De kracht van positief opvoeden in Hoorn
juli 10, 2025
Opvoedingsondersteuning en gezinsondersteuning vormen een belangrijk onderdeel van de maatschappelijke ondersteuning voor gezinnen met jonge kinderen. Deze vormen van ondersteuning zijn gericht op het bevorderen van de ontwikkeling van kinderen en het versterken van de opvoedingsvaardigheden van ouders. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van opvoedingsondersteuning en gezinsondersteuning besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie uit bronnen.
Opvoedingsondersteuning wordt gedefinieerd als het ondersteunen van ouders en opvoedingsverantwoordelijken bij de opvoeding van kinderen. Het doel is om de mogelijkheden van het (primaire) opvoedingsmilieu aan te spreken, te verrijken en/of te optimaliseren, ten einde kinderen en jeugdigen optimale opvoedings- en ontwikkelingskansen te bieden. Het kan gaan om informatie, advies, hulp of begeleiding bij opvoedingsvragen en -problemen.
Volgens de richtlijnen van de Jeugdtherapeutische Zorg (JGZ) is opvoedingsondersteuning op intentionele wijze steun bieden aan ouders bij hun opdracht en taak als opvoeders. Dit omvat het geven van informatie en voorlichting over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen, het bieden van pedagogische advisering en lichte pedagogische hulp, het signaleren van opvoedproblemen, het vroegtijdig onderkennen hiervan, het verwijzen en toeleiden, het bieden van informele, sociale, praktische en instrumentele steun aan ouders bij de opvoeding, en het bevorderen van een stimulerende pedagogische en fysieke omgeving.
Gezinsondersteuning omvat activiteiten die gericht zijn op het bevorderen van het welzijn van alle gezinsleden. Het richt zich op de verschillende domeinen van het gezinsfunctioneren, waaronder opvoeding, gezondheid, psychosociale ondersteuning, financiën en huishouden, partnerrelaties, en arbeid. Opvoedingsondersteuning is een onderdeel van de totale gezinsondersteuning.
De term preventieve gezinsondersteuning wordt gebruikt voor het domein dat zich richt op preventieve ondersteuning van gezinnen met kinderen op vlak van opvoeding, gezondheid en psychosociale ondersteuning. Het verschilt van de hulpverlening door de laagdrempeligheid, toegankelijkheid, bereikbaarheid en lagere intensiteit. Op het vlak van gezondheid onderscheidt het zich van de curatie.
De doelen van opvoedingsondersteuning zijn gericht op het verbeteren van de opvoedingssituatie van kinderen, waarvoor ouders en (andere) opvoeders verantwoordelijk zijn. Dit omvat het geven van informatie en voorlichting over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen, het geven van pedagogisch advies, het signaleren van opvoedproblemen, het vroegtijdig onderkennen hiervan, het verwijzen en toeleiden, het bieden van informele, sociale, praktische en instrumentele steun aan ouders bij de opvoeding, en het bevorderen van een stimulerende pedagogische en fysieke omgeving.
Er zijn verschillende vormen van opvoedingsondersteuning, waaronder:
De functies van opvoedingsondersteuning zijn gericht op het verbeteren van de opvoedingssituatie van kinderen, waarvoor ouders en (andere) opvoeders verantwoordelijk zijn. Dit omvat het geven van informatie en voorlichting over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen, het geven van pedagogisch advies, het signaleren van opvoedproblemen, het vroegtijdig onderkennen hiervan, het verwijzen en toeleiden, het bieden van informele, sociale, praktische en instrumentele steun aan ouders bij de opvoeding, en het bevorderen van een stimulerende pedagogische en fysieke omgeving.
De voorwaarden voor opvoedingsondersteuning zijn gebaseerd op de erkenning van het belang van de gezinsopvoeding (de opvoeding in gezinsverband) voor kinderen, volwassenen en samenleving. Opvoeden is een natuurlijk, vanzelfsprekend en dynamisch proces waarbij ouders en kinderen elkaar beïnvloeden. Daarnaast is er een erkenning van de pedagogische verantwoordelijkheid, het verlangen en de bekwaamheid van ouders om de relatie met hun kinderen op een verantwoorde wijze vorm te geven. Ook wordt er aandacht besteed aan het recht van gezinnen op voortdurende aandacht van de samenleving voor de realisatie van de randvoorwaarden voor opvoeding.
De voordelen van opvoedingsondersteuning zijn gericht op het verbeteren van de opvoedingssituatie van kinderen, waarvoor ouders en (andere) opvoeders verantwoordelijk zijn. Dit omvat het geven van informatie en voorlichting over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen, het geven van pedagogisch advies, het signaleren van opvoedproblemen, het vroegtijdig onderkennen hiervan, het verwijzen en toeleiden, het bieden van informele, sociale, praktische en instrumentele steun aan ouders bij de opvoeding, en het bevorderen van een stimulerende pedagogische en fysieke omgeving.
De nadelen van opvoedingsondersteuning zijn vooral gerelateerd aan de kwaliteit en beschikbaarheid van de ondersteuning. Als de ondersteuning niet adequaat is, kan dit leiden tot problemen in de opvoeding van kinderen. Ook kan het ontbreken van ondersteuning leiden tot onzekerheid en frustratie bij ouders.
De voordelen van gezinsondersteuning zijn gericht op het bevorderen van het welzijn van alle gezinsleden. Dit omvat het verbeteren van de opvoedings- en gezondheidsomstandigheden, het versterken van de relatie tussen ouders en kinderen, het bevorderen van sociale cohesie, en het verbeteren van de kwaliteit van het gezinsleven.
De nadelen van gezinsondersteuning zijn vooral gerelateerd aan de kwaliteit en beschikbaarheid van de ondersteuning. Als de ondersteuning niet adequaat is, kan dit leiden tot problemen in het gezin. Ook kan het ontbreken van ondersteuning leiden tot onzekerheid en frustratie bij gezinsleden.
De gemeente heeft een belangrijke rol in het bieden van steun bij ouderschap en opvoeding. Dit is vastgelegd in de wetgeving. De gemeente is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het Basis-takenpakket Jeugdgezondheidszorg vanuit de Wet publieke gezondheid. Daarin komt opvoeden aan de orde bij de algemene anamnese van onder meer slapen en slaapgedrag, eten en eetgedrag, spelen, zich vermaken, het inschatten van de zorgbehoefte, voorlichting, advies, instructie en begeleiding, en het beïnvloeden van gezondheidsbedreigingen.
Professionals hebben een belangrijke rol in het bieden van steun bij ouderschap en opvoeding. Dit omvat het ondersteunen van het welzijn van ouders, het samenwerken bij het ondersteunen van de opvoeding, en het begeleiden van ouders bij de opvoeding van hun kinderen. De rol van de gemeente bij opvoedsteun is belangrijk, maar ook professionele hulpverleners spelen een rol bij het bieden van ondersteuning.
De toekomstige ontwikkelingen in opvoedingsondersteuning zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit en beschikbaarheid van de ondersteuning. Dit omvat het uitwerken van nieuwe methoden en strategieën, het uitbreiden van het aanbod, en het bevorderen van de samenwerking tussen verschillende partijen. Ook is er sprake van het uitwerken van nieuwe richtlijnen en standaarden voor opvoedingsondersteuning.
Opvoedingsondersteuning en gezinsondersteuning zijn belangrijke onderdelen van de maatschappelijke ondersteuning voor gezinnen met jonge kinderen. Deze vormen van ondersteuning zijn gericht op het bevorderen van de ontwikkeling van kinderen en het versterken van de opvoedingsvaardigheden van ouders. De beschikbare informatie laat zien dat er verschillende vormen van ondersteuning zijn, met als doel het verbeteren van de opvoedings- en gezondheidsomstandigheden van gezinnen. De rol van de gemeente en professionele hulpverleners is belangrijk, en de toekomstige ontwikkelingen richten zich op het verbeteren van de kwaliteit en beschikbaarheid van de ondersteuning.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet