logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouders en gamen: Hoe je je kind kunt begeleiden bij gezond en verantwoord gamen

Gamen is tegenwoordig een veelvoorkomende activiteit onder jonge kinderen. Het is een populaire hobby die zowel plezier als ontwikkeling kan bieden. Toch blijven ouders vaak onzeker over het juiste omgaan met gamen. In dit artikel geven we antwoord op de belangrijkste vragen over hoe ouders hun kind kunnen begeleiden bij het gamen. We bespreiden zowel de voordelen als het risico’s van gamen, en geven tips voor een gezonde balans tussen spelen en andere activiteiten.

Gesprek aangaan met je kind

Een van de belangrijkste dingen die ouders kunnen doen, is actief contact houden met hun kind. Gesprekken over gamen zijn vaak lastig, vooral als je geen goed contact hebt met je kind. Daarom is het belangrijk dat je als ouder bereid bent om te luisteren en te praten over de zorgen die je hebt. Zorg ervoor dat gesprekken niet altijd over moeilijke onderwerpen lopen. Praat over allerlei zaken die belangrijk zijn voor je kind, en toon belangstelling voor grote en kleine gebeurtenissen in zijn leven. Wanneer je kind ouder wordt en minder vaak thuis is, is het belangrijk om te weten wat hij doet, wie zijn vrienden zijn en wat hij doet.

Informatie verzamelen over gamen

Als ouder is het belangrijk dat je je informeert over gamen. Dit kun je ook samen met je kind doen. Als je goed geïnformeerd bent, kun je beter aangeven waarom je bepaalde grenzen stelt. Verdiep je in de spellen die je kind speelt. Op YouTube kun je trailers van spellen vinden. Zo krijg je een idee over hoe een spel eruit ziet. De geschiktheid van een game kan gecheckt worden met behulp van het Pan-European Game Information (PEGI) classificatiesysteem. Hierbij wordt met logo’s aangegeven dat games voor jongere kinderen een risico kunnen vormen en of schadelijke gedragingen, zoals geweld en grof taalgebruik, voorkomen.

Grenzen stellen en afspraken maken

Bij jonge kinderen is het belangrijk om duidelijke grenzen aan te geven. Maar ook als ze ouder zijn, hebben kinderen behoefte aan grenzen. Kijk of je samen tot afspraken kunt komen. Als een kind heeft meegedacht over een afspraak, zal hij zich waarschijnlijk beter aanhouden. Afspraken kunnen gaan over hoe lang je kind mag gamen, hoe vaak, op welke tijdstippen en welke games hij mag spelen. Pas de afspraken ook aan op de behoeften van je kind. Hierbij is het goed om je te verdiepen in het spel dat je kind speelt. De kans is dan groter dat je kind zich aan de afspraken houdt. Het kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor je kind om op dezelfde tijd te gamen als zijn of haar online vrienden. Bij sommige games moet de speler lange tijd achter elkaar gamen. Bij andere games juist kort en op meerdere momenten.

Spelen in balans houden

Een gezonde balans tussen bewegen én stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media is belangrijk voor jonge kinderen. Bewegen is heel erg belangrijk voor jonge kinderen. Lang achter elkaar stilzitten is niet goed voor ze. Lang achter een beeldscherm zitten dus ook niet. Maar gebruik maken van digitale media heeft ook voordelen. Als ouder zoek je daarom een goede balans voor je jonge kind. Let op de PEGI-indeling die staat op de voor- en achterkant van de game. Deze geeft aan onder welke leeftijd een spel schadelijk kan zijn voor kinderen. Ook is het belangrijk om te letten op het tijdstip waarop je kind mag gamen. Bijvoorbeeld, als je kind om 18u beneden moet zijn, geef dit dan om 17.30u aan en niet 17.55u.

Probleem met gamen herkennen

Soms kan gamen leiden tot problemen. Als je merkt dat je kind zich niet fijn voelt en meer gaat gamen, is het belangrijk om hierover te praten. Je kind kan zich misschien verstoppen achter gamen. Gamen kan ook leiden tot problemen op school of met vriendschappen buiten de games. Het is belangrijk om je kind uit te leggen dat veel en vaak gamen kan gaan lijken op een verslaving. Zeker als het leidt tot bijvoorbeeld problemen op school of met vriendschappen buiten de games. En dat het belangrijk is om het zover niet te laten komen. Bedenk samen waar hij op kan letten en hoe hij kan voorkomen dat het gamen uit de hand loopt.

Spelen en ontwikkeling

Gamen kan verschillende voordelen voor je kind hebben. Bijvoorbeeld: - Sommige games kunnen de concentratie en aandacht van je kind verbeteren. Vooral games waarbij kinderen zich moeten richten op een doel. Bijvoorbeeld een vijand verslaan. - Het is vaak sociaal. In games die je met meerdere mensen speelt, kan je kind in contact komen met anderen. Het kan vriendschappen opbouwen en onderhouden. Ook oefent je kind met vaardigheden zoals samenwerken en leiding nemen. - Je kind leert doorzetten. Bij veel games wordt het niveau steeds moeilijker en soms verlies je. Hierdoor moet je kind steeds nieuwe vaardigheden leren en levels herhalen totdat het lukt.

Risico's bij overmatig gamen

Overmatig gamen kan leiden tot verschillende risico's. Bijvoorbeeld: - Lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld te weinig bewegen door veel zitten en slecht slapen door alle prikkels. - Je kind kan in aanraking komen met nepprofielen of online pesten. - Slaapproblemen door laat of lang spelen. - Concentratieproblemen op school. - Minder tijd voor sport, hobby’s of sociaal contact in het echte leven. - In extreme gevallen: gameverslaving. - Slecht eet- en slaapritme. - Prikkelbaarheid of woede bij stoppen. - Liegen over speeltijd.

Spelen met verantwoordelijkheid

Het is belangrijk dat je kind leert omgaan met geld en tijd. Als je kind al zijn geld aan games heeft uitgegeven en raakt hij in geldnood, geef hem dan geen extra geld. Hij moet leren dat hij zijn geld maar een keer uit kan geven. Op die manier leert hij wat verantwoord omgaan met geld is. Ook is het belangrijk om te leren dat gamen geen vlucht is voor negatieve gevoelens. Wees dus alert als je merkt dat je kind zich niet fijn voelt en meer gaat gamen.

Samenwerking met andere ouders

Het kan handig zijn om met andere ouders te bespreken welke regels zij hanteren over gamen. Dit hoeven niet jouw regels te zijn, maar je kunt er wel rekening mee houden in de afspraken die je maakt met je kind. Als je kind veel tijd doorbrengt met gamen, is het belangrijk dat hij daarbij in de juiste houding zit. Hier vind je een filmpje met informatie over dit onderwerp.

Conclusie

Gamen is een veelvoorkomende activiteit onder jonge kinderen. Het is een populaire hobby die zowel plezier als ontwikkeling kan bieden. Toch blijven ouders vaak onzeker over het juiste omgaan met gamen. In dit artikel geven we antwoord op de belangrijkste vragen over hoe ouders hun kind kunnen begeleiden bij het gamen. We bespreiden zowel de voordelen als het risico’s van gamen, en geven tips voor een gezonde balans tussen spelen en andere activiteiten. Het is belangrijk dat ouders actief contact houden met hun kind, informatie verzamelen over gamen, grenzen stellen en afspraken maken, en problemen herkennen en oplossen.

Bronnen

  1. Tips over opvoeding en gamen
  2. Gamen voor kinderen: tips voor ouders
  3. Wat moet je als ouder weten over je kind en gamen?
  4. Strijd om gamen: mijn kind in de ban van gamen
  5. Jonge kinderen en gamen
  6. Gamen en opvoeding
  7. Jongeren en gamen
  8. Gameverslaving kinderen
  9. Informatie over gamen voor ouders

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven