Sociaal-emotionele ontwikkeling bij kinderen: een essentieel onderdeel van de opvoeding
juli 10, 2025
De opvoeding in de Griekse oudheid was een belangrijk onderdeel van het leven van de jongens en meisjes in de stadstaat Athene, Sparta en andere Griekse steden. In tegenstelling tot de moderne opvoeding, was de Griekse opvoeding gericht op het ontwikkelen van lichamelijke, morele en intellectuele vaardigheden. De opvoeding begon al bij de geboorte en was afhankelijk van het sociaal statuut van het kind. In dit artikel worden de verschillen in de opvoeding van jongens en meisjes, de rol van het onderwijs in Athene en Sparta, en de invloed van de Griekse filosofie op de opvoeding besproken.
In de Griekse oudheid was de opvoeding van jongens een belangrijk onderdeel van hun leven. De opvoeding begon al bij de geboorte. Volgens de bronnen werd bij de geboorte van een kind een ritueel uitgevoerd waarbij de vader het geslacht van de baby openbaar maakte, een naam gaf en een banket organiseerde. De opvoeding van jongens was afhankelijk van hun sociaal statuut. Rijke jongens kregen een uitgebreid onderwijs, terwijl arme jongens minder kans hadden om onderwijs te krijgen.
Vanaf hun zevende jaar gingen rijke jongens naar school. Ze werden vaak gebracht en gehaald door een slaaf. In de klas zaten maar 8 of 9 jongens. Ze leerden lezen, schrijven en rekenen. Ze gebruikten voor het rekenen steentjes en een abacus. ’s Middags kregen ze geen les, maar gym. De Grieken hielden veel van sport, vooral van sporten die men buiten kon doen. Zoals hardlopen, springen, boksen en discuswerpen. Er werden vaak wedstrijden gehouden, meestal ter ere van een god of godin.
In Sparta ging het er heel anders aan toe. De opvoeding van de jongens was geheel gewijd aan het militaire leven. Vanaf achttien zou dat leven beginnen. De Spartanen hielden veel van militaire oefeningen. Elke dag werd er geoefend en meestal was dat in gelijk marcheren en vechten. Hun wapens waren een lange speer, een groot en zwaar schild, een kort zwaard, een helm en een paar beenbeschermers. Ze waren opgesteld in brede linies van een paar rijen dik en zo vielen ze in één keer aan te vallen.
De opvoeding van meisjes in de Griekse oudheid was anders dan die van jongens. In tegenstelling tot jongens, kregen meisjes geen formele schooluitstraling. De opvoeding van meisjes vond plaats binnen het gezin. De moeder was verantwoordelijk voor het leren van lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast leerden de meisjes ook huishouden en naaigereedschappen.
De opvoeding van meisjes was afhankelijk van hun sociaal statuut. Rijke meisjes kregen privé-onderwijs. De grammaticus doceerde vooral literatuur, zowel Griekse als Latijnse. De nadruk lag op expressieve lectuur, inoefenen van naamvallen in enkelvoud en meervoud en op memoriseren van tekstfragmenten.
De Griekse filosofie had een grote invloed op de opvoeding. De filosofen zoals Socrates, Plato en Aristoteles legden de basis voor het moderne onderwijs. De filosofie was gericht op het ontwikkelen van kritisch denken, ethiek en esthetiek. De filosofen stelden ook voor dat het onderwijs gericht moest zijn op de ontwikkeling van de persoonlijke vaardigheden van het kind.
Plato, bijvoorbeeld, stelde voor dat het onderwijs gericht moest zijn op de ontwikkeling van de geest en het lichaam. Hij geloofde dat de opvoeding van kinderen moet beginnen met het leren van muziek en sport. Hij stelde ook voor dat de opvoeding van kinderen gericht moest zijn op de ontwikkeling van de morele waarden.
De Griekse oudheid had een grote invloed op de moderne opvoeding. De Grieken hadden het begrip ‘paideia’ dat verwijst naar de opvoeding van het kind. De Grieken stelden ook voor dat het onderwijs gericht moest zijn op de ontwikkeling van de persoonlijke vaardigheden van het kind. De Grieken hadden ook het begrip ‘demos’ dat verwijst naar de democratische opvoeding.
De invloed van de Griekse oudheid op de moderne opvoeding is zichtbaar in de hedendaagse opvoedingsmethoden. De moderne opvoeding is gericht op de ontwikkeling van de persoonlijke vaardigheden van het kind, net zoals de Griekse opvoeding. De moderne opvoeding is ook gericht op de ontwikkeling van de morele waarden, net zoals de Griekse opvoeding.
De opvoeding in de Griekse oudheid was een belangrijk onderdeel van het leven van de jongens en meisjes in de stadstaat Athene, Sparta en andere Griekse steden. De opvoeding van jongens en meisjes was afhankelijk van hun sociaal statuut. De opvoeding van jongens was gericht op de ontwikkeling van lichamelijke, morele en intellectuele vaardigheden, terwijl de opvoeding van meisjes vooral binnen het gezin plaatsvond. De Griekse filosofie had een grote invloed op de opvoeding, en de invloed van de Griekse oudheid op de moderne opvoeding is zichtbaar in de hedendaagse opvoedingsmethoden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet