logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouders onderwerpen opvoeding bespreken

Inleiding

Bij de opvoeding van kinderen is het belangrijk dat ouders en leerkrachten samenwerken om de ontwikkeling van het kind te ondersteunen. In vele gevallen is het lastig om met ouders te communiceren, vooral wanneer er problemen zijn of er onenigheid is over de opvoeding. De bronnen die in dit artikel worden gebruikt, geven inzicht in hoe dit soort gesprekken beter kunnen worden aangepakt en welke strategieën er zijn om een goed gesprek met ouders te voeren. Het is belangrijk om te weten dat ouders een centrale rol spelen in de opvoeding van hun kind en dat het belangrijk is om hen als gelijkwaardige partners te behandelen. Dit artikel bevat praktische tips, strategieën en aanbevelingen die kunnen helpen bij het oplossen van moeilijke situaties en het verbeteren van de samenwerking tussen ouders en leerkrachten.

De rol van ouders bij de opvoeding

Ouders spelen een cruciale rol in de opvoeding van hun kind. Zij zijn de belangrijkste opvoeders en bepalen in grote mate hoe hun kind zich ontwikkelt. Volgens bron [2] is het belangrijk dat ouders bewust zijn van hun eigen welzijn, omdat dit invloed heeft op de opvoeding van hun kind. Daarnaast is het belangrijk dat ouders een positief contact hebben met hun kind en dit ondersteunen in elke ontwikkelingsfase.

Deelname van ouders bij het onderwijs van hun kind heeft een positief effect op de leerprestaties van leerlingen. In bron [1] wordt gezegd dat het educatief partnerschap tussen ouders en leerkrachten een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van het kind. Daarom is het belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het onderwijs en de ontwikkeling van hun kind.

Praktische tips voor een goed gesprek met ouders

Er zijn meerdere praktische tips die kunnen helpen bij het voeren van een goed gesprek met ouders. Bron [4] geeft een aantal tips die kunnen worden toegepast:

Tip 3: Wees nieuwsgierig

Wees nieuwsgierig naar wat ouders te zeggen hebben. Vraag hen wat zij vinden van de zorgen die jij hebt, van het gesprek en hoe hun kind thuis is. Bedenk niet alvast wat zij zullen gaan zeggen, vul niet in, maar sta open voor hun antwoord. Dat helpt hen te vertellen wat zij echt denken.

Tip 4: Weet wat je wilt bereiken

Het is belangrijk dat je weet wat het doel is van het gesprek. Iets kleins of iets wat onschuldig lijkt, kun je kort met de ouders bespreken op het moment dat zij hun kind ophalen. Denk je dat er meer aan de hand is of heb je al vaker kleine dingen met hen besproken, maak dan een afspraak voor een later moment.

Tip 5: Luister actief

Actief luisteren betekent: doorvragen en samenvatten. Laat zien dat je aandachtig luistert. Herhaal de belangrijkste dingen die de ouder heeft verteld. Geef ruimte aan emoties die soms hoog oplopen: boosheid, verdriet of onbegrip.

Tip 6: Bouw het gesprek op

In Nederland zijn wij gewend met de deur in huis te vallen: beter meteen zeggen waar het op staat dan om de hete brij heen draaien. Dat kan, maar bouw het gesprek wel zorgvuldig op. Laat ouders eerst weten dat je het fijn vindt dat ze er zijn en vertel waarom je een gesprek met hen wilde. Daarna kun je kort en zonder oordeel zeggen wat je is opgevallen aan hun kind en dat je je daar zorgen over maakt.

Tip 7: Zoek samenwerking

De meeste ouders willen het beste voor hun kind. En vinden het daarom fijn dat jij hen vertelt wat je opvalt aan hun kind. Laat ouders daarom weten dat je samen een oplossing wilt zoeken voor mogelijke problemen. En dat je hen vertelt welke stappen je wilt nemen. Doe niets achter hun rug om: dat roept weerstand op en vergroot de kans dat ouders kwaad worden of weglopen.

Tip 8: Geef ruimte aan emoties

Ouders kunnen emotioneel zijn tijdens een gesprek. Het is belangrijk om daar ruimte aan te geven en te luisteren. Laat zien dat je begrijpt wat de ouder voelt en probeer hen te kalmeren als dat nodig is.

Samenwerking tussen ouders en leerkrachten

De samenwerking tussen ouders en leerkrachten is essentieel voor de opvoeding van het kind. In bron [1] wordt uitgelegd dat het belangrijk is om een goed educatief partnerschap op te bouwen. Dit betekent dat ouders actief betrokken raken bij het onderwijs van hun kind en dat leerkrachten hen als gelijkwaardige partners behandelen.

Een goed gesprek met ouders kan bijdragen aan een betere samenwerking. In bron [9] wordt uitgelegd dat een 10-minutengesprek met de leerkracht van het kind belangrijk is. Hierbij is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en vragen te stellen over de ontwikkeling van het kind. Daarnaast is het belangrijk om te weten of het kind ondersteuning nodig heeft, zoals bijvoorbeeld voor rekenen of taal.

Onderwerpen die besproken kunnen worden

Bij het bespreken van opvoedingsvragen is het belangrijk om te weten welke onderwerpen relevant zijn. In bron [2] wordt uitgelegd dat ouders van kinderen in verschillende leeftijdsgroepen verschillende vragen hebben. Bijvoorbeeld:

  • Ouders van kinderen in de leeftijd van 0 tot 2 jaar hebben vaak vragen over angst voor vreemden, hechting, huilen, leren bewegen, leren eten, leren lezen, leren praten, mediacursus, seksuele ontwikkeling, slapen en verlatingsangst.
  • Ouders van kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar hebben vaak vragen over driftbuien, leren praten, mediacursus, omgaan met emoties, peuterpubertijd, seksuele ontwikkeling en zindelijkheid.
  • Ouders van kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar hebben vaak vragen over mediacursus, seksuele ontwikkeling, spelen, start basisschool, vriendschappen, zelfstandig leren en zelfstandigheid.
  • Ouders van kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar hebben vaak vragen over mediacursus, seksuele ontwikkeling, structuur en grenzen, vriendschap, zelfstandig lezen en zelfstandigheid.
  • Ouders van kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar hebben vaak vragen over een eigen mening vormen, experimenteren, het goede voorbeeld geven, mediacursus, ontwikkeling eigen waarden en normen, de puberteit, seksuele ontwikkeling, start middelbare school, structuur en grenzen, en vriendschap.

Problemen bij het opvoeden

Soms zijn er problemen bij het opvoeden. In bron [5] wordt uitgelegd dat het belangrijk is om te weten dat kinderen minder last hebben van opvoedingsverschillen dan hun ouders. Ze zijn ongelooflijk veerkrachtig en kunnen die uiteenlopende stijlen integreren en daarmee omgaan. Het is belangrijk dat ouders in contact blijven met hun kind en elkaar ondersteunen bij het opvoeden.

Ondersteuning en hulp bij opvoeden

Er zijn verschillende organisaties die ouders kunnen ondersteunen bij het opvoeden. In bron [7] wordt uitgelegd dat er initiatieven zijn bij jou in de buurt, zoals een 'vadercafé' of bijeenkomsten met ouders. Ook zijn er organisaties die je graag steun bieden, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin, Groeigids Ouderchat en de Luisterlijn.

Conclusie

De opvoeding van kinderen is een belangrijk onderdeel van het leven van ouders. Het is belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het onderwijs van hun kind en samenwerking met leerkrachten opbouwen. Er zijn praktische tips die kunnen helpen bij het voeren van een goed gesprek met ouders. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke onderwerpen relevant zijn bij het bespreken van opvoedingsvragen. Ouders kunnen ondersteuning vinden bij verschillende organisaties en het is belangrijk dat ouders elkaar ondersteunen bij het opvoeden.

Bronnen

  1. Een lastig gesprek met ouders: zo pak je dat aan
  2. Wat is belangrijk bij opvoeden?
  3. Opvoedtips voor ouders met pubers
  4. 10 tips voor een goed gesprek met ouders
  5. Oneens over opvoeding?
  6. Marjolijn Distelbrink praat over vragen van ouders met een migratieachtergrond
  7. Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?
  8. Samen bespreken
  9. Tips aan ouders voor 10-minutengesprek

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven