logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Triple P: Een gestructureerde aanpak voor positief opvoeden

In de jeugd- en opvoedhulp is het belangrijk om ouders te ondersteunen bij het omgaan met gedragsproblemen en ontwikkelingsvragen van hun kinderen. Een veelgebruikte methode is Triple P, ook wel bekend als het Positive Parenting Program. Deze methode biedt ouders een gestructureerde aanpak om hun opvoedingsvaardigheden te verbeteren en positieve ontwikkeling van hun kind te stimuleren. In dit artikel worden de kernprincipes van Triple P, de verschillende niveaus van interventies en de effectiviteit van deze methode besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.

Kernprincipes van Triple P

Triple P, wat staat voor Positive Parenting Program, is ontwikkeld door Matthew Sanders, een professor in de klinische psychologie. Het programma richt zich op het leren van opvoedstrategieën en -vaardigheden, zodat ouders zich beter kunnen omgaan met hun kinderen. De kernprincipes van Triple P zijn:

  • Positief gedrag van je kind belonen: Door positief gedrag te belonen, wordt het aangeleerd dat dit gedrag vaker voorkomt.
  • Leren om problemen zelf op te lossen: Ouders leren hoe ze samen met hun kind problemen kunnen oplossen.
  • Bewuste aandacht geven aan je kind: Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het gedrag en de ontwikkeling van het kind.

Deze principes vormen de basis van het opvoedprogramma en worden vaak gebruikt in combinatie met andere interventies, zoals de Gordon-cursus of Opvoeden & Zo.

Vier niveaus van Triple P

Triple P biedt vijf niveaus van interventies, die op elkaar aansluiten. Deze niveaus zijn bedoeld om ouders te ondersteunen bij verschillende problemen en behoeften:

  1. Niveau 1: Voorlichtingscampagnes waarbij ouders worden doorverwezen naar het aanbod van Triple P. Dit niveau is bedoeld voor ouders die algemene tips en informatie willen, bijvoorbeeld om gedragsproblemen te voorkomen.
  2. Niveau 2: Lezingen over opvoedvragen en een kort persoonlijk adviesgesprek door een professional. Dit niveau is gericht op ouders met een specifieke vraag over het gedrag of de ontwikkeling van hun kind.
  3. Niveau 3: In vier gesprekken individueel advies en groepsgerichte workshops door een professional. Dit niveau is bedoeld voor ouders met kinderen die milde gedragsproblemen hebben.
  4. Niveau 4: Een uitgebreide training in opvoedvaardigheden. Dit niveau is gericht op ouders met kinderen die ernstige gedragsproblemen hebben, zoals agressie.
  5. Niveau 5: Intensieve gezinstraining in opvoedvaardigheden, omgaan met problemen met betrekking tot stress, depressie en relaties. Dit niveau is bedoeld voor gezinnen met meervoudige gedragsproblemen van hun kind, in combinatie met ander gezinsproblemen.

Deze niveaus maken het mogelijk om op maat te kiezen welke interventie het beste past bij de situatie van de ouder en het kind.

Effectiviteit van Triple P

De effectiviteit van Triple P is onderzocht in tal van studies. Volgens de beschikbare bronnen is de methode veelgebruikt en is er veel onderzoek gedaan naar de kwaliteit van Triple P. Er zijn in totaal meer dan 250 studies geweest om de kwaliteit van Triple P te onderzoeken. De resultaten van deze studies zijn over het algemeen positief, maar er zijn ook kritiek en discussies over de effectiviteit van de methode.

Voordelen van Triple P

De voordelen van Triple P zijn onder andere:

  • Ouders hebben minder last van stress en depressieve gevoelens.
  • Ouders vinden het opvoeden leuker.
  • De kans op gedragsproblemen bij kinderen is veel kleiner.
  • Triple P is laagdrempelig, gestructureerd en wordt toegepast bij veel (jeugd)zorginstellingen.

Kritiek en discussies

Hoewel de meeste studies positief zijn, zijn er ook kritiek en discussies over de effectiviteit van Triple P. De meeste onderzoeken hebben een groot ‘zelfpromotie’ effect en laten alleen maar positieve resultaten zien. De onderzoekers zijn nauw betrokken bij Triple P, en daardoor niet onafhankelijk. Dit geeft een vertroebeld beeld van de resultaten. De onderzoeken die wel onafhankelijk zijn, laten juist minder goede resultaten zien. Dat roept dus vraagtekens op.

Daarnaast is er te weinig onderzoek gedaan naar de vijf niveaus om echt te kunnen zeggen dat ze een belangrijk verschil maken op lange termijn. De positieve resultaten uit de onderzoeken kunnen daardoor beter met een korreltje zout worden genomen.

Triple P in de praktijk

In de praktijk wordt Triple P toegepast door verschillende zorginstellingen, waaronder jeugdgezondheidszorg, jeugd-hulp, maatschappelijk werk, speciaal onderwijs en kinderopvang. De methode is breed en wereldwijd inzetbaar, zodat ouders op verschillende manieren ondersteuning kunnen krijgen bij het opvoeden.

Voorbeelden van toepassing

De methode is geschikt voor ouders van kinderen van 0 tot 16 jaar. Het programma richt zich op kinderen met verschillende problemen, waaronder:

  • Ouders met een specifieke vraag over het gedrag of de ontwikkeling van hun kind.
  • Ouders met kinderen die milde gedragsproblemen hebben.
  • Ouders met kinderen die ernstige gedragsproblemen hebben, zoals agressie.
  • Gezinnen met meervoudige gedragsproblemen van hun kind, in combinatie met ander gezinsproblemen.

De methode biedt dus een breed aanbod aan interventies, zodat ouders op maat kunnen kiezen welke vorm van ondersteuning het beste past bij hun situatie.

Triple P en andere interventies

Bij de toepassing van Triple P wordt vaak ook gekeken naar andere interventies, zoals de Gordon-cursus of Opvoeden & Zo. Deze programma’s richten zich op het vergroten van de opvoedingscompetentie van ouders. Ook zijn er andere programma’s, zoals de Kortdurende Video-Hometraining (K-VHT), die gericht zijn op het versterken van opvoedingsvaardigheden en de ouder-kindrelatie.

Samenwerking met andere programma’s

De samenwerking met andere programma’s kan leiden tot een geïntegreerde aanpak van opvoedingsondersteuning. Bijvoorbeeld, het combineren van Samen Starten en Stevig Ouderschap kan helpen bij het signaleren van gezinnen die extra aandacht nodig hebben. Ook kunnen programma’s zoals Peuter in Zicht! en Beter Omgaan met Pubers worden ingezet als onderdeel van een bredere opvoedingsstrategie.

Beoordeling en beslissing

Bij de toepassing van Triple P is het belangrijk om de situatie van de ouder en het kind goed in te schatten. Het beslisschema dat in de richtlijnen is opgenomen, helpt bij het bepalen of een bepaalde interventie nodig is. Dit schema is bedoeld om ouders te helpen bij het bepalen of er sprake is van een probleem dat aandacht vereist.

Belangrijke punten bij de beoordeling

Tijdens de beoordeling van de situatie van de ouder en het kind, is het belangrijk om de volgende punten in de gaten te houden:

  • De ernst van het probleem.
  • De duur en intensiteit van het probleem.
  • De balans tussen draagkracht en draaglast.

Deze punten helpen bij het bepalen of er sprake is van een probleem dat aandacht vereist. De ouder is actief betrokken bij het besluitvormingsproces, maar het blijft complex.

Conclusie

Triple P is een gestructureerde aanpak voor positief opvoeden, die gericht is op het leren van opvoedstrategieën en -vaardigheden. De methode biedt verschillende niveaus van interventies, zodat ouders op maat kunnen kiezen welke vorm van ondersteuning het beste past bij hun situatie. De effectiviteit van Triple P is onderzocht in tal van studies, maar er zijn ook kritiek en discussies over de effectiviteit van de methode. De methode is breed en wereldwijd inzetbaar, zodat ouders op verschillende manieren ondersteuning kunnen krijgen bij het opvoeden.

Bronnen

  1. Opvoeden & Zo. Opvoeden & Zo is de vernieuwde versie van Opvoeden: zó! (verder).
  2. Triple P - positief opvoeden
  3. Beslisschema bij opvoedingsondersteuning
  4. Motel One Wien Westbahnhof - hotel review

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven