Peuters opvoeden als topsport: Hoe ouder worden en omgaan met de uitdagingen
juli 10, 2025
De Syrische burgeroorlog heeft een enorme impact gehad op de gezondheid en opvoeding van kinderen in het land. Veel kinderen zijn getraumatiseerd en hebben geen toegang tot basisonderwijs of gezondheidszorg. De opvoeding in Syrië is opgebouwd in verschillende fasen, met een focus op basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast spelen culturele en sociaal-culturele factoren een grote rol in de opvoeding van kinderen, met name in het omgaan met eer en schaamte. De Syrische ouders zijn geconfronteerd met uitdagingen bij de opvoeding van hun kinderen, met name op het gebied van de puberteit en de integratie in het Nederlandse systeem. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de opvoeding en gezondheid van kinderen in Syrië besproken, met aandacht voor de impact van de oorlog, de structuur van het onderwijs, en de culturele invloeden op de opvoeding.
In Syrië is het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs samengevoegd tot één fase: de basisfase. Deze fase duurt 9 jaar en wordt afgesloten met het Basic Education Certificate, dat toegang geeft tot de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. De leerlingen kiezen vervolgens tussen de algemeen vormende bovenbouw of de beroepsgerichte bovenbouw, afhankelijk van hun richting. Het Basic Education Certificate is vergelijkbaar met 2 jaar havo in Nederland. Voor de overgang naar het voortgezet onderwijs is het belangrijk dat leerlingen goed opgeleid zijn in de basisfase, inclusief vakken zoals Arabisch, vreemde talen, wiskunde en godsdienst.
De opvoeding in Syrië is dus gericht op een brede basis, die de leerlingen voorbereidt op verdere opleidingen. Het systeem is echter zwaar beschadigd door de oorlog, waardoor veel kinderen geen toegang hebben tot het onderwijs. Veel scholen zijn verwoest, en het aantal kinderen dat op school zit, is gedaald tot 2,4 miljoen in 2021. Dit heeft gevolgen voor de toekomst van de generatie jongeren in Syrië.
De burgeroorlog in Syrië heeft een extreem hoge tol geëist van kinderen. Ze moeten leven onder levensbedreigende omstandigheden, zonder voldoende voedsel, schoon water en onderwijs. Veel kinderen zijn getraumatiseerd en hebben last van psychische klachten, zoals angst, depressie en stress. De oorlog heeft ook de mentale ontwikkeling van kinderen belemmerd, waardoor ze last hebben van emotionele en persoonlijke ontwikkelingsproblemen. De toegang tot gezondheidszorg is beperkt geworden, en veel ziekenhuizen zijn onbruikbaar geworden door schade en tekort aan medische hulpmiddelen.
De impact van de oorlog op de gezondheid van kinderen is groot, met name op het gebied van infectieziekten, ondervoeding en de onderbreking van behandelingen van chronische ziekten. Vaccinatiegraden zijn gedaald, waardoor kinderen risico lopen op ziekten zoals polio en mazelen. Daarnaast is er sprake van een tekort aan medische hulp, wat leidt tot een toename van de sterfte bij kinderen.
In de Syrische opvoeding speelt eer en schaamte een grote rol. Ongewenst gedrag van kinderen wordt vaak publiekelijk gecorrigeerd om de familie-eer te beschermen. Dit kan invloed hebben op de manier waarop Syrische ouders reageren op adviezen van zorgverleners. Bovendien is seksualiteit een taboe-onderwerp in veel Syrische gezinnen, en is gezinsplanning beschikbaar, maar abortus is verboden tenzij het leven van de moeder in gevaar is. Homoseksualiteit is strafbaar, en LHBTIQA+-personen lopen risico op geweld en uitstoting.
Deze culturele factoren beïnvloeden de opvoeding van kinderen op verschillende manieren. De ouders zijn geconfronteerd met de uitdaging om de normen en waarden van hun eigen cultuur te combineren met die van het land waar ze nu wonen, zoals Nederland. Dit leidt tot opvoedonzekerheid, vooral bij de puberteit. De ouders zijn bang om hun autoritaire positie te verlieren en om hun kinderen kwijt te raken zodra ze de puberteit ingaan. Het vinden van een balans tussen het doorgeven van (islamitische) normen en waarden en het omgaan met normen en waarden in Nederland is een uitdaging voor ouders.
In Nederland zijn Syrische ouders geconfronteerd met verschillende uitdagingen bij de opvoeding van hun kinderen. Een van de belangrijkste problemen is de onzekerheid over de opvoeding van hun kinderen. De tijdelijke verblijfsvergunning leidt tot spanningen bij ouders, omdat ze zich afvragen of ze hun kinderen moeten opvoeden op een Nederlandse manier of op een Arabische manier, zodat ze voorbereid zijn op een eventuele terugkeer naar Syrië. Dit probleem is vooral van toepassing op de ouders die nog geen definitieve verblijfsstatus hebben.
Bij de puberteit is de opvoeding van kinderen een uitdaging, omdat de kinderen in contact komen met andere kinderen die op een andere manier worden opgevoed. Ze leren nieuwe gewoontes kennen, zoals het drinken van alcohol of het aangaan van romantische relaties. Dit leidt bij ouders tot opvoedonzekerheid: hoe pak je dit aan? Hoe leg je uit waarom er verschillen bestaan en waarom er bepaalde gedragsregels zijn? Veel ouders zijn niet gewend om deze waarom-vragen van hun kinderen terug te krijgen en om deze te moeten beantwoorden. Ze zijn bang om hun autoritaire positie te verliezen en om hun kinderen kwijt te raken zodra ze de puberteit ingaan.
Er zijn verschillende initiatieven en programma’s die Syrische kinderen en gezinnen ondersteunen, zowel in Syrië als in Nederland. SOS Kinderdorpen biedt ondersteuning in verschillende vormen, waaronder noodhulp, familiezorg en familieversterking. In Syrië werkt SOS Kinderdorpen met kleine groepshuizen en familie-ontwikkelplannen om kinderen te beschermen en te ondersteunen. Daarnaast worden er programma’s opgezet om kinderen in kwetsbare situaties te helpen, zoals winterhulp, financiële steun en onderwijs.
In Nederland zijn er ook programma’s voor opvoedondersteuning en opvoedinformatie in verschillende talen, zoals Arabisch, Engels en Nederlands. Deze programma’s richten zich op de behoeften van Syrische ouders, met name op het gebied van de opvoeding van hun kinderen. De informatie is beschikbaar voor professionals en vrijwilligers, en helpt hen bij het ondersteunen van vluchtelingenouders.
De participatie van Syriërs in Nederland is beperkt, met name op het gebied van werk en onderwijs. Het merendeel van de Syrische statushouders is bezig met het leren van de Nederlandse taal, maar het combineren van meerdere vormen van participatie (zoals werk, taal en school) komt betrekkelijk weinig voor. De meeste Syrische statushouders zijn bezig met het leren van de Nederlandse taal, en het combineren van meerdere vormen van participatie (zoals werk, taal en school) komt betrekkelijk weinig voor.
Er zijn vier participatieprofielen binnen de Syrische groep in Nederland: actieve zoekers, leergierigen, taalgroep en voorzichtige start. De meeste Syrische statushouders vallen onder de taalgroep, waarin iedereen een taalcursus volgt, maar deelname aan andere vormen van participatie is beperkt. Veel Syriërs hebben gezinsleden laten overkomen naar Nederland, wat relatief snel plaatsvindt vergeleken met statushouders uit andere landen. Daarnaast is de psychische gezondheid van Syriërs een belangrijk onderwerp, met een aandeel van 40% dat psychisch ongezond is.
De opvoeding en gezondheid van kinderen in Syrië zijn zwaar beïnvloed door de burgeroorlog. Veel kinderen hebben last van psychische klachten, ondervoeding en onvoldoende toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. De opvoeding in Syrië is opgebouwd in verschillende fasen, met een focus op basis- en voortgezet onderwijs. De culturele en sociaal-culturele factoren spelen een grote rol in de opvoeding van kinderen, met name in het omgaan met eer en schaamte. De Syrische ouders zijn geconfronteerd met uitdagingen bij de opvoeding van hun kinderen, met name op het gebied van de puberteit en de integratie in het Nederlandse systeem. Er zijn verschillende initiatieven en programma’s die Syrische kinderen en gezinnen ondersteunen, zowel in Syrië als in Nederland. De participatie van Syriërs in Nederland is beperkt, met name op het gebied van werk en onderwijs, en de psychische gezondheid van Syriërs is een belangrijk onderwerp.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet