logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding van kinderen: Hoe je je kind kunt helpen om te veranderen

Inleiding

Het veranderen van gedrag en het opvoeden van kinderen vormt een uitdaging voor ouders, opvoeders en educatoren. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat opvoeding een complex proces is, waarin zowel de persoonlijke ontwikkeling van het kind als de interactie met de omgeving een rol speelt. In dit artikel worden de belangrijkste principes en aanpakken besproken die helpen bij het veranderen van gedrag en het opvoeden van kinderen. De bronnen geven inzicht in hoe ouders en opvoeders hun kinderen kunnen begeleiden, zowel in de praktijk als in de theorie.

De kern van opvoeden

Opvoeden is een proces waarin ouders, verzorgers en onderwijskundigen samenwerken om kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling tot zelfstandige, verantwoordelijke en betrokken personen. Dit gebeurt door het bieden van liefde, veiligheid, kennis en richting, zodat kinderen leren omgaan met zichzelf, anderen en de samenleving. Elke fase van het leven van een kind heeft verschillende ontwikkelingsopgaven, waaraan ouders zich moeten aanpassen. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de eigenheid van hun kind, zodat ze het op de juiste manier kunnen begeleiden.

Opvoedingsopgaven per leeftijd

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier, en de opvoedingsopgaven variëren per leeftijd. Hieronder worden de belangrijkste ontwikkelingsfase en opvoedingsopgaven samengevat:

0 tot 2 jaar

In de eerste jaren van het leven is het belangrijk dat het kind zich veilig hecht aan de ouder. Dit gebeurt door veel knuffels, goed verzorgen en veel praten. De taalontwikkeling begint in deze fase, en het kind leert zich te verplaatsen in de wereld. In deze fase is het belangrijk om structuur en grenzen te geven, maar ook ruimte te geven voor ontwikkeling. Het is ook belangrijk dat ouders goed voor zichzelf zorgen, zodat ze geduldig en bereid zijn om met hun kind om te gaan.

2 tot 4 jaar

Tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar komt de taalontwikkeling op gang. Ook leert het kind dat dingen of mensen die het niet ziet, nog wel bestaan. In deze fase wordt het belangrijk om te praten met het kind, en om uit te leggen wat wel en niet mag. Het kind begint ook met andere kinderen te spelen, en heeft steeds meer sociale behoeften. In deze fase is het belangrijk om te leren omgaan met emoties en om te leren luisteren.

4 tot 6 jaar

In deze fase neemt het gevoel van onafhankelijkheid toe. Het kind leert zichzelf te verzorgen, zoals zich wassen of aankleden. Ook ontwikkelt het kind schoolse vaardigheden, zoals het concentreren en opdrachten uitvoeren. Het kind ziet steeds beter het verschil tussen goed en kwaad. In deze fase is het belangrijk om te leren omgaan met fouten en om te leren dat niet alles meteen lukt.

6 tot 12 jaar

In deze fase wordt het kind steeds zelfstandiger. Het leert emoties steeds beter herkennen en aanpassen. Het kind leert omgaan met geld, media en verkeer. In deze fase is het belangrijk om het kind te stimuleren om eigen keuzes te maken. Ook is het belangrijk om het kind te leren omgaan met verschillen tussen mensen, zoals cultuur, normen en waarden. Het kind kan zich steeds beter in anderen verplaatsen.

12 tot 16 jaar

In deze fase wordt het kind steeds zelfstandiger en ontwikkelt het zich in de richting van volwassenheid. Het kind denkt na over zijn of haar toekomst, en heeft steeds meer te maken met sociale problemen. In deze fase is het belangrijk om het kind te laten weten dat het niet alleen staat, en om het te ondersteunen bij het oplossen van problemen.

Belangrijke principes bij opvoeden

Er zijn een aantal belangrijke principes die de ontwikkeling van een kind positief beïnvloeden. Deze principes zijn uit de bronnen afgeleid:

Een veilige en stimulerende omgeving

Een veilige omgeving laat kinderen ongestoord ontdekken. Ouders hoeven minder te verbieden. In een stimulerende omgeving met boeiende activiteiten vervelen kinderen zich minder snel en is er minder kans op negatief aandacht vragen en vervelend gedrag.

Positieve ondersteuning

Complimenten en aanmoediging zijn motiverend om nieuwe dingen te leren. Ouders stimuleren zo de zelfstandigheid van hun kind en bieden ondersteuning bij moeilijkheden.

Aansprekende discipline

Kinderen ontwikkelen zich het best in een duidelijke en voorspelbare omgeving. Waarbij ouders duidelijke regels stellen, op een heldere manier instructies geven. En snel reageren wanneer het kind ongewenst gedrag vertoont.

Realistische verwachtingen

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in een eigen tempo. Wanneer ouders te veel van het kind verwachten. Of willen dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Ieder kind maakt fouten en meestal niet met opzet.

Goed voor jezelf zorgen

Geen enkele ouder is perfect. Opvoeden is iets dat iedereen met vallen en opstaan leert. Ouders die goed voor zichzelf zorgen en genoeg rust en ontspanning krijgen, kunnen makkelijker geduldig, consequent en beschikbaar voor hun kinderen zijn.

Hoe je je kind kunt helpen om te veranderen

Het veranderen van gedrag is een proces dat tijd en geduld vraagt. Hier zijn een aantal manieren waarop ouders en opvoeders hun kind kunnen helpen om te veranderen:

1. Geef je kind ruimte voor ontwikkeling

Geef je kind de kans om zichzelf te ontwikkelen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Respecteer daarbij de eigenheid van je kind, want ieder kind is anders. Stimuleer daarnaan zelfstandigheid en bied positieve ondersteuning waar nodig.

2. Geef structuur en grenzen op een positieve manier

Het bieden van duidelijkheid en voorspelbaarheid draagt bij aan een veilig gevoel voor je kind. Je kind weet waar het aan toe is en dat geeft de houvast die nodig is voor je kind om zelfstandig activiteiten te ondernemen. Bied dus voorspelbaarheid en grenzen en doe dit door zo min mogelijk te straffen, want straffen werkt niet effectief en heeft veel nadelen.

3. Bied ruimte voor fouten en herstel

Fouten zijn een natuurlijk deel van de ontwikkeling van een kind. Laat je kind fouten maken en hiervan leren. Kijk dus op een positieve manier naar je kind en zorg tegelijkertijd dat je niet te hoge verwachtingen hebt.

4. Gebruik positieve opvoeding

Positief opvoeden houdt in dat je je kind steunt en begeleidt in plaats van te straffen. Het is belangrijk om je kind te leren hoe het met anderen omgaat, en om het te leren omgaan met emoties. In plaats van te straffen, is het belangrijk om je kind te leren hoe het met problemen omgaat.

5. Let op het gedrag van de ouders

Het gedrag van de ouders heeft een grote invloed op het gedrag van het kind. De ouders moeten zelf het goede voorbeeld geven: je kind ziet namelijk jouw gedrag, denkt dat het zo hoort en doet dit na. Daarnaast is het belangrijk om je kind te leren omgaan met verschillen tussen mensen, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, gewoonten, normen en waarden, sekse en gender.

Conclusie

Het veranderen van gedrag en het opvoeden van kinderen is een complex proces dat zowel tijd als geduld vraagt. Elke fase van het leven van een kind heeft verschillende ontwikkelingsopgaven, waaraan ouders zich moeten aanpassen. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders weten hoe ze hun kinderen kunnen begeleiden, zowel in de praktijk als in de theorie. Door positieve ondersteuning, structuur en grenzen te geven, kan een kind zich beter ontwikkelen en leren omgaan met emoties en problemen. Het is belangrijk om te weten dat elke fase van het leven van een kind anders is, en dat ouders en opvoeders zich moeten aanpassen aan de ontwikkeling van hun kind.

Bronnen

  1. Wat is positief opvoeden: basisprincipes, tips per leeftijd, online cursus
  2. Opvoedkunde
  3. Opvoeden en ouderschap
  4. De meest effectieve manier om gedrag te corrigeren
  5. Kinderen opvoeden: deze 19 tips helpen jullie als ouders op weg
  6. Wat is belangrijk bij opvoeden?
  7. Opvoeding
  8. Opvoeding
  9. Kennis: ouder worden en opvoeden
  10. Welke invloed heeft je opvoeding op wie je bent?
  11. Opvoeden
  12. Gedrag en opvoeding
  13. Verwond gedrag: ouders opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven