logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding zonder grenzen: Waarom grenzen toch nodig zijn

In de hedendaagse opvoeding is het begrip “opvoeding zonder grenzen” een term die steeds vaker gebruikt wordt. De term wijst op een vorm van opvoeding waarin kinderen vrijer worden opgevoed, met minder beperkingen en regels. Toch blijkt uit meerdere bronnen dat grenzen in de opvoeding van cruciaal belang zijn voor de ontwikkeling van een kind. Dit artikel bespreekt de rol van grenzen in de opvoeding, hoe deze kunnen worden gegeven en waarom ze nodig zijn, ook als je opvoeding zonder grenzen wilt benaderen.

De rol van grenzen in de opvoeding

Kinderen hebben grenzen nodig om zich veilig te voelen. Een kind dat geen grenzen krijgt, kan zich vaak onzeker voelen en niet weten wat er van hem of haar verwacht wordt. Grenzen helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen, omdat het kind weet wat het mag en wat het niet mag. Bovendien leren kinderen door grenzen hoe ze met anderen om moeten gaan en hoe ze hun eigen gevoelens en wensen kunnen respecteren.

In de bron [1] wordt benadrukt dat grenzen nodig zijn om het kind de basisregels van de sociale omgang bij te brengen, om normen en waarden aan te leren en om het kind te leren ook rekening te houden met de gevoelens en wensen van anderen. Ook in bron [13] wordt aangegeven dat sterke grenzen zorgen voor een betere ontwikkeling van het kind. Kinderen die opgroeien zonder grenzen, kunnen vaak geen aansluiting vinden bij anderen en zijn ongestructureerd.

Opvoeding zonder grenzen: Een misvatting?

De term “opvoeding zonder grenzen” kan verwarrend zijn. In werkelijkheid is elke opvoeding gebaseerd op regels, ook al zijn deze minder strikt. In bron [6] wordt gezegd dat kinderen zonder grenzen een onevenwichtige persoonlijkheid kunnen ontwikkelen, die niet geleerd heeft rekening te houden met anderen. Ook in bron [13] wordt aangegeven dat het stellen van grenzen een ondankbare taak is, maar dat het op de lange termijn het beste is.

Het is dus belangrijk om duidelijk te maken dat grenzen niet hetzelfde zijn als straffen of bevelen geven. Grenzen kunnen ook liefdevol en respectvol worden gegeven. In bron [7] wordt benadrukt dat een kind grenzen nodig heeft om zich veilig te voelen. Grenzen bieden structuur en maken de wereld van een kind overzichtelijk en voorspelbaar.

Hoe stel je grenzen op een liefdevolle manier?

Het stellen van grenzen hoeft niet altijd streng en autoritair te zijn. In bron [7] wordt aangegeven dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken met je kind. Hierdoor weet het kind wat er van hem of haar verwacht wordt. Bovendien is het belangrijk om de keuzes van het kind te beperken, zodat het kind zich niet overbelast voelt.

In bron [12] wordt aangegeven dat het belangrijk is om positieve formuleringen te gebruiken bij het stellen van grenzen. In plaats van te zeggen: “Niet op de straat lopen!”, kun je beter zeggen: “Op de stoep lopen.” Dit helpt het kind om duidelijk te begrijpen wat er van hem of haar verwacht wordt. Ook is het belangrijk om regelmatig te herhalen wat de grenzen zijn, zodat het kind weet wat het kan verwachten.

De invloed van grenzen op het gedrag van kinderen

Kinderen die opgroeien met duidelijke en consistente grenzen, tonen vaak meer zelfbeheersing, respect voor anderen en verantwoordelijkheidsgevoel. In bron [11] wordt gezegd dat kinderen die zijn opgegroeid met duidelijke en consistente grenzen vaak meer zelfbeheersing, respect voor anderen en verantwoordelijkheidsgevoel vertonen.

Daarnaast kunnen opvoedingsgrenzen ook bijdragen aan het welzijn van het kind. Kinderen die weten wat er van hen wordt verwacht, voelen zich vaak veiliger en zekerder. Dit kan bijdragen aan hun zelfvertrouwen en algemene geluk. In bron [13] wordt ook aangegeven dat kinderen die opgroeien zonder grenzen vaak richtingloos zijn en moeilijk aansluiting vinden bij anderen.

De opvoedingsstijl en het stellen van grenzen

De manier waarop grenzen worden gesteld, hangt af van de opvoedingsstijl van de ouders. In bron [14] wordt uitgelegd dat er verschillende opvoedingsstijlen zijn, waaronder de verwaarlozende, de autoritaire, de permissieve en de autoritatieve opvoedingsstijl.

De verwaarlozende opvoedingsstijl is gekenmerkt door weinig regels en weinig geborgenheid. Bij de autoritaire opvoedingsstijl worden veel regels gesteld, maar er wordt weinig gepraat of geluisterd. Bij de permissieve opvoedingsstijl wordt er weinig gesteld aan grenzen, maar er wordt wel veel gegeven. En bij de autoritatieve opvoedingsstijl wordt er duidelijk gecommuniceerd wat de grenzen zijn, maar er wordt ook gekeken naar de behoeften van het kind.

Opvoeding zonder grenzen: Een mogelijke oplossing?

Hoewel het idee van opvoeding zonder grenzen aantrekkelijk kan zijn, is het in de praktijk moeilijk om volledig zonder grenzen op te voeden. In bron [6] wordt gezegd dat grenzen noodzakelijk zijn in de opvoeding. Zonder grenzen kan een kind zichzelf ook in gevaar brengen.

In bron [14] wordt benadrukt dat een veilige hechting de basis is voor een kind. Een kind dat zich veilig voelt bij zijn ouders, kan zich veiliger op onderzoek uitgaan en zichzelf beter ontwikkelen. Grenzen spelen hierbij een belangrijke rol.

Conclusie

Hoewel het idee van opvoeding zonder grenzen aantrekkelijk kan zijn, is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Grenzen helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen, leren omgaan met anderen en het begrijpen van normen en waarden. Kinderen die opgroeien met duidelijke en consistente grenzen, tonen vaak meer zelfbeheersing, respect voor anderen en verantwoordelijkheidsgevoel. Het stellen van grenzen hoeft niet altijd streng en autoritair te zijn, maar kan liefdevol en respectvol worden gegeven.

Bronnen

  1. Opvoedadvies.nl - Grenzen
  2. Wikipedia - Opvoeding
  3. NJI - Wat is belangrijk bij opvoeden
  4. De psycholoog - Opvoeding
  5. Regelhulp - Hulp bij gezinsproblemen
  6. Kiind - Grenzen stellen
  7. Ontspannen opvoeden - Tips om op een goede manier grenzen te stellen
  8. Opgroeien.be - Wat opvoeden
  9. EO - Steven Pont - Grenzen stellen voor je kind
  10. Wij leren.nl - Opvoedkunde
  11. Toddlers en Tees - Het belang van grenzen in de opvoeding
  12. Psychologie.nl - Grenzen stellen in de opvoeding
  13. Nieuwezijds.nl - Grenzenstellen
  14. Psychologie.nl - Thema opvoeden
  15. Kindengezin - Ontwikkeling en gedrag

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven