logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Historische ontwikkeling van opvoeding in Nederland: van de 16e eeuw tot de 21e eeuw

De opvoeding van kinderen is in de geschiedenis van Nederland steeds een centraal onderwerp geweest. De manier waarop ouders, onderwijzers en maatschappelijke groepen kinderen vormen, is in de loop der eeuwen sterk veranderd. Uit de bronnen blijkt dat de opvoeding in Nederland niet alleen beïnvloed is door culturele, religieuze en maatschappelijke veranderingen, maar ook door filosofische, pedagogische en wetenschappelijke inzichten. In dit artikel worden de belangrijkste ontwikkelingen in de geschiedenis van de opvoeding in Nederland besproken, met aandacht voor de ideeën, praktijken en kritiek die in de loop van de eeuwen zijn ontstaan.

De geschiedenis van de opvoeding in Nederland

De opvoeding in Nederland is in de loop van de eeuwen geëvolueerd van een traditionele, morele en religieuze opvoeding naar een meer individueel, psychologisch en maatschappelijk georiënteerde benadering. De bronnen tonen aan dat de opvoeding in Nederland al vanaf de 16e eeuw een actief onderwerp is geweest, met name in de vorm van boeken, pedagogische theorieën en praktijken.

Een van de belangrijkste werken dat in de bronnen wordt genoemd, is Vijf eeuwen opvoeden in Nederland: idee en praktijk 1500–2000 van Nelleke Bakker, Jan Noordman en Marjoke Rietveld-van Wingerden. Dit boek biedt een overzicht van de geschiedenis van opvoeding, onderwijs, vorming en hulpverlening in Nederland vanaf ongeveer 1500. Het boek behandelt in vier delen de onderwerpen pedagogische stromingen, kind, jeugd en gezin, speciale opvoeding en onderwijs. Elk deel is opgebouwd uit afzonderlijke hoofdstukken die gewijd zijn aan de Republiek, de negentiende eeuw en de twintigste eeuw. Veel aandacht wordt besteed aan het historisch kader waarbinnen de ontwikkeling van opvoeding en onderwijs zich afspeelde.

De rol van Betje Wolff in de opvoeding

Een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van de opvoeding in Nederland is Betje Wolff. Haar werk Proeve over de opvoeding, dat in 1779 verscheen, was een revolutie in de pedagogiek van die tijd. In dit boek stelde zij voor dat ouders hun kinderen zouden moeten opvoeden zonder hen te veel te bepalen, maar ook niet te veel te laten gaan. Ze benadruidde de waarde van godsdienst in de opvoeding en de rol van de moeder als opvoeder. In haar boek richtte zij zich vooral tot de vrouw uit de middenstand, omdat zij dacht dat zij de meeste brave en tedere moeders waren.

In een stuk uit Proeve over de opvoeding wordt benadruid dat kinderen niet als volwassenen behandeld mogen worden en dat de opvoeding sober moet zijn. Er mogen weinig bestraffingen en beloningen zijn. Dit benadruidde de noodzaak van een evenwichtige opvoeding, waarin zowel de morele als de psychologische ontwikkeling van het kind centraal stond.

De invloed van filosofen en pedagogen

In de geschiedenis van de opvoeding in Nederland zijn filosofen en pedagogen een belangrijk onderdeel geweest. Uit de bronnen blijkt dat de filosofen zoals Socrates, Plato, Rousseau en Kant een grote invloed hebben gehad op de opvoedingsleer. Deze denkers legden de basis voor de moderne pedagogiek, waarin het kind centraal staat.

In het boek Grote denkers over opvoeding van Van der Velde wordt uitgebreid ingegaan op de visie van deze denkers. Zo stelden Rousseau en Kant voor dat kinderen op een manier moeten worden opgevoed die aansluit bij hun natuurlijke ontwikkeling. Dit idee heeft ook invloed gehad op de moderne pedagogiek, waarin het kind op een manier wordt behandeld die aansluit bij zijn of haar persoonlijke ontwikkeling.

De opvoeding in de Republiek

In de tijd van de Republiek, tussen 1588 en 1795, was de opvoeding in Nederland vooral gericht op de morele en religieuze opvoeding. De positie van de vrouw was ondergeschikt aan die van de man. Vrouwen van adel bemoeiden zich niet met de kinderen of het huishouden, terwijl vrouwen uit de middenstand dit wel deden. De positie van het kind was in die tijd beperkt, omdat er veel kinderen werden geboren en het sterftecijfer hoog was.

In de Republiek was de opvoeding vooral gericht op het opvoeden van het kind in overeenstemming met de normen en waarden van de samenleving. Dit was echter niet altijd het geval. In sommige gevallen werd het kind als een object beschouwd, dat alleen maar moest luisteren en gehoorzaam zijn. In andere gevallen werd er geprobeerd de kinderen te vormen tot brave en eerlijke burgers.

De opvoeding in de 19e eeuw

In de 19e eeuw veranderde de opvoeding in Nederland. De invloed van de moderne filosofen en pedagogen nam toe, en de opvoeding werd steeds meer gericht op de individuele ontwikkeling van het kind. In dit tijdperk verschenen er ook veel boeken over de opvoeding, zoals Geschiedenis van de opvoeding en het onderwijs, vooral in Nederland van J. Versluys. Dit boek beschrijft de ontwikkeling van het onderwijs in Nederland vanaf de 15e eeuw.

De opvoeding in de 19e eeuw was ook beïnvloed door de opkomst van het moderne onderwijs. De inleiding van het openbare onderwijs en de opvoeding van kinderen in groepen veranderde de manier waarop kinderen werden opgevoed. De opvoeding werd steeds meer gericht op de ontwikkeling van het kind, in plaats van alleen op de morele en religieuze opvoeding.

De opvoeding in de 20e eeuw

In de 20e eeuw veranderde de opvoeding in Nederland verder. De invloed van de moderne pedagogiek nam toe, en er werden steeds meer theorieën en praktijken ontwikkeld die gericht waren op de individuele ontwikkeling van het kind. De opvoeding werd steeds meer gericht op de psychologie en het gedrag van het kind.

In dit tijdperk verschenen er ook veel boeken over de opvoeding, zoals Vijf eeuwen opvoeden in Nederland van Nelleke Bakker en anderen. Dit boek beschrijft de ontwikkeling van de opvoeding vanaf de 16e eeuw tot de 21e eeuw. Het boek behandelt de verschillende stromingen in de pedagogiek, de rol van het kind, de jeugd en het gezin, en de speciale opvoeding en onderwijs.

De opvoeding in de 21e eeuw

In de 21e eeuw is de opvoeding in Nederland verder geëvolueerd. De moderne pedagogiek heeft invloed gehad op de opvoeding van kinderen, en er worden steeds meer theorieën en praktijken ontwikkeld die gericht zijn op de individuele ontwikkeling van het kind. De opvoeding wordt steeds meer gericht op de psychologie en het gedrag van het kind, en op de manier waarop kinderen zich ontwikkelen in een maatschappelijke context.

In dit tijdperk zijn er ook veel boeken verschenen over de opvoeding, waaronder Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland van De Rooy. Dit boek beschrijft de ontwikkeling van het onderwijs in Nederland vanaf de 15e eeuw tot de 21e eeuw. Het boek behandelt de verschillende stromingen in de pedagogiek, de rol van het kind, de jeugd en het gezin, en de speciale opvoeding en onderwijs.

Conclusie

De opvoeding in Nederland is in de loop van de eeuwen sterk veranderd. Vanaf de 16e eeuw tot de 21e eeuw zijn er veel veranderingen geweest in de manier waarop kinderen worden opgevoed. De opvoeding is steeds meer gericht op de individuele ontwikkeling van het kind, en op de psychologie en het gedrag van het kind. De invloed van filosofen, pedagogen en wetenschappers heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. De opvoeding in Nederland is daarom een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de opvoeding in West-Europa.

Bronnen

  1. Vijf eeuwen opvoeden in Nederland: idee en praktijk 1500–2000
  2. Geschiedenis van de opvoeding en het onderwijs, vooral in Nederland
  3. Pedagogiek; geschiedenis; opvoeding
  4. Opvoeding
  5. Vijf eeuwen opvoeden in Nederland
  6. Proeve over de opvoeding van Betje Wolff
  7. Vijf eeuwen opvoeding en onderwijs in Nederland
  8. Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland
  9. Geschiedenis van de opvoeding en het onderwijs, vooral in Nederland

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven