logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding van een Shar-Pei: een uitgebreid overzicht

De Shar-Pei is een unieke hond met een eigenaardige uiterlijke kenmerken en een krachtige persoonlijkheid. Hoewel de Shar-Pei vooral bekend staat om zijn karakteristieke rimpelige huid en scherpe trekken, is de opvoeding van deze hond een cruciaal onderdeel van het omgaan met het ras. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste aspecten van de opvoeding van een Shar-Pei, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.

Inleiding

De Shar-Pei is een intelligente hond die zich goed laat leren, maar tegelijkertijd ook een eigenwillige en onafhankelijke persoonlijkheid heeft. De opvoeding van deze hond vereist zowel geduld als begrip. In de bronnen wordt aangegeven dat de Shar-Pei zich snel laat leren, mits hij wordt beloond voor gewenst gedrag. Echter, een harde opvoeding werkt averechts, omdat de Shar-Pei het vertrouwen in zijn baas kan verliezen. Daarnaast is het belangrijk dat de Shar-Pei vroeg wordt gesocialiseerd, zodat hij goed kan leren samenwerken met andere dieren en mensen.

Opvoeding van de Shar-Pei

Sociale opvoeding

De Shar-Pei kan goed leren samenleven met andere dieren, mits hij goed met hen gesocialiseerd wordt. Met andere honden kan hij het over het algemeen vrij goed vinden. Wel is het zo dat hij door zijn zeer bijzondere uiterlijk wel eens ‘verkeerd gelezen’ wordt door honden van andere rassen. Zijn gerimpelde neus en schouder, zijn trotse houding en omhoog gekrulde staart worden door andere honden begrepen als dominantie en spanning. Daardoor komt hij op andere honden wel eens bedreigend over, wat tot schermutselingen kan leiden.

Beloning en positieve opvoeding

De Shar-Pei leert het snelst als hij wordt beloond voor gewenst gedrag. Een harde opvoeding werkt averechts: hij zal het vertrouwen in zijn baas verliezen. Het is daarom belangrijk om positief te werken met de Shar-Pei, waarbij hij beloond wordt voor het tonen van gewenst gedrag. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door hem te belonen met eten, speelgoed of aandacht. Het is belangrijk om duidelijke regels en grenzen te stellen, maar ook om de Shar-Pei ruimte te geven om zelf te leren en te experimenteren.

Opleiding en discipline

De Shar-Pei is geen slavendienstige hond, wat betekent dat hij niet direct gehoorzaam is. Hij moet de uitdaging ofwel het nut van een oefening inzien om hem uit te willen voeren. Eindeloos ballen apporteren zal hij zeker niet doen. Hij is best bereid de bal een keer op te halen, en wellicht ook nog een tweede keer. Gooit u de bal daarna nog een keer, dan gaat uw Shar-Pei ervan uit dat u die bal dus kennelijk niet wilt hebben, en zal hij de interesse erin verliezen. U kunt uw bal dan zelf ophalen, als u hem nog terug wilt.

Opvoeding van kinderen met een beperking

Hoewel de Shar-Pei geen kind is, is de opvoeding van kinderen met een beperking een belangrijk onderwerp dat in de bronnen wordt genoemd. Voor advies bij de opvoeding van kinderen met een beperking kunt u terecht bij het zorg- en adviesteam van de school van uw kind, steun voor ouders van een zorgkind (Nederlands Jeugd Instituut), of advies bij kind met leerproblemen, ADHD of autisme (Advieslijn Balans). Daarnaast is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen bij zwaardere opvoedproblemen, zoals die van Jeugdzorg Nederland.

Gesondheid en opvoeding

Huidgezondheid

De Shar-Pei heeft een gevoelige huid, waardoor het belangrijk is om regelmatige, zachte reiniging van de rimpels met een vochtige doek, gevolgd door grondig drogen, te laten uitvoeren. Bovendien is het belangrijk om te letten op tekenen van huidproblemen, zoals roodheid, zwelling of onaangename geur, en indien nodig een dierenarts te raadplegen. Het gebruik van gespecialiseerde producten, zoals de door Bellfor aanbevolen liegeschwielen zalf, kan extra bescherming bieden en de huid van de Shar-Pei gezond houden.

Voeding

Een uitgebalanceerde voeding is belangrijk voor de gezondheid van de Shar-Pei. Een zorgvuldig geselecteerde voeding, rijk aan omega-3- en omega-6-vetzuren, zorgt niet alleen voor een prachtige vacht, maar houdt ook hun gevoelige huid in optimale conditie. Bellfor nat- en droogvoer zijn speciaal ontworpen om aan deze behoeften te voldoen door hoogwaardige eiwitbronnen en essentiële vetzuren te bieden die essentieel zijn voor het behoud van de huidgezondheid van de Shar-Pei. Daarnaast ondersteunen ze een optimale darmgezondheid, wat op zijn beurt het immuunsysteem versterkt en bijdraagt aan de algehele vitaliteit van de hond.

Opvoedingsprincipes

Veiligheid en stimulering

Een veilige, stimulerende omgeving is essentieel bij de opvoeding van de Shar-Pei. Dit betekent dat je de hond zowel fysiek als mentaal uitdaagt, maar wel in een veilige omgeving. Je zorgt bijvoorbeeld dat giftige schoonmaakmiddelen niet in het zicht staan, en dat de hond niet zomaar van de trap kan vallen. Daarnaast let je op wat de hond kan, en zorg je ervoor dat je speelgoed hebt dat daarbij past.

Leren door aanmoediging

Je moedigt je hond aan om zelf te leren. Ook stimuleer je het gedrag dat je graag wilt zien. Je laat bijvoorbeeld zien hoe het moet: dan kan de hond het daarna zelf proberen. En als het dan fout gaat, is dat nog geen probleem. Fouten maken hoort erbij.

Aansprekende discipline

Je spreekt je hond aan op bepaalde afspraken en grenzen. Vervolgens grijp je in als het even misgaat. Een regel kan zoiets simpels zijn als ‘eten en drinken mag alleen aan tafel.’ Het is belangrijk om de afspraken telkens te herhalen.

Realistische verwachtingen

Het is de bedoeling dat je niet teveel, maar ook niet te weinig verwacht. Het gaat erom dat je rekening houdt met de manier en het tempo waarop de hond zich ontwikkelt. Dit is bij iedere hond anders.

Goed op jezelf letten

Je moet ook goed op jezelf letten, zodat je in staat bent om de hond goed te kunnen begeleiden. Dit betekent dat je je eigen welzijn en stressniveau moet beheren, zodat je in staat bent om de hond goed te kunnen ondersteunen.

Hulp bij opvoeding

Steun uit de omgeving

Het kan fijn zijn om iemand om hulp te vragen bij de opvoeding van de Shar-Pei. Familie, vrienden, buren en andere hondenbezitters kunnen steun, advies en inspiratie geven.

Hulp van een vrijwilliger

Ook vrijwilligers kunnen advies geven. Twee voorbeelden zijn: - Home-Start: biedt ondersteuning voor gezinnen met opgroeiende kinderen, vanaf de zwangerschap tot en met 17 jaar. De ouder wordt vraaggericht ondersteund bij de opvoeding, het zelfvertrouwen in het ouderschap wordt versterkt en er wordt als ouders dat willen hulp geboden bij het uitbreiden van het sociale netwerk. - Moeders informeren moeders (MIM): ondersteuning en voorlichting voor moeders die hun eerste hond hebben gekregen. Speciale aandacht voor ouders met een migratieachtergrond, ouders met een klein sociaal netwerk en tienermoeders.

Advies bij opvoedproblemen

Voor advies kunt u terecht bij: - Een jeugd- of een wijkteam van uw gemeente. Veel gemeenten hebben een Centrum voor Jeugd en Gezin. - Welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk in uw gemeente.

Conclusie

De opvoeding van een Shar-Pei vereist geduld, begrip en een positieve aanpak. De Shar-Pei is een intelligente hond die zich goed laat leren, mits hij wordt beloond voor gewenst gedrag. Het is belangrijk om hem vroeg te socialiseren, zodat hij goed kan leren samenwerken met andere dieren en mensen. Daarnaast is het belangrijk om een veilige, stimulerende omgeving te bieden en om hem te belonen voor het tonen van gewenst gedrag. De opvoeding van de Shar-Pei is een proces dat zowel geduld als begrip vereist, maar kan leiden tot een trouwe, betrouwbare en goed opgeleide hond.

Bronnen

  1. Opvoedkunde en pedagogiek
  2. Informatief en wetenschappelijk over opvoeding
  3. Opvoeding van Shar-Pei
  4. Hulp bij opvoeding en gezinsproblemen
  5. Wat is opvoeding?
  6. Wikipedia: Opvoeding
  7. Belangrijke aspecten bij opvoeden
  8. Shar-Pei opvoeding en gezondheid
  9. Opvoeding van kinderen met een beperking
  10. Opvoedingsprincipes en methoden
  11. Ontwikkeling en gedrag van kinderen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven