Het Opvoedings- en Ondersteuningsprogramma voor Kinderen met (Z)EVMB
juli 10, 2025
De politieke betrokkenheid van jongeren is een thema dat steeds meer aandacht krijgt, zowel in de onderwijsinstellingen als in de maatschappelijke discussie. Uit onderzoek blijkt dat jongeren vaak minder geïnteresseerd zijn in de politiek dan volwassenen, maar tegelijkertijd zijn er ook veel jongeren die actief betrokken raken bij maatschappelijke kwesties. In dit artikel wordt ingegaan op de rol van ouders, het onderwijs en de maatschappelijke omgeving bij de politieke vorming van jongeren. Daarnaast worden aanbevelingen gegeven voor het vergroten van de betrokkenheid van jongeren bij de democratie.
Ouders spelen een cruciale rol in de politieke ontwikkeling van hun kinderen. Uit onderzoek van Linet Durmuşoğlu blijkt dat de politieke voorkeuren en links-rechts oriëntaties van ouders een sterk effect hebben op de politieke voorkeuren van hun kinderen. Ouders zijn een invloedrijke bron voor de politieke ontwikkeling van kinderen. “Jongeren horen hoe hun ouders over politiek praten. En ze observeren ook wat hun ouders doen, zoals stemmen of gaan demonstreren, of iets als de trein nemen in plaats van de auto”, legt Durmuşoğlu uit. “Dit geeft jongeren informatie over de politieke standpunten van hun ouders die ze vaak overnemen.”
In een tweepartijenstelsel zoals Amerika is het duidelijk dat jongeren vaak de partijvoorkeur van hun ouders overnemen. In Nederland, met zijn meerpartijenstelsel, is de situatie complexer. De partijvoorkeuren van ouders veranderen vaker, waardoor jongeren minder duidelijke voorkeuren overnemen. Toch blijft de invloed van ouders op hun kinderen belangrijk. Het is daarom belangrijk dat ouders actief over politiek praten met hun kinderen en hen betrokken houden bij het bespreken van maatschappelijke kwesties.
Het onderwijs speelt een cruciale rol in de democratische vorming van jongeren. In het kader van het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs is het van belang dat jongeren leren omgaan met politieke kwesties en hun mening te geven. Uit onderzoek blijkt dat jongeren vaak minder geïnteresseerd zijn in de politiek dan volwensen, maar dat ze wel actief kunnen zijn in maatschappelijke kwesties.
In het artikel van Onderwijs van Morgen wordt uitgelegd dat het belangrijk is om jongeren te laten weten dat hun mening belangrijk is. “De vraag is dus niet: wat weet je van onze politiek? De vraag is: wat vind jij belangrijk?”, staat er in het artikel. Dit betekent dat het onderwijs een rol moet spelen bij het leren omgaan met politieke kwesties en het stimuleren van het geven van een mening.
Er zijn ook initiatieven zoals het Jongerenparlement en de Jeugdgemeenteraad, waarin jongeren actief kunnen meewerken aan het opstellen van agenda’s en het pleiten voor de belangen van jongeren. Deze initiatieven kunnen helpen om de betrokkenheid van jongeren bij de democratie te vergroten.
De rol van sociale media in de betrokkenheid van jongeren bij de politiek is niet te verwaarlozen. Veel jongeren gebruiken sociale media om te praten over maatschappelijke kwesties en om hun mening te geven. Dit kan helpen om de betrokkenheid van jongeren bij de democratie te vergroten.
In het artikel van Onderwijs van Morgen wordt uitgelegd dat het belangrijk is dat leerkrachten jongeren laten weten dat hun mening belangrijk is. “Ga na welke maatschappelijke vraagstukken echt effect hebben op de toekomst van je leerlingen en praat daarover in de klas. Wat vinden leerlingen van kwesties als immigratie, werkgelegenheid, Black Lives Matter of de klimaatverandering? Wat betekent het voor hen? Hoe zien ze hun toekomst in het licht van deze onderwerpen? Wat vinden ze dat er moet gebeuren? Hoe zouden ze dat aanpakken?”, staat er in het artikel.
Deze vragen kunnen helpen om jongeren te laten weten dat hun mening belangrijk is en dat ze actief kunnen meewerken aan het oplossen van maatschappelijke kwesties.
De betrokkenheid van jongeren bij politieke acties is belangrijk voor de democratie. Uit onderzoek van CBS blijkt dat slechts 4 op de 10 jongeren tussen 15 en 25 jaar interesse heeft in politiek. Toch zijn er ook veel jongeren die actief betrokken raken bij maatschappelijke kwesties. In het artikel van Onderwijs van Morgen wordt uitgelegd dat het belangrijk is dat jongeren actief kunnen meewerken aan het oplossen van maatschappelijke kwesties.
Er zijn verschillende manieren waarop jongeren kunnen worden betrokken bij politieke acties. Bijvoorbeeld door te laten zien hoe ambitieuze leeftijdsgenoten in de politiek te werk gaan, wat hen motiveert en wat ze te vertellen hebben. Ook kunnen jongeren actief worden betrokken bij initiatieven zoals het Jongerenparlement en de Jeugdgemeenteraad.
Onderwijsinstellingen kunnen een belangrijke rol spelen in de democratische vorming van jongeren. In het artikel van Onderwijs van Morgen wordt uitgelegd dat het belangrijk is dat jongeren leren omgaan met politieke kwesties en hun mening te geven. De school kan de perfecte oefenruimte zijn waar jongeren leren deel te nemen aan de democratie.
In het artikel van Onderwijs van Morgen wordt ook uitgelegd dat het belangrijk is dat leerkrachten jongeren laten weten dat hun mening belangrijk is. “De vraag is dus niet: wat weet je van onze politiek? De vraag is: wat vind jij belangrijk?”, staat er in het artikel. Dit betekent dat het onderwijs een rol moet spelen bij het leren omgaan met politieke kwesties en het stimuleren van het geven van een mening.
De politieke betrokkenheid van jongeren is een belangrijk thema in de democratie. Ouders, het onderwijs en de maatschappelijke omgeving spelen een cruciale rol in de democratische vorming van jongeren. Het is belangrijk dat jongeren leren omgaan met politieke kwesties en hun mening te geven. Daarnaast is het belangrijk dat jongeren actief kunnen meewerken aan het oplossen van maatschappelijke kwesties. Door de betrokkenheid van jongeren bij de democratie te vergroten, kunnen we ervoor zorgen dat ze zich beter kunnen inleven in de maatschappelijke kwesties en hun mening kunnen geven.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet