logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouders en school: samenwerking voor een optimale opvoeding

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zowel thuis als op school plaatsvindt. De samenwerking tussen ouders en school speelt een cruciale rol bij het bevorderen van de ontwikkeling en het succes van leerlingen. Uit onderzoek blijkt dat ouderbetrokkenheid een belangrijke bijdrage levert aan het leerprestaties, sociaal-emotionele ontwikkeling en het welzijn van kinderen. In dit artikel wordt gekeken naar de rol van ouders en school in de opvoeding, de uitdagingen die hierbij kunnen optreden, en de mogelijke oplossingen om een constructieve samenwerking te realiseren.

De rol van ouders en school

De opvoeding van kinderen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders en school. Ouders zijn de belangrijkste opvoeders in het thuismilieu, terwijl leraren de verantwoordelijkheid dragen voor het onderwijs op school. Beide partijen hebben een unieke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het kind. Ouders beschikken over kennis over hun kind en de thuissituatie, terwijl leraren over expertise beschikken in het onderwijs en het vormgeven van leerprocessen.

Uit verschillende bronnen blijkt dat een gelijkwaardige samenwerking tussen ouders en school leidt tot betere leerprestaties, een betere sociaal-emotionele ontwikkeling en een groter vertrouwen van ouders in de school. Ouders kunnen hierbij helpen bij het ondersteunen van hun kind in het leren, het stimuleren van motivatie en het vormgeven van een comfortabele omgeving thuis. Leraren daarentegen kunnen ouders informeren over het onderwijs en de verwachtingen die de school heeft. Een dergelijke samenwerking is essentieel voor het bevorderen van de ontwikkeling van kinderen.

Ouderbetrokkenheid en leerprestaties

Ouderbetrokkenheid wordt vaak gedefinieerd als de betrokkenheid van ouders bij de opvoeding en het onderwijs van hun kind. Dit kan variëren van het begeleiden van leerproces tot het deelnemen aan activiteiten op school. Uit meerdere studies blijkt dat ouderbetrokkenheid een positief effect heeft op de leerprestaties van kinderen. Een meta-analyse van Jeynes (2007) toont aan dat er een sterke correlatie is tussen ouderbetrokkenheid en leerprestaties. Ook een andere meta-analyse van Marzano (2007) en Hattie (2009) wijst op het belang van ouderbetrokkenheid voor het succes van leerlingen.

De meeste ouders zien het als belangrijk dat ze betrokken raken bij het onderwijs van hun kind. Ze zien hierin een kans om hun kind te ondersteunen en te beïnvloeden. De samenwerking met de school kan helpen bij het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen ouders en leraren. Dit is vooral belangrijk als er sprake is van haperingen bij het leren of ontwikkelen. Dan is het belangrijk dat er al eerder een vertrouwensrelatie is ontstaan. Zo kunnen ouders en school samen met de leerling onderzoeken wat er nodig is om de situatie voor de leerling te verbeteren.

Uitdagingen bij de samenwerking

Hoewel de samenwerking tussen ouders en school veel voordelen heeft, zijn er ook uitdagingen. In de bronnen wordt aangegeven dat sommige ouders zich minder betrokken voelen bij het onderwijs van hun kind. Dit kan leiden tot een gebrek aan communicatie tussen ouders en school. Bovendien is er een verschil in het beeld dat ouders en leraren hebben over het onderwijs. Sommige ouders denken dat het onderwijs op school te veel gericht is op cijfers, terwijl leraren juist proberen de leerlingen te laten groeien in een bredere zin.

Een ander probleem is het gebrek aan duidelijkheid over de rol van ouders en leraren. Soms denken ouders dat ze de verantwoordelijkheid dragen voor het onderwijs van hun kind, terwijl de school dit moet regelen. Dit kan leiden tot onduidelijkheid over wie wat moet doen. Daarnaast kunnen ouders zich onzeker voelen over hun rol in de opvoeding van hun kind. Ze weten niet of ze moeten meedenken of alleen maar toezien.

Mogelijke oplossingen

Om de samenwerking tussen ouders en school te verbeteren, zijn er verschillende oplossingen. Eén van de belangrijkste is het opbouwen van een duidelijke communicatie tussen ouders en leraren. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatige gesprekken te voeren over de ontwikkeling van het kind. Daarnaast is het belangrijk dat ouders goed geïnformeerd zijn over het onderwijs en de verwachtingen die de school heeft. Dit kan bijvoorbeeld door middel van ouderkamers of informele bijeenkomsten.

Een andere oplossing is het stimuleren van actieve betrokkenheid van ouders bij het onderwijs van hun kind. Dit kan bijvoorbeeld door hen te vragen bij te dragen aan activiteiten op school of hen te informeren over de leerstrategieën die op school worden gebruikt. Ook is het belangrijk dat ouders weten wat de school van hun kind vraagt. Dit helpt hen om als rolmodel op te treden en hun kind te ondersteunen.

Samenwerking en onderwijs

De samenwerking tussen ouders en school is cruciaal voor het bevorderen van de ontwikkeling van kinderen. Ouders en leraren hebben elk hun eigen rol en bijdrage aan de opvoeding van het kind. Het is belangrijk dat ouders en leraren elkaar respecteren en samenwerken aan de ontwikkeling van het kind. Dit kan bijvoorbeeld door middel van regelmatige gesprekken, het delen van informatie en het opbouwen van een vertrouwensrelatie.

De samenwerking tussen ouders en school kan ook bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs. Als ouders en leraren samenwerken, kunnen ze samen oplossingen vinden voor problemen en de ontwikkeling van het kind ondersteunen. Dit is vooral belangrijk in situaties waarin er sprake is van haperingen bij het leren of ontwikkelen. Dan is het belangrijk dat er al eerder een vertrouwensrelatie is ontstaan. Zo kunnen ouders en school samen met de leerling onderzoeken wat er nodig is om de situatie voor de leerling te verbeteren.

Conclusie

De opvoeding van kinderen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders en school. De samenwerking tussen beide partijen is essentieel voor het bevorderen van de ontwikkeling en het succes van leerlingen. Uit onderzoek blijkt dat ouderbetrokkenheid een belangrijke bijdrage levert aan de leerprestaties, sociaal-emotionele ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Om deze samenwerking te versterken, is het belangrijk dat ouders en leraren elkaar respecteren en samenwerken aan de ontwikkeling van het kind. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatige gesprekken te voeren, informatie te delen en een vertrouwensrelatie op te bouwen.

Bronnen

  1. Ouders betrokken bij schoolloopbaanontwikkeling in het basisonderwijs en in het VMBO
  2. School en ouders: samen sterker dan alleen!
  3. Kennisbank Ouders & Onderwijs
  4. Wie voedt er op de school of de ouders?
  5. Ouders betrokkenheid vergroten? Begin bij jezelf
  6. Ouderbetrokkenheid in de praktijk
  7. Ouders positief over relatie met school
  8. Ouderbetrokkenheid en opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven