logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding van een kind met Downsyndroom: Aanbevelingen, uitdagingen en ondersteuning

De opvoeding van een kind met Downsyndroom vereist aandacht, geduld en een goed overzicht van de beschikbare ondersteuningsmaatregelen. Door de juiste strategieën en hunteerhouding te kiezen, kunnen ouders en verzorgers hun kind helpen om zoveel mogelijk te groeien en zich te ontwikkelen. De informatie die in de bronnen is opgenomen, geeft inzicht in de meest gangbare opvattingen, praktische tips en wetenschappelijke aanbevelingen voor de opvoeding van kinderen met dit syndroom.

Ontwikkeling en ondersteuning bij Downsyndroom

Kinderen met Downsyndroom hebben een algemene ontwikkelingsachterstand, die zich kan uiten in de motoriek, spraak, cognitieve vaardigheden en sociaal gedrag. Uit bron [3] blijkt dat kinderen met Downsyndroom vaak een lagere mentale leeftijd hebben dan kinderen zonder dit syndroom. Daarnaast scoren zij lager op tests van dagelijks functioneren en sociaal gedrag. De ontwikkeling verloopt dus langzamer, maar dit is niet onherstelbaar. Met vroege ondersteuning en therapie (Early Intervention) kan de achterstand worden beperkt. In het eerste levensjaar en de daarop volgende jaren moet het kind veel leren, zoals hoofdbalans, omrollen, zitten, staan, lopen, eten, praten, zindelijkheid en nog veel meer. Door vroege interventie kan worden voorkomen dat het kind blijft hangen in een ontwikkelingsfase.

Een belangrijk onderdeel van de opvoeding is de ondersteuning van ouders. Bron [1] en [4] geven aan dat ouders vaak veel hulp nodig hebben bij het opvoeden van kinderen met Downsyndroom. Er zijn praktijkondersteuningsdiensten, zoals Opvoedkundige Praktijk De Vlinder, die bijstand bieden bij zindelijkheidstraining, cursussen opvoeden en Early Intervention. Deze diensten zijn vaak (geheel of gedeeltelijk) te betalen via een persoongebonden budget. Ook is het belangrijk dat ouders zelf de juiste informatie en hulp vinden, bijvoorbeeld via het Cyberpoli-platform.

Sociaal gedrag en leerproblemen

Bij kinderen met Downsyndroom is het sociaal gedrag vaak lastig te managen. Bron [7] noemt verschillende problemen, zoals impulsieve reacties, het niet luisteren naar instructies, het weglopen, het niet kunnen concentreren en het ontbreken van motivatie. Deze uitdagingen kunnen worden aangepakt door praktische tips toe te passen, zoals het aankondigen van veranderingen, het voorkomen van gevaarlijke situaties en het spelen met het kind. Ook is het belangrijk dat ouders en opvoeders goed kunnen communiceren en de nodige ondersteuning bieden.

Ook in de leerontwikkeling zijn er verschillen. Volgens bron [5] leren kinderen met Downsyndroom anders dan hun leeftijdsgenoten. Ze kunnen bijvoorbeeld langzamer leren en hun leerprestaties kunnen variëren, afhankelijk van hun persoonlijke vaardigheden. Het is daarom belangrijk dat ouders en onderwijsers rekening houden met de individuele behoeften van het kind. Een opvoedingsstrategie die op maat gemaakt is, kan helpen om de ontwikkeling te ondersteunen.

Onderwijs en opvoeding

De keuze voor het onderwijs van een kind met Downsyndroom hangt af van verschillende factoren. Bron [5] legt uit dat kinderen met Downsyndroom naar een openbare school kunnen gaan, wat hen helpt om sociaal te integreren met andere kinderen. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en helpt hen relaties op te bouwen. Tijdens het onderwieneren is het belangrijk dat de leraar rekening houdt met de specifieke behoeften van het kind. Daarnaast is het belangrijk dat ouders thuis hun bijdrage leveren aan het leren van het kind.

Kunst, sport en spelletjes kunnen kinderen met Downsyndroom helpen bij hun ontwikkeling. Bron [5] wijst op de voordelen van kunst, sport en recreatie. Deze activiteiten kunnen helpen bij het ontwikkelen van emotionele intelligentie, fysieke conditie en samenwerking. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders deze activiteiten ondersteunen en het kind hierin begeleiden.

Gezondheid en ondersteuning

Kinderen met Downsyndroom hebben vaak aangeboren afwijkingen, zoals hartproblemen, maag-darmproblemen en problemen met het gehoor of de spraak. Bron [6] geeft aan dat bijna de helft van de kinderen met Downsyndroom bij de geboorte een hartafwijking heeft. Deze kan vaak met een operatie worden verhelpen. Daarnaast is er een verhoogde kans op problemen met de ademhaling, het gehoor, de ogen, de spraak, de motoriek en de afweer tegen infecties. Ook kunnen deze kinderen vroeger Alzheimer krijgen. Daarom is het belangrijk dat ouders en verzorgers op de hoogte zijn van de gezondheidsproblemen en deze regelmatig laten onderzoeken.

De opvoeding van een kind met Downsyndroom kan ook emotionele uitdagingen met zich meebrengen. Bron [10] legt uit dat ouders vaak een scala aan gevoelens hebben, waaronder liefde, vreugde, verdriet, zorgen en angst. Het is belangrijk dat gezinnen een sterk ondersteuningsnetwerk hebben, waarin ze zich gesteund voelen. Daarnaast kan het delen van ervaringen met andere gezinnen helpen om de emotionele last te verlichten.

Ondersteuningsmaatregelen en praktische tips

Er zijn verschillende ondersteuningsmaatregelen beschikbaar voor ouders en verzorgers van kinderen met Downsyndroom. Bron [4] geeft aan dat er praktijkondersteuningsdiensten zijn, zoals Opvoedkundige Praktijk De Vlinder, die bijstand bieden bij zindelijkheidstraining, cursussen opvoeden en Early Intervention. Deze diensten zijn vaak (geheel of gedeeltelijk) te betalen via een persoongebonden budget. Ook is het belangrijk dat ouders zelf de juiste informatie en hulp vinden, bijvoorbeeld via het Cyberpoli-platform.

Bij het opvoeden van een kind met Downsyndroom is het belangrijk om te rekening te houden met de specifieke kenmerken van het syndroom. Bron [9] wijst op verschillen in het gedrag, zoals het moeilijker kunnen onthouden van informatie, het langzamer kunnen reageren en het betere visuele geheugen. Deze kenmerken kunnen helpen bij het voorkomen van negatief gedrag. Bijvoorbeeld door routines aan te houden, het kind te leren omgaan met situaties en het geven van duidelijke instructies.

Samenvatting

De opvoeding van een kind met Downsyndroom vereist aandacht, geduld en ondersteuning. Met vroege interventie en een goed overzicht van de beschikbare ondersteuningsmaatregelen kunnen ouders en verzorgers hun kind helpen om zoveel mogelijk te groeien en zich te ontwikkelen. De informatie uit de bronnen geeft inzicht in de meest gangbare opvattingen, praktische tips en wetenschappelijke aanbevelingen voor de opvoeding van kinderen met dit syndroom. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders rekening houden met de individuele behoeften van het kind en de juiste hulp en ondersteuning vinden.

Bronnen

  1. https://www.cyberpoli.nl/downsyndroom/faq/273
  2. https://wol.jw.org/nl/wol/d/r18/lp-o/102011207
  3. https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/medischebegeleidingvankinderenmetdownsyndroom/onderdeela-begeleidingvankinderenmetdownsyndroom/algemeneontwikkelingbijkinderenmet_downsyndroom.html
  4. https://www.cyberpoli.nl/downsyndroom/faq/552
  5. https://gezonderleven.com/een-kind-met-het-syndroom-van-down-opvoeden/
  6. https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/syndroom-van-down/dagelijks-leven
  7. https://downsyndroom.nl/levensloop/gedrag/
  8. https://downsyndroom.eu/leven-met-down/literatuur/voeding-en-verzorging-van-jonge-kinderen-met-down-syndroom/
  9. https://downsyndroom.nl/levensloop/gedrag/
  10. https://autismeseksengender.nl/de-impact-van-het-syndroom-van-down-op-gezinnen-ervaringen-en-uitdagingen/
  11. https://www.cyberpoli.nl/downsyndroom/faq/415

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven