logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opleiding en rol van vrouwen in de Griekse oudheid

In de Griekse oudheid speelde de opvoeding van vrouwen een cruciale rol in de maatschappelijke structuur. De positie van de vrouw in de Griekse samenleving, met name in Athene, was sterk beperkt. De bronnen laten zien dat vrouwen vooral binnenshuis werden opgevoed en geen deelnamen aan het politieke of maatschappelijke leven. Toch was de opvoeding van jongens en meisjes verschillend, en sommige bronnen suggereren dat er ook ruimte was voor emancipatie en zelfstandigheid.

Opleiding van jongens en meisjes

De Grieken vonden onderwijs heel belangrijk. Jongens en soms ook meisjes leerden dingen die ze later nodig hadden, zoals rekenen, lezen, spreken en schrijven, sport en vechten. Godsdienst leerden kinderen van hun ouders. Zij vertelden mythen, oude verhalen over goden en helden. De Grieken hielden ook van muziek en theater. Toneelvoorstellingen waren belangrijk, vooral voor mensen die niet konden lezen. Die konden zo toch nadenken over belangrijke zaken, nieuws horen of bekende mensen bewonderen. De leider Pericles vond dat alle burgers naar het theater moesten gaan. Daarom liet hij gratis eten en drinken uitdelen bij voorstellingen, zodat meer mensen naar het theater zouden komen. Zo hoopte hij ook dat hij zo meer mensen kon overhalen om in de oorlog tegen Sparta te vechten.

In Athene had de opvoeding van jongens een centrale rol. Ze kregen een uitgebreid onderwijs in filosofie, wiskunde, muziek en sport. Ze leerden ook hoe ze zich moesten gedragen in het openbare leven. Voor meisjes was de opvoeding echter beperkter. Ze leerden van hun moeder het huishouden, koken, spinnen, weven en andere typisch-vrouwelijke taken. Ze kregen geen toegang tot de scholen waar jongens werden opgeleid. Ze werden dus vooral voorbereid op hun rol als echtgenote en moeder.

Sociale positie van de vrouw

De positie van de vrouw in de Griekse maatschappij was zeer beperkt. In Athene was de vrouw een soort huissloof. Ze moest zich bezig houden met het huishouden, het opvoeden van de kinderen en het koken. Ze had geen rechten en werd beheerst door haar echtgenoot. De vrouw werd binnenshuis gehouden en nam geen deel aan het politieke leven. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat de vrouw in de Griekse oudheid een bevooroordeelde positie had. Ze werd beschouwd als minderwaardig en werd vaak beperkt tot haar rol als moeder en echtgenote.

De bronnen laten zien dat de positie van de vrouw in Athene zich heeft ontwikkeld. In de vroege jaren van de Griekse oudheid had de vrouw meer invloed, maar met de tijd werd haar positie steeds meer beperkt. De vrouw werd steeds meer opgesloten in het huis en had geen toegang tot het openbare leven. Ze werd beheerst door haar echtgenoot en had geen juridische rechten. De vrouw had geen eigen bezit en kon geen eigen beslissingen nemen. Ze was volledig afhankelijk van haar echtgenoot.

Vrouwelijke emancipatie in de Etrusken

De bronnen laten zien dat de positie van de vrouw in de Etrusken anders was dan in de Griekse stadstaten. De Etrusken leefden in Noord- en Midden-Italië. De Grieken vonden hen losbandig, maar er zijn aanwijzingen dat de vrouwen in de Etrusken een belangrijke rol speelden. De bronnen laten zien dat Etruskische vrouwen actief deelnamen aan feesten en banketten en dat ze gelijkwaardig werden behandeld. In de Griekse samenleving hoorden nette vrouwen niet aan dit soort activiteiten mee te doen. Dat deden alleen prostitutuees. De Etruskische vrouwen werden op een gelijkwaardige en respectvolle wijze afgebeeld.

In de Etruskische beeldcultuur zijn de vrouwen kortom noch dominant, noch ondergeschikt. De bronnen laten zien dat de positie van de vrouw in de Etrusken anders was dan in de Griekse stadstaten. De vrouw had meer invloed en werd respectvol behandeld. De Etruskische vrouwen konden deelnemen aan sociale activiteiten en hadden een bepaalde mate van vrijheid.

Onderwijs en opvoeding van de vrouw

De bronnen laten zien dat de opvoeding van de vrouw in de Griekse oudheid beperkt was. De vrouw kreeg geen toegang tot de scholen waar jongens werden opgeleid. Ze leerde van haar moeder het huishouden, koken, spinnen en weven. Ze kreeg geen toegang tot het openbare leven en had geen rechten. De vrouw was afhankelijk van haar echtgenoot en had geen juridische rechten.

De bronnen laten ook zien dat de positie van de vrouw in de Griekse oudheid zich heeft ontwikkeld. In de vroege jaren van de Griekse oudheid had de vrouw meer invloed, maar met de tijd werd haar positie steeds meer beperkt. De vrouw werd steeds meer opgesloten in het huis en had geen toegang tot het openbare leven. Ze werd beheerst door haar echtgenoot en had geen juridische rechten. De vrouw had geen eigen bezit en kon geen eigen beslissingen nemen. Ze was volledig afhankelijk van haar echtgenoot.

Ethische en morele aspecten

De bronnen laten zien dat de positie van de vrouw in de Griekse oudheid sterk beïnvloed werd door de morele en ethische normen van de maatschappij. De vrouw werd beschouwd als minderwaardig en werd vaak beperkt tot haar rol als moeder en echtgenote. De vrouw had geen rechten en werd beheerst door haar echtgenoot. De vrouw werd binnenshuis gehouden en nam geen deel aan het politieke leven.

De bronnen laten ook zien dat de positie van de vrouw in de Griekse oudheid zich heeft ontwikkeld. In de vroege jaren van de Griekse oudheid had de vrouw meer invloed, maar met de tijd werd haar positie steeds meer beperkt. De vrouw werd steeds meer opgesloten in het huis en had geen toegang tot het openbare leven. Ze werd beheerst door haar echtgenoot en had geen juridische rechten. De vrouw had geen eigen bezit en kon geen eigen beslissingen nemen. Ze was volledig afhankelijk van haar echtgenoot.

Conclusie

De positie van de vrouw in de Griekse oudheid was beperkt en sterk beïnvloed door de maatschappelijke structuur. De opvoeding van jongens en meisjes was verschillend, en de vrouw kreeg geen toegang tot het openbare leven. De vrouw was afhankelijk van haar echtgenoot en had geen rechten. De positie van de vrouw in de Etrusken was anders dan in de Griekse stadstaten, en de vrouw had meer invloed en werd respectvol behandeld. De opvoeding van de vrouw was beperkt, en de morele en ethische normen van de maatschappij beïnvloedden de positie van de vrouw sterk.

Bronnen

  1. De Griekse Vrouw in de Oudheid
  2. GESCHIEDKUNDIG OVERZIGT VAN HET STAATSWEZEN IN GRIEKENLAND
  3. De Grieken vonden onderwijs heel belangrijk
  4. De Etrusken
  5. De Griekse Vrouw in de Oudheid
  6. De meeste Griekse bruiden waren bang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven