logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Tweetalig opvoeden: Waar moet je op letten?

De opvoeding van kinderen in een tweetalig milieu is een veelbesproken onderwerp. De opa’s en oma’s, maar ook andere familieleden, spelen hierbij een rol. De opvang en school zijn eveneens belangrijke factoren. Deel van het onderwijs dat in Nederland wordt gegeven is in het Nederlands, maar er zijn ook scholen die tweetalig onderwijs aanbieden. Het is belangrijk dat ouders de juiste strategie kiezen om hun kinderen te laten leren praten in twee talen.

Strategieën voor tweetalig opvoeden

Er zijn verschillende strategieën voor het opvoeden van kinderen in een tweetalig milieu. De meest gebruikte strategie is de één-persoon-één-taalstrategie (OPOL), waarbij elke ouder zijn of haar eigen taal spreekt. Deze aanpak wordt vaak gebruikt bij gemengde koppels. Volgens gegevens uit de bron is ongeveer drie kwart van de kinderen die met de OPOL-strategie opgroeien, later meertalig. Een vierde verliest één taal. Dit heeft veel te maken met de 'derde ouder': ouders voeden natuurlijk hun kind niet alleen op. De opvang of de school is als het ware de derde ouder en die spreekt Nederlands. “Een kind pikt dan de minderheidstaal soms niet op. Bovendien is het vaak onhaalbaar om de OPOL-strategie strikt toe te passen. Als je thuis twee talen strikt wil scheiden, kan dat een vlot taalgebruik beknotten. Een Turkse ouder zal zelden altijd Turks praten thuis als de partner een andere taal spreekt. Het komt er op neer dat ouders die hun kind met OPOL een minderheidstaal willen doorgeven, een tandje moeten bijsteken. Ze moeten zorgen voor voldoende taalinput en interactie.”

Een andere strategie is de simultane aanpak, waarbij het kind vanaf het begin twee talen leert. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak wanneer beide ouders een andere moedertaal hebben. Het heet ook wel het OPOL-systeem: 'One Parent, One Language'. Beide ouders spreken al vanaf het begin van de taalontwikkeling hun eigen taal tegen het kind. Doordat de hersenen van jonge kinderen nog flexibel zijn, kunnen ze zonder problemen van jongs af aan twee (of zelfs meer) talen leren. Ze weten precies welke woorden, klanken en zinsconstructies bij welke taal horen.

Voordelen van tweetalig opvoeden

Tweetalig opvoeden heeft veel voordelen. Ten eerste is het goed voor de cognitieve ontwikkeling van je kind. Omdat de hersenen steeds moeten switchen tussen de twee talen, worden deze als het ware 'getraind'. Ook op latere leeftijd zijn de voordelen merkbaar: het is makkelijker om nog meer vreemde talen te leren. En wist je dat tweetaligheid de kans op Alzheimer verkleint? Bovendien biedt tweetaligheid sociaal-emotionele voordelen, omdat je kind van jongs af aan met familieleden kan communiceren. Daarnaast heeft het op verschillende vlakken ook voordelen voor zijn carrière.

Tips voor ouders

Als je kind in een tweetalig milieu opgroeit, is het belangrijk dat je de juiste strategie kiest. Hier zijn enkele tips:

  • Kies voor de taal waarin je het meeste comfort hebt. Dit kan bijvoorbeeld het Turks, Marokkaans, Fries, Limburgs of andere taal/dialect zijn. Een rijk taalaanbod houdt in, dat ouders over verschillende alledaagse dingen kunnen praten. Zoals school, emoties of werk. Ouders spelen een belangrijke rol bij de taalontwikkeling van hun kinderen. Daarom moeten zij kiezen welke taal zij het beste beheersen. Mocht dit niet het Nederlands zijn, dan kan dit aangeboden worden op andere manieren. Bijvoorbeeld via school, kinderopvang, boeken of een oppas. Een rijk taalanbod in een andere taal, is beter dan een arm taalaanbod in het Nederlands.
  • Praat zoveel mogelijk met je kind, zodat hij/zij went aan jouw stem.
  • En doe dit vooral in de taal die je zelf het beste spreekt en waarin je jouw emoties uitdrukt.
  • Gebruik zoveel mogelijk hele zinnen.
  • Leer zelf goed Nederlands.
  • Lees voor of vertel bij prentenboeken. Hierdoor leert je kind meer woorden.
  • Praat thuis zoveel mogelijk.

Problemen en oplossingen

Soms komt er een probleem voor in de taalontwikkeling van je kind. Als je merkt dat je kind niet goed in staat is om de tweede taal te leren, is het belangrijk om dit meteen te bespreken met een logopedist. Er zijn verschillende manieren om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld door boeken te lezen in deze taal, of op vakantie te gaan naar het land waar de taal wordt gesproken. Daarnaast is het belangrijk om de taal in het dagelijks leven te gebruiken. Dit kan door je kind te laten meelopen in de winkel, of door te praten over het weer, of over de dieren in de tuin.

Ondersteuning voor ouders

Er zijn verschillende bronnen waar je hulp bij kunt zoeken. De Logopediepraktijk Marisplein biedt ondersteuning en advies en kunnen helpen bij klachten rondom de taalontwikkeling. Neem gerust contact op! Daarnaast zijn er ook verschillende scholen die tweetalig onderwijs aanbieden. Je kunt ook onderzoeken of er een basisschool in de buurt is die passend tweetalig onderwijs aanbiedt.

Conclusie

Tweetalig opvoeden heeft veel voordelen, maar het vereist ook veel inzet van ouders. Het is belangrijk dat je de juiste strategie kiest en de juiste hulp zoekt als er problemen zijn met de taalontwikkeling van je kind. Door de juiste strategie te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je kind op een goede manier in twee talen kan groeien. Het is belangrijk om te weten dat het niet altijd makkelijk is om een kind te leren praten in twee talen, maar met de juiste aanpak is dit wel mogelijk.

Bronnen

  1. Meertalig opvoeden: een troef of een vloek
  2. Bijna 19 maanden en nog niet lopen
  3. Oppasvergoeding opa en oma ervaringen
  4. Opdringerige schoonouders
  5. Tweetalig opvoeden: hier moet je op letten
  6. Meertalig opvoeden: dat ingewikkeld
  7. 15 jaar en zwanger: kindje houden of niet
  8. Tweetalig opvoeden: het is een uitdaging
  9. Moet een kind beide talen spreken om meertalig te worden?
  10. Meertaligheid: tweetalig opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven