logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding van kinderen: belangrijke principes en strategieën

De opvoeding van kinderen is een complex en belangrijk proces dat zowel fysieke als psychosociale ontwikkelingen beïnvloedt. Het gaat hierbij om het leren omgaan met normen, waarden, gedrag en het opbouwen van zelfstandigheid. In de bronnen die beschikbaar zijn, wordt het begrip opvoeding gedefinieerd als het proces waarin een kind wordt gevormd naar de normen en waarden van zijn ouder(s) en de samenleving. In dit artikel wordt ingegaan op de kernprincipes van opvoeden, de rol van ouders, de invloed van verschillende levensfasen en de ondersteuning die beschikbaar is voor ouders en kinderen.

Kernprincipes van opvoeden

De opvoeding van kinderen is gebaseerd op een aantal kernprincipes die cruciaal zijn voor het succesvol opvoeden. Volgens de methode van positief opvoeden zijn er vijf basisprincipes die van belang zijn:

  1. Een veilige, stimulerende omgeving
    Iedere opvoeding begint met het creëren van een veilige thuishaven. Dit betekent dat ouders zowel fysieke als mentale veiligheid moeten bieden. Bijvoorbeeld door giftige middelen buiten bereik te houden en kinderen te begeleiden in het leren omgaan met risico’s. Daarnaast is het belangrijk dat de omgeving past bij het ontwikkelingsniveau van het kind.

  2. Laten leren door aanmoedigingen
    Ouders moedigen hun kind aan om zelf te leren. Dit gebeurt door het gedrag te stimuleren dat gewenst is, zoals het leren lezen of het oplossen van problemen. Kinderen leren vaak door te proberen en te falen, en het is belangrijk dat ouders hierbij steun bieden in plaats van te veel te corrigeren.

  3. Een aansprekende discipline hanteren
    Het stellen van duidelijke grenzen is essentieel. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat eten en drinken alleen aan tafel mogen plaatsvinden. Het is belangrijk om de afspraken telkens te herhalen en op een manier te hanteren die het kind niet schaduwt.

  4. Realistische verwachtingen hebben
    Elke kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Het is belangrijk dat ouders rekening houden met de manier waarop hun kind zich ontwikkelt en geen te hoge verwachtingen stellen. Dit helpt om frustratie en onzekerheid te vermijden.

  5. Goed op jezelf letten
    Ouders moeten zich bewust zijn van hun eigen welzijn. Een goede opvoeding vereist ook dat ouders goed voor zichzelf zorgen. Dit helpt om stress en vermoeidheid te vermijden, en zorgt ervoor dat ouders in staat zijn om hun kind te ondersteunen.

De rol van ouders bij de opvoeding

De opvoeding is niet alleen een taak van de ouders, maar ook van anderen die betrokken zijn bij het leven van het kind, zoals verpleegkundigen, leraars en andere opvoeders. De ouders spelen hierbij een centrale rol, aangezien ze het belangrijkste contact hebben met hun kind. In de bronnen wordt benadruid dat ouders de opvoeding moeten aanpassen aan de ontwikkeling van hun kind. Dit betekent dat ouders in elke fase van het leven andere strategieën moeten toepassen.

De opvoedingsopgaven variëren per ontwikkelingsfase. Bijvoorbeeld, in de baby- en peutersfase is de focus op het opbouwen van een veilige hechting en het leren omgaan met lichaamsbeheersing. In de schooljaren is de focus op het stimuleren van sociaal gedrag en het leren omgaan met leeftijdsgenoten. In de pubersfase is het belangrijk om ruimte te geven aan emotionele zelfstandigheid en het stellen van leeftijdsadequate grenzen.

De invloed van levensfasen op de opvoeding

De opvoeding is geen statisch proces, maar verandert naarmate het kind groeit. In verschillende levensfasen zijn er verschillende opvoedingsopgaven die ouders moeten aanpakken. Bijvoorbeeld:

  • Baby- en peutersfase: De focus ligt op het opbouwen van een veilige hechting, het leren omgaan met dag-nachtritmes en het aanbieden van een voorspelbare omgeving.
  • Schoolkind: Hier is de focus op het stimuleren van sociale vaardigheden, het leren omgaan met leeftijdsgenoten en het opbouwen van een positief zelfbeeld.
  • Puber: De puber moet worden ondersteund bij het opbouwen van emotionele zelfstandigheid, het leren omgaan met andere sekse en het opbouwen van een eigen waardensysteem.

De opvoeding is complex en in wezen onvoorspelbaar. Kinderen doen soms andere zaken dan wat de ouder verwacht. Het is daarom belangrijk dat ouders flexibel zijn en zich kunnen aanpassen aan de veranderende situatie.

Ondersteuning bij de opvoeding

Soms lukt het ouders niet om hun kind naar wens op te voeden. Om aan dit probleem tegemoet te komen zijn er verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online hulp. De opvoedingsondersteuning kan ook bestaan uit professionele hulp, zoals bijvoorbeeld bij kinderen met een beperking of bij ernstige opvoedproblemen.

Er zijn ook organisaties die hulp bieden bij opvoedproblemen, zoals het Opvoedbureau, het Steunpunt Opvoeding en de Opvoedwinkel. Daarnaast zijn er ook organisaties die zich richten op de opvoeding van kinderen met beperkingen, zoals het zorg- en adviesteam van de school van het kind.

Belangrijke conclusies

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zowel fysieke als psychosociale ontwikkelingen beïnvloedt. De kernprincipes van opvoeden, zoals het creëren van een veilige omgeving, het aanmoedigen van zelfstandigheid en het stellen van duidelijke grenzen, zijn essentieel voor het succesvol opvoeden. De rol van ouders is cruciaal, aangezien ze het belangrijkste contact hebben met hun kind. De opvoedingsopgaven variëren per ontwikkelingsfase, en het is belangrijk dat ouders zich kunnen aanpassen aan de veranderende situatie. Bovendien zijn er verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar om ouders te helpen bij het opvoeden van hun kind.

Bronnen

  1. https://www.opgroeien.be/kennis/themas/ouderschap-en-opvoeding-ondersteunen/wat-opvoeden
  2. https://nl.wikisage.org/wiki/Goedetijden,slechtetijden(seizoen_20)
  3. https://opvoeding.be/
  4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Opvoeding
  5. https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/hulp-bij-gezinsproblemen/opvoeding
  6. https://www.depsycholoog.nl/opvoeding/
  7. https://www.kindengezin.be/nl/thema/ontwikkeling-en-gedrag/gedrag-en-opvoeding
  8. https://www.psychologie.nl/thema/opvoeden/
  9. https://www.nji.nl/opvoeden-en-ouderschap/wat-is-belangrijk-bij-opvoeden
  10. https://wij-leren.nl/opvoedkunde.php

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven