiding in Zwolle biedt een uitgebreide opleiding voor studenten die willen werken als leraar lichamelijke opvoeding. De opleiding combineert de leeropdracht van het basisonderwijs met het vak lichamelijke opvoeding, waardoor de student in staat is om les te geven in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs, inclusief het mbo en het speciaal onderwijs. De opleiding biedt veel praktijkervaring en begeleiding, waardoor de student zich goed voorbereid voelt op de toekomstige werkzaamheden. De kans op een brede carrière is groot, en er zijn ook mogelijkheden om door te stromen naar een masteropleiding.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet