logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding op school: waar staat de grens?

De rol van de school bij de opvoeding van kinderen is een onderwerp dat steeds vaker in het debat staat. In het licht van de aangehaalde bronnen is duidelijk dat er sprake is van een complexe verhouding tussen de school, de ouders en de opvoeding. De school speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen, maar het is ook duidelijk dat het hier niet om een volledige opvoedingsverantwoordelijkheid gaat. In dit artikel wordt uitgelegd wat de school precies mag doen op het gebied van opvoeding, welke grenzen er zijn en hoe de samenwerking tussen ouders en school hierin een rol speelt.

De rol van de school bij de opvoeding

De school heeft een belangrijke bijdrage te leveren aan de opvoeding van kinderen, maar deze rol is beperkt tot wat de school in haar rol als onderwijsinstelling kan en mag doen. Uit meerdere bronnen blijkt dat de school zich niet mag bemoeien met de directe gezinsopvoeding, maar wel een rol kan spelen bij het ondersteunen van het welzijn en het gedrag van leerlingen. Volgens het artikel "Wat doet school nog meer dan lesgeven?" is de school niet alleen verantwoordelijk voor het leren van kinderen, maar ook voor het bieden van een veilige omgeving waarin ze zich fijn en geaccepteerd voelen. Dit is de basis voor groei en ontwikkeling.

Een goed pedagogisch klimaat is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. In een goede omgeving kunnen leerlingen zich open voelen en ruimte krijgen om te leren. Dit geldt zowel voor de leerkracht als voor de leerling. Een school die een goed pedagogisch klimaat heeft, zorgt ervoor dat kinderen zich veilig en gewenst voelen, wat weer leidt tot betere leerresultaten. Uit de bron "Pedagogisch klimaat" blijkt dat een school met een goed pedagogisch klimaat een essentieel onderdeel is van het leren.

Wat mag de school wel en niet doen?

De school mag zich niet bemoeien met de directe gezinsopvoeding, zoals in meerdere bronnen wordt benadrukt. In het artikel "Mag een basisschool mijn kind weigeren?" wordt duidelijk dat een school niet mag worden bepalend in de opvoeding van een kind. De school is er niet voor bedoeld om de opvoeding van kinderen te bepalen, maar wel om hen te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat ouders en school op een constructieve manier met elkaar communiceren.

Een voorbeeld hiervan is het artikel "Over opvoeden: ook als mijn kinderen op school zijn, zijn het mijn kinderen." Hierin wordt duidelijk gemaakt dat de school zich niet mag bemoeien met de opvoeding, maar dat het wél belangrijk is dat de school met ouders communiceert over het gedrag van hun kind. Dit is een constructieve manier om de opvoeding van kinderen te ondersteunen, maar het mag niet leiden tot een situatie waarin de school de opvoeding van de ouders overneemt.

De grenzen van de school bij de opvoeding

De school heeft een bepaalde bevoegdheid om zich te bemoeien met het gedrag en het welzijn van leerlingen, maar deze bevoegdheid heeft grenzen. Uit de bron "Mag een basisschool mijn kind weigeren?" blijkt dat een school bepaalde situaties mag weigeren, zoals wanneer de school vol is of wanneer het kind niet zindelijk is. In zulke gevallen moet de school een alternatief vinden voor het kind, maar het is niet de taak van de school om de opvoeding van het kind te bepalen.

Daarnaast is het belangrijk dat de school niet in de positie komt van een opvoedingsverantwoordelijkheid. In het artikel "De bijna gepensioneerde onderwijzeres Stam denkt dat je er met een verplichte opvoedcursus nog lang niet bent." wordt duidelijk gemaakt dat kinderen op school niet moeten worden opgevoed, maar dat de school moet werken aan het ontwikkelen van zelfstandigheid. De school moet kinderen leren om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, maar het is niet de taak van de school om dit te doen in plaats van de ouders.

Samenwerking tussen school en ouders

De samenwerking tussen school en ouders is essentieel voor de opvoeding van kinderen. In het artikel "Cees de Wit is adviseur bij de KPC-groep, een instituut dat zich bezighoudt met onderwijsvernieuwing." wordt duidelijk gemaakt dat de school duidelijk moet zijn over haar pedagogische visie. Dit is belangrijk, omdat ouders verschillende opvoedingsideeën kunnen hebben. De school moet dus duidelijk maken wat zij denken over opvoeding en hoe zij dit vormgeven.

Daarnaast is het belangrijk dat de school regelmatig contact houdt met ouders. In het artikel "Is het eenmaal duidelijk wat de school van de ouders verwacht, dan is het volgens De Wit belangrijk dat er heel regelmatig contact is." wordt benadrukt dat het belangrijk is dat ouders en school duidelijk communiceren over de verwachtingen. Dit helpt bij het opbouwen van een goede verhouding tussen school en ouders, en draagt bij aan de opvoeding van kinderen.

De invloed van de school op de sociaal-emotionele ontwikkeling

De school speelt een belangrijke rol in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. In het artikel "Sociaal-emotionele ontwikkeling en welbevinden" wordt duidelijk gemaakt dat de school niet alleen kijkt naar de cijfers die een kind haalt, maar ook aandacht heeft voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welbevinden van leerlingen. Dit is belangrijk, omdat kinderen die zich goed voelen, beter kunnen leren.

De school moet daarom zorgen dat kinderen zich veilig en geaccepteerd voelen. In het artikel "Pedagogisch klimaat" wordt duidelijk gemaakt dat een goed pedagogisch klimaat een basis is voor leren. Kinderen die zich in een goede omgeving voelen, kunnen beter leren en zich ontwikkelen. De school moet daarom zorgen dat er een positieve sfeer heerst, waarin kinderen zich veilig en gewenst voelen.

Conclusie

De school speelt een belangrijke rol in de opvoeding van kinderen, maar deze rol is beperkt tot wat de school in haar rol als onderwijsinstelling kan en mag doen. De school mag zich niet bemoeien met de directe gezinsopvoeding, maar wel een rol kunnen spelen bij het ondersteunen van het welzijn en het gedrag van leerlingen. De samenwerking tussen school en ouders is essentieel voor de opvoeding van kinderen, en de school moet duidelijk zijn over haar pedagogische visie. Daarnaast is het belangrijk dat de school zorgt voor een goed pedagogisch klimaat, waarin kinderen zich veilig en geaccepteerd voelen. Dit draagt bij aan een goede sociaal-emotionele ontwikkeling en helpt bij het leren van kinderen.

Bronnen

  1. Ouders.nl - Mag school zich bemoeien met de opvoeding
  2. Rijksoverheid.nl - Mag een basisschool mijn kind weigeren
  3. Marilse-eerkens.nl - Wie voedt er op de school of de ouders?
  4. NJI.nl - Wat doet school nog meer dan lesgeven
  5. X11.nu - Heeft het onderwijs een inbreng in de opvoeding van het kind
  6. Onderwijsinspectie.nl - Pedagogisch klimaat

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven