logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouders zijn moe van opvoeden: wat betekent dat en wat kun je eraan doen?

De druk van het opvoeden is enorm. Veel ouders ervaren dat het leven met kinderen zwaar en uitputtend kan zijn. Soms voelen ze zich gewoon uitgeput, en soms ontstaat er een langdurige uitputting die leidt tot wat men noemt een parentale burn-out. In dit artikel bespreiden we wat een parentale burn-out is, hoe je deze herkent, en wat je er tegen kunt doen. De informatie is gebaseerd op de gegevens uit de bronnen die in het zoekquery zijn gegeven.

Wat is een parentale burn-out?

Een parentale burn-out is een vorm van uitputting die ontstaat door de stress en de belasting van het ouder zijn. Het is geen ziekte, maar een mentale en emotionele uitputting die zich ontwikkelt door langdurige stress en onvoldoende herstel. In de bronnen wordt aangegeven dat ouders die te maken hebben met een dergelijke burn-out vaak gevoelens van uitputting, vermoeidheid, en emotionele afstandelijkheid ervaren.

Volgens de bron [8] wordt een parentale burn-out omschreven als een uitputtingssyndroom dat ontstaat door stress rondom het ouderschap. De symptomen die vaak voorkomen zijn uitputting, vermoeidheid, en labiliteit. Bovendien ervaren ouders geen plezier meer aan het ouderschap, en zijn ze minder emotioneel betrokken bij hun kind. Ze doen wat ze moeten doen, zoals eten klaarmaken of wassen, maar hebben geen energie om naar hun kind te luisteren of met hen te knuffelen.

In bron [1] wordt ook uitgelegd dat een parentale burn-out kan ontstaan als je als ouder niet meer weet hoe je alles voor elkaar krijgt. Je kunt steeds vaker ontploffen of in huilen uitbarsten als je kind niet naar je luistert. Je bent continu uitgeput en voelt je een mislukte ouder. Je hoofd is vol en je ervaart vooral stress. De voldoening die je voorheen nog putte uit je gezin, ervaar je niet meer.

Wat zijn de oorzaken van een parentale burn-out?

Er zijn verschillende oorzaken voor een parentale burn-out. Volgens bron [4] kan het voorkomen dat ouders zich gedurende lange tijd overbelast voelen door het leven met kinderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het feit dat je als ouder 24 uur per dag aan het werk bent. Het is lastig om een evenwicht te vinden tussen je sociale leven, werk, en gezinsleven. Daarnaast kan het ook komen door het feit dat er in de media een ideaalbeeld geschetst wordt van ouders dat vaak niet geëvenaard kan worden.

In bron [5] wordt ook aangegeven dat ouders vaak onder hoge stress staan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 91% van de ouders het ouderschap als te zwaar ervaart tijdens de eerste duizend dagen met hun kind. Daarnaast geven ze aan eigenlijk meer hulp of steun nodig te hebben. Dit zijn schrijnende getallen die wijzen op een groeiende stress bij ouders.

Bij sommige ouders kan het ook komen door het feit dat ze een kind hebben met een ontwikkelingsstoornis, zoals ADHD of autisme. Deze kinderen vragen meer aandacht en zorgen voor meer stress. Ook kunnen alleenstaande ouders sneller overbelast raken, omdat ze alles alleen moeten regelen.

Wat zijn de symptomen van een parentale burn-out?

De symptomen van een parentale burn-out zijn vaak duidelijk herkenbaar. In bron [5] staat dat ouders die met een burn-out te maken hebben, vaak uitgeput raken en snel overprikkeld zijn. Ze voelen zich vaak niet goed genoeg als ouder en zijn gefrustreerd over eenvoudige zorg voor hun kinderen. Daarnaast is er sprake van een gebrek aan emotie naar hun kinderen toe.

In bron [8] wordt aangegeven dat ouders die met een parentale burn-out te maken hebben, geen plezier meer voelen aan het ouderschap. Ze zijn minder emotioneel betrokken bij hun kind. Ze doen wat ze moeten doen, maar hebben geen energie om naar hun kind te luisteren of met hen te knuffelen.

In bron [4] wordt ook aangegeven dat ouders die een burn-out hebben, zich vaak voelen alsof ze het nooit goed genoeg kunnen doen. Ze zijn gefrustreerd over eenvoudige zorg voor hun kinderen. Wanneer de draagkracht niet groot genoeg is, kan dit uiteindelijk leiden tot burn-out klachten.

Wat kun je er aan doen?

Er zijn verschillende manieren om met een parentale burn-out om te gaan. In bron [1] wordt aangegeven dat je hulp moet zoeken en erover moet praten met een expert. Ook wordt aangeraden om niet blind te staren op praktische zaken die ‘in elk geval’ goed moeten blijven gaan. Aandacht en tijd voor je kinderen zijn belangrijker dan zoeken naar een hippe jas voor je kind.

In bron [2] wordt aangegeven dat het belangrijk is om een ondersteunend netwerk op te bouwen. Vraag hulp aan je partner, familieleden, vrienden of iemand in de buurt. Je kunt ook hulp vragen aan een vrijwilliger van Home-Start. Daarnaast is het nodig om tijd voor jezelf te plannen. Reserveer regelmatig een paar uur of zelfs een hele dag alleen voor jou.

In bron [4] wordt ook aangeraden om jezelf wat minder druk op te leggen en het perfectionisme achterwege te laten. Dat betekent dat je er niet naar moet streven om een perfecte ouder te zijn, maar om er eentje te zijn die goed genoeg is. Hou ook in je achterhoofd dat kwantiteit niet zozeer telt, maar vooral kwaliteit.

Hoe kun je een parentale burn-out voorkomen?

Het is belangrijk om te weten dat het voorkomen van een parentale burn-out veel makkelijker is dan het behandelen ervan. In bron [4] wordt aangegeven dat het belangrijk is om te praten met andere ouders. Hoewel we niet graag praten over onze twijfels, zal je door te praten met andere ouders merken dat het bij iedereen wel eens in het hondert kan lopen. Verder is het belangrijk om af en toe tijd voor jezelf in te lassen. Maak tijd voor leuke activiteiten die je helpen ontspannen en je eens uit je dagelijkse routine nemen.

In bron [3] wordt ook benadrukt dat zelfzorg essentieel is voor rustig en positief opvoeden. Het is belangrijk om voor jezelf te zorgen, ook al voel je je soms egoïstisch. De dingen die je deed om te ontspannen en op te laden vóórdat je kinderen kreeg, zijn misschien niet meer zo gemakkelijk om te doen, maar het is essentieel.

Conclusie

Een parentale burn-out is een vorm van uitputting die ontstaat door de stress en de belasting van het ouder zijn. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaken en symptomen zijn en wat je er tegen kunt doen. Het is ook belangrijk om jezelf goed voor te zorgen en te zorgen dat je genoeg tijd hebt voor jezelf. Door te praten met andere ouders, hulp in te schakelen en jezelf te leren accepteren, kun je de kans op een parentale burn-out verminderen.

Bronnen

  1. Parentale burn-out: wat is het?
  2. Rust als moeder/vader: jonge kinderen, tips voor ontspanning
  3. Positief Opvoeden: zelfzorg en positief opvoeden
  4. Parentale burn-out
  5. Parentale burn-out
  6. Omgaan met gevoelens en emoties rondom het ouderschap
  7. Zo kost het opvoeden je veel minder energie
  8. Opgebrande ouders

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven