logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding in een internaat: voordelen, uitdagingen en impact op kinderen

In de huidige maatschappelijke context is de opvoeding van kinderen een kritiek onderwerp dat zowel voor ouders als voor onderwijsinstellingen van groot belang is. Een internaat is een vorm van opvoeding die zich afzet tegen de traditionele school en het gezin. In de bronnen die zijn opgesomd, wordt duidelijk dat internaten een unieke rol spelen in de opvoeding van kinderen, met name in de jaren 1950 tot 1980, maar ook in hedendaagse contexten. De opvoeding in een internaat heeft zowel voordelen als uitdagingen, en kan invloed hebben op de emotionele, sociale en intellectuele ontwikkeling van jongeren. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de kernprincipes van opvoeding in een internaat, de rol van structuur, de impact op de kinderen en de mening van deskundigen.

De rol van structuur in een internaat

Een van de belangrijkste kenmerken van een internaat is de structuur. In de bronnen wordt herhaaldelijk benadrukt dat een internaat, vooral in de jaren 50 en 60, veelal gebaseerd was op strikte regels, discipline en een duidelijke dagindeling. Dit werd vaak aangeduid als de "drie R's": rust, reinheid en regelmaat. In de bron [3] wordt uitgelegd dat de dagindeling in een internaat deel uitmaakte van de opvoedingsstrategie, en dat de kinderen vaak in groepen werden geplaatst. De opvoeders zorgden voor een regelmatig ritme, met tijdstippen voor het eten, slapen, leren en recreatie.

In de bron [1] wordt het volgende opgemerkt: "Op internaat komen is pure luxe op voorwaarde dat de jongere er de voordelen van ziet en bereid is om de nadelen te verdragen." Dit suggereert dat het internaat niet per se een onaangename ervaring is, maar dat het wel vereist dat de jongere zich bewust is van de uitdagingen die het met zich meebrengt. In de bron [3] wordt ook verwezen naar de "dwangbuis" die sommige kinderen zagen, terwijl anderen het als een zegen beschouwden. De invloed van deze structuur kan dus verschillend zijn, afhankelijk van de persoonlijke ervaring van het kind.

De invloed op de emotionele ontwikkeling

De emotionele ontwikkeling van kinderen die op een internaat wonen, is een onderwerp dat in meerdere bronnen ter sprake komt. In de bron [6] wordt opgemerkt dat het wegsturen van kinderen naar een internaat, vooral op een jonge leeftijd, traumatisch kan zijn. Dit komt doordat kinderen op jonge leeftijd nog niet volledig emotioneel rijp zijn om zichzelf te kunnen redden. In de bron [6] staat ook dat de kans op hechtingsproblemen wordt versterkt door de afwezigheid van ouders gedurende langere tijd en op een cruciale leeftijd. Dit kan leiden tot problemen met het opbouwen van vertrouwen en emotionele stabiliteit.

In de bron [3] wordt verwezen naar de schaduwzijde van het internaat. Er zijn veel kostschoolkinderen die getekend zijn door die periode, en sommigen hebben het gevoel gehad niet te zijn gehoord en gezien. In de bron [6] wordt ook opgemerkt dat de opvoeding in een internaat het kind kan leren om met pijn om te gaan, maar dat het ook kan leiden tot emotionele schade, zoals angst, depressiviteit of eetproblemen.

De rol van opvoeders en pedagogische strategieën

De rol van opvoeders is cruciaal in een internaat. In de bron [1] wordt benadrukt dat een opvoeder die het mysterie uitstraalt, een ster is die licht en ruimte schenkt. Dit suggereert dat de opvoeder een krachtige invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. In de bron [1] wordt ook opgemerkt dat een internaat staat of valt met de geest en de geestdrift van de studiemeesters, de rolmodellen waarnaar tieners kunnen opkijken. Deze opvoeders moeten geloven in de groeikracht van jongeren en weten uit ervaring dat terugkoppeling pas werkt als er een klimaat van bevestiging en beloning aanwezig is.

In de bron [1] staat ook dat de opvoeders een rotsvast geloof hebben in het "goed" dat komt, ook als het moeilijk loopt. Dit suggereert dat de opvoeders een zekere overtuiging hebben over de potentie van de jongere. In de bron [6] wordt opgemerkt dat de opvoeding in een internaat niet alleen gericht is op academische prestaties, maar ook op het ontwikkelen van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en sociaal gedrag.

De invloed van het internaat op de toekomst

De invloed van het internaat op de toekomst van de jongere is in meerdere bronnen ter sprake gekomen. In de bron [6] wordt opgemerkt dat veel succesvolle mensen op een internaat hebben gezeten. Koning Willem-Alexander was bijvoorbeeld op een internaat en heeft daarvan genoten. Ook Mark Zuckerberg, die op Exeter Academy zat, heeft opgemerkt dat hij alles te danken heeft aan zijn tijd op dat internaat. In de bron [6] staat ook dat het internaat kan bijdragen aan de opbouw van zelfvertrouwen, verantwoordelijkheid en sociale vaardigheden.

In de bron [6] wordt ook verwezen naar het feit dat een internaat kan helpen bij het leren omgaan met informatie en infotainment. In de bron [1] staat dat jongeren op een internaat leren om met hun smartphone om te gaan, en dat het toestel in de gemeenschappelijke ruimtes niet mag worden gebruikt. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van zelfbeheersing en focus.

De keuze voor een internaat

In de bron [1] wordt opgemerkt dat de keuze voor een internaat niet meer zo vaak wordt gemaakt als vroeger. In Vlaanderen zijn er nog meer dan honderd internaten, maar de keuze voor een internaat is tegenwoordig meer gericht op de individuele behoeften van het kind. In de bron [1] staat dat de meeste internaten zich aanpassen aan de schoolomgeving, en dat sommige zich sterk richten op zorg en opvang, terwijl anderen op structuur, studie-ondersteuning of leren samenleven gericht zijn.

In de bron [5] staat dat Stichting Limena een internaat is voor schipperskinderen, waar kinderen van 6 tot 18 jaar in huisvesting, verzorging en opvoeding krijgen. Dit suggereert dat er ook internaten zijn die gericht zijn op specifieke groepen kinderen, zoals schipperskinderen.

Conclusie

De opvoeding in een internaat heeft zowel voordelen als uitdagingen. Structuur, discipline en een duidelijk ritme zijn kenmerken van een internaat, en kunnen bijdragen aan de opbouw van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en sociale vaardigheden. Echter, het wegsturen van kinderen naar een internaat, vooral op jonge leeftijd, kan ook traumatisch zijn. De emotionele ontwikkeling van het kind is hierbij van groot belang. De rol van de opvoeders is cruciaal in dit proces, en hun geloof in de groeikracht van de jongere kan een grote invloed hebben. Tegenwoordig is de keuze voor een internaat meer gericht op de individuele behoeften van het kind, en zijn er verschillende vormen van internaten die zich richten op verschillende aspecten van de opvoeding.

Bronnen

  1. Opvoeding in een internaat
  2. Kennisinstituut Al Islah
  3. Internaatskind van Huize Severen
  4. Paedologisch Instituut
  5. Stichting Limena
  6. De impact van een internaat
  7. Meander internaten en gezinshuizen
  8. Alimentatie betalen als je zoon naar een internaat gaat
  9. Internaat Sainte Marie
  10. Apple technisch ondersteuning
  11. Hulp voor kinderen van 4-18 jaar

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven