logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding gecultiveerd: Een koppeling tussen waarden, ontwikkeling en burgerschap

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zich uitstrekt over meerdere jaren en zich richt op zowel de persoonlijke als de sociale ontwikkeling van het kind. In de bronnen wordt opvoeding gezien als een proces waarin ouders, opvoeders en onderwijskundigen samenwerken om kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling tot zelfstandige, verantwoordelijke en betrokken personen. Dit gebeurt door het bieden van liefde, veiligheid, kennis en richting, zodat kinderen leren omgaan met zichzelf, anderen en de samenleving. Het is een dynamisch proces waarin kinderen stap voor stap leren om, in verbondenheid met anderen, zelfstandig in de wereld te staan en een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving.

In de bronnen wordt ook duidelijk gemaakt dat opvoeding niet alleen gericht is op het leren van kennis en vaardigheden, maar ook op het versterken van sociale, emotionele groei. Ouders en onderwijskundigen vormen samen een omgeving waarin kinderen leren keuzes te maken, verantwoordelijkheid te dragen en zich verbonden te voelen met hun omgeving. Daarnaast biedt opvoeding ruimte voor fouten en herstel. Dit betekent dat kinderen leren om te leren van hun fouten, maar ook om te leren om te vertrouwen op hun eigen krachten en om te groeien in hun beleving.

De rol van waarden en ethiek in de opvoeding

Een centraal aspect van de opvoeding is de opbouw van waarden. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat waarden als respect, eerlijkheid en verantwoordelijkheid centraal staan in de opvoeding. Deze waarden worden opgepakt in het proces van opvoeden, waarin ouders en opvoeders helpen bij het ontdekken van gaven en talenten van kinderen, zowel voor hun eigen ontwikkeling als voor het welzijn van anderen. Het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met deze waarden en dat ze deze leren toepassen in hun dagelijks leven.

In de bronnen wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de invloed van de samenleving op de opvoeding. De opvoeding moet niet alleen gericht zijn op de individuele ontwikkeling van het kind, maar ook op het versterken van de samenleving. Dit is terug te vinden in de tekst van Micha de Winter, die spreekt over het cultiveren van medemenselijkheid, hoop en sociale daadkracht. De centrale vraag is hoe we kinderen en jongeren kunnen voorbereiden op een leven in een vrije, rechtvaardige en solidaire samenleving. Hierin spelen begrippen als medemenselijkheid, hoop en sociale daadkracht een sleutelrol.

De invloed van de opvoeding op de ontwikkeling van het kind

De opvoeding heeft een grote invloed op de ontwikkeling van het kind. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat kinderen in hun ontwikkelingsproces steeds met nieuwe ontwikkelingsopgaven worden geconfronteerd. De ontwikkeling die kinderen doormaken, vraagt steeds ook om aanpassing van ouders in de vorm van ander opvoedingsgedrag. In elke ontwikkelingsfase moeten ouders afstemmen op wat hun kind kan of nog moet leren. Dat vraagt om enig inzicht in de kinderlijke ontwikkeling en om vaardigheden om met kinderen om te gaan.

In de bronnen wordt ook aangegeven dat het opvoeden complex en in wezen onvoorspelbaar is. Opvoeden is per definitie risico lopen, ondanks goede intenties van de ouder. Kinderen doen soms andere zaken dan wat de ouder verwacht. Het is een illusie te denken dat het perfecte opvoedend handelen voor een perfecte ontwikkeling van kinderen bestaat en dat kinderen maakbaar zouden zijn. Of nog, dat alle problemen te voorkomen zijn. Kennis kan onmogelijk 100% zekerheid bieden. Dat is een lastig inzicht, maar maakt opvoeden net tot zo een interessant en spannend iets.

De rol van opvoedingsondersteuning

In de bronnen wordt ook aandacht besteed aan opvoedingsondersteuning. Als ouder kun je je over duizend dingen druk maken. Tijdens verwoede pogingen om onze kinderen perfect op te voeden zijn we volgens psycholoog Alison Gopnik kwijtgeraakt waar het werkelijk om gaat: een kind laten floreren zodat het kan worden wie het in potentie is. Gopnik ziet opvoeden als tuinieren: de optimale omstandigheden creëren. Dat betekent niet dat een ouder helemaal niets hoeft te doen. Als je alles op zijn beloop zou laten overwoekert de tuin.

Er zijn verschillende vormen van opvoedingsondersteuning beschikbaar, zoals oudercursussen, gesprekken met andere ouders, folders, opvoedingsadvies aan huis of online. Voor advies kunt u terecht bij professionele hulp bij opvoeding. Dit kan zijn: een jeugd- of een wijkteam van uw gemeente, welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk in uw gemeente, of een deskundige op het gebied van opgroeien en opvoeden (pedagoog). Pedagogen werken onder meer bij jeugdzorginstellingen, op scholen en in de gehandicaptenzorg.

De invloed van de samenleving op de opvoeding

De opvoeding van kinderen wordt ook beïnvloed door de samenleving waarin ze leven. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat de opvoeding niet alleen gericht is op het leren van kennis en vaardigheden, maar ook op het leren omgaan met de normen en waarden van de samenleving. De wetenschapsdiscipline die zich met opvoeding bezighoudt, heet opvoedkunde of pedagogiek. De achterliggende filosofie van de opvoeding is door de eeuwen heen aan verandering onderhevig.

In de bronnen wordt ook aangegeven dat het onderwijs niet de enige of exclusieve sleutel is om de problemen die de meritocratie met zich meebrengt, op te lossen. De afgelopen dertig jaar is het beleid geweest om te investeren in de sociale top en kansrijke regio’s in ons land. Het idee was: als het met mensen aan de goede kant van de streep goed gaat, druppelt dat door naar de onderste lagen. Maar nu merk je dat dat helemaal niet zo is. Mensen voelen dat ze niet echt meetellen en ervaren dat ze tot een restcategorie behoren. Ze worden niet gewaardeerd om wie ze zijn en wat zij inbrengen.

De toekomst van de opvoeding

De toekomst van de opvoeding ligt voor een deel in de handen van de ouders, opvoeders en onderwijskundigen. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat opvoeding gecultiveerd moet worden. Dit betekent dat de opvoeding niet alleen gericht is op de individuele ontwikkeling van het kind, maar ook op het versterken van de samenleving. Dit is terug te vinden in de tekst van Micha de Winter, die spreekt over het cultiveren van medemenselijkheid, hoop en sociale daadkracht. De centrale vraag is hoe we kinderen en jongeren kunnen voorbereiden op een leven in een vrije, rechtvaardige en solidaire samenleving.

In de bronnen wordt ook aangegeven dat het opvoeden complex is en in wezen onvoorspelbaar is. Opvoeden is per definitie risico lopen, ondanks goede intenties van de ouder. Kinderen doen soms andere zaken dan wat de ouder verwacht. Het is een illusie te denken dat het perfecte opvoedend handelen voor een perfecte ontwikkeling van kinderen bestaat en dat kinderen maakbaar zouden zijn. Of nog, dat alle problemen te voorkomen zijn. Kennis kan onmogelijk 100% zekerheid bieden. Dat is een lastig inzicht, maar maakt opvoeden net tot zo een interessant en spannend iets.

Conclusie

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zich uitstrekt over meerdere jaren en zich richt op zowel de persoonlijke als de sociale ontwikkeling van het kind. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat opvoeding niet alleen gericht is op het leren van kennis en vaardigheden, maar ook op het versterken van sociale, emotionele groei. Ouders en onderwijskundigen vormen samen een omgeving waarin kinderen leren keuzes te maken, verantwoordelijkheid te dragen en zich verbonden te voelen met hun omgeving. Daarnaast biedt opvoeding ruimte voor fouten en herstel. Dit betekent dat kinderen leren om te leren van hun fouten, maar ook om te leren om te vertrouwen op hun eigen krachten en om te groeien in hun beleving.

In de bronnen wordt ook duidelijk gemaakt dat opvoeding niet alleen gericht is op de individuele ontwikkeling van het kind, maar ook op het versterken van de samenleving. Dit is terug te vinden in de tekst van Micha de Winter, die spreekt over het cultiveren van medemenselijkheid, hoop en sociale daadkracht. De centrale vraag is hoe we kinderen en jongeren kunnen voorbereiden op een leven in een vrije, rechtvaardige en solidaire samenleving. Hierin spelen begrippen als medemenselijkheid, hoop en sociale daadkracht een sleutelrol. De opvoeding van kinderen is dus niet alleen gericht op de opvoeding van het kind, maar ook op de opvoeding van de samenleving.

Bronnen

  1. Opvoeding en pedagogiek
  2. Wikipedia over opvoeding
  3. Meritocratie en de tegenbeweging onderwijs
  4. Opvoedkunde
  5. Hulp bij opvoedproblemen
  6. Psycholoog over opvoeding
  7. Kennis over ouderschap en opvoeding
  8. Optimisme in opvoeding en onderwijs
  9. Kindengezin over gedrag en opvoeding
  10. Medemenselijk opvoeden
  11. Hoop en optimisme in opvoeding
  12. Psychologie over opvoeding
  13. Cultiveren van democratisch burgerschap

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven