Positief Opvoeden: Een Effectieve Manier om Kinderen te Begeleiden
juli 10, 2025
De opvoeding van kinderen is een complex proces dat vaak veel discussie en geduld vraagt. In Nederland wordt veel gesproken over hoe kinderen opgevoed moeten worden, en er zijn verschillende opvoedstijlen en benaderingen. Het RTL4-programma Opvoeden Doe Je Zo! biedt een nieuw en uniek perspectief op dit onderwerp. Het programma laat zien hoe verschillende gezinnen hun kinderen opvoeden en hoe ze met elkaar over hun opvoedstijlen kunnen overleggen. Het doel is om inzicht te krijgen in de keuzes die ouders maken en om te leren wat er van elkaar geleerd kan worden.
In dit artikel worden de kernpunten van het programma Opvoeden Doe Je Zo! uitgebreid besproken, inclusief de verschillende opvoedstijlen die in het programma aan bod komen, de rol van deelnemende ouders, en de invloed van dergelijke programma’s op de opvoedingspraktijk. De informatie wordt gegeven op basis van de bronnen die zijn opgehaald via de opgegeven links.
Het programma Opvoeden Doe Je Zo! is een nieuw experimenteel programma dat op 30 augustus 2022 begon. Het is een format dat acht eigenzinnige ouders met verschillende opvoedingstechnieken in beeld brengt. In zes afleveringen bepalen deze ouders onderling wie de beste opvoeders zijn. Hiermee stemmen ze ook voor de meest effectieve manier van opvoeden. De keuze is duidelijk: er is geen enkele opvoedstijl die fout is, maar het programma wil inzicht geven in de keuzes die ouders maken en hen inspireren om elkaar te leren van elkaar.
Deelnemers worden geadviseerd door opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens. Onder leiding van Robert ten Brink en Stevens beoordelen de gezinnen elkaars opvoedstijl door middel van een reeks speciale opdrachten. Deze opdrachten zijn ontworpen om hun specifieke opvoedstijl te testen, waardoor deelnemers allemaal laten zien hoe ze hun gezin opvoeden en hun keuzes en inzichten uitleggen.
In het programma worden verschillende opvoedstijlen belicht, waaronder:
Familie Lamberts in Zwolle volgt een natuurlijk ouderschap. Hierbij is het belangrijk dat ouders de enige deskundigen zijn als het gaat om hun kind. Zij geloven dat ieder kind een andere aanpak nodig heeft. De kinderen slapen bij hun ouders in bed en krijgen drie kwartier schermtijd per dag. Ze moeten hun eigen kleding wassen en altijd opruimen na het spelen.
Robert, een alleenstaande vader, voert een openminded opvoeding. Hij wil zijn kinderen niet voor de gek houden en leert ze hoe het leven in elkaar zit. Alles wordt besproken thuis, en niets is te gek. Zo leert Robert ze al op jonge leeftijd om op te gaan met hun seksualiteit. Hij is trots op hoe ze met hun seksualiteit omgaan.
Familie Rijs in Rusland voedt hun kinderen met Russisch doorzettingsvermogen. De kinderen zijn ondernemend en zitten nooit stil. Ze zijn actief in sport en clubjes en worden aangemoedigd om zo veel mogelijk te bereiken in het leven. Ze krijgen regelmatig briefjes met weetjes, sommen of succeswensen in hun broodtrommel.
Familie Jelsma in Friesland voedt hun kinderen vrij op. Er zijn weinig regels, bijna alles mag. De kinderen hebben een mobiele telefoon en een tablet en mogen hier wanneer ze maar willen op. Ze hebben een game-kamer, waar alle spellen gespeeld mogen worden die ze maar willen.
Familie Poeder in Nederland heeft een gestructureerde opvoeding. Zenequy, een alleenstaande moeder, heeft een strak schema voor haar zoon J’Noah. Op die manier loopt er niets in de soep, zowel met de opvoeding als met het bedrijf. Zo staat er in het schema exact hoe laat J’Noah moet opstaan, zijn bed op moet maken en aan het ontbijt moet zitten.
Familie Neven in Nederland draait alles om het geloof en muziek. De opvoeding van de kinderen gaat volgens de Bijbel. Eén keer per week gaan ze als gezin naar de kerkgemeenschap. De kinderen hebben geen eigen telefoon, alleen de oudste heeft een smartwatch. Op de computer doen ze alleen leerprogramma’s of ze kijken via YouTube filmpjes van klassieke muziek.
Het programma Opvoeden Doe Je Zo! kan een belangrijke bijdrage leveren aan het begrip van verschillende opvoedstijlen. Het biedt ouders de kans om inzicht te krijgen in de keuzes die andere ouders maken en om te leren wat er van elkaar geleerd kan worden. Het helpt ouders om open te staan voor andere opvoedstijlen en om te leren hoe ze hun eigen opvoedstijl kunnen aanpassen aan de behoeften van hun kind.
De opvoedstijl die ouders kiezen, heeft invloed op het gedrag, de ontwikkeling en het welzijn van hun kinderen. Door inzicht te krijgen in de verschillende stijlen en het leren van elkaar, kunnen ouders beter inschatten wat het beste is voor hun kind. Het programma helpt ook bij het versterken van de samenwerking tussen ouders, zodat ze elkaar kunnen inspireren en ondersteunen.
Robert ten Brink, die al jaren de titel “Dr. Love” draagt, speelt een centrale rol in het programma. Hij helpt ouders bij het opvoeden van hun kinderen en neemt deel aan gesprekken met opvoeddeskundige Anne-Marie Stevens. Anne-Marie geeft de gezinnen in de studio bij Robert tips, terwijl Robert het programma leidt. Zij helpen de deelnemers bij het beoordelen van elkaars opvoedstijl en het uitvoeren van speciale opdrachten.
RTL4 zoekt gezinnen met een bewust eigen opvoedstijl. Dit kunnen ouderparen zijn, maar ook alleenstaande ouders. Denk aan een vrij strikte of juist een heel democratische opvoeding. De opvoeding kan gebaseerd zijn op een religie, een filosofie of gewoon omdat de eigen opvoeding heel goed heeft uitgepakt. Ouders die graag mee willen doen, kunnen zich inschrijven via de site van RTL. De opnames vinden plaats in de zomervakantie, ongeveer van half juli tot half augustus.
Het programma Opvoeden Doe Je Zo! is een nieuw en leerrijk programma dat inzicht geeft in de vele opvoedstijlen die in Nederland worden toegepast. Het biedt ouders de kans om inzicht te krijgen in de keuzes die andere ouders maken en om te leren wat er van elkaar geleerd kan worden. Het helpt ouders om open te staan voor andere opvoedstijlen en om te leren hoe ze hun eigen opvoedstijl kunnen aanpassen aan de behoeften van hun kind. Door inzicht te krijgen in de verschillende stijlen en het leren van elkaar, kunnen ouders beter inschatten wat het beste is voor hun kind. Het programma helpt ook bij het versterken van de samenwerking tussen ouders, zodat ze elkaar kunnen inspireren en ondersteunen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet