logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding en waardenneutraliteit: Wat betekent dat voor ouders en onderwijs?

Inleiding

De opvoeding van kinderen is een proces dat niet alleen gericht is op het leren van vaardigheden en kennis, maar ook op het overbrengen van waarden en normen. In vele bronnen wordt benadrukt dat opvoeding altijd normatief is. Dit houdt in dat ouders en onderwijsinstellingen bewust of onbewust bepaalde waarden kiezen en die doorgeven aan hun kinderen. In dit artikel wordt uitgelegd wat het betekent dat opvoeding normatief is, en hoe dit verband houdt met waardenneutraliteit. Ook wordt ingegaan op de rol van ouders, onderwijs en de samenleving in het vormen van waarden bij kinderen.

Wat betekent "waardenneutraliteit" in de opvoeding?

De term "waardenneutraliteit" wordt vaak gebruikt in het debat over het onderwijs, met name in het openbare onderwijs. In meerdere bronnen wordt benadrukt dat het openbare onderwijs zichzelf neutraal wil opstellen, maar dat dit in de praktijk onmogelijk is. Volgens meerdere bronnen, waaronder bron [2], is geen mens in staat om volledig neutraal te zijn. Iedere leraar, ouders of opvoeder heeft zijn eigen waarden en normen, die bepalen hoe hij met kinderen omgaat. Dit betekent dat opvoeding nooit volledig waardenloos of neutraal kan zijn.

In bron [5] wordt uitgelegd dat het onderwijs niet neutraal is, maar dat het gebaseerd is op bepaalde levensbeschouwingen. Dit geldt ook voor de opvoeding. In de opvoeding wordt er van uitgegaan dat ouders hun kinderen bepalen hoe ze zich moeten gedragen, welke waarden belangrijk zijn en hoe ze met anderen omgaan. Dit is dus geen neutrale keuze, maar een keuze gebaseerd op de waarden van de opvoeder.

In bron [2] wordt duidelijk gemaakt dat een waardenprobleem een kernprobleem is. Er wordt gesproken over een cultuurprobleem waarin de waarden van de samenleving niet meer voldoen aan de behoeften van de jeugd. Dit leidt tot een herbezinning in het onderwijs en de opvoeding. Ouders en onderwijsinstellingen moeten zich hier dan ook van bewust zijn dat hun keuzes en gedrag bepalen welke waarden hun kinderen leren.

Waarden in de opvoeding

In bron [1] worden de belangrijkste doelen van opvoeding genoemd, waaronder het ontwikkelen van een verantwoordelijkheidsgevoel, het leren omgaan met anderen, het behouden van goede manieren en het nastreven van eigen doelen. Deze doelen zijn niet willekeurig, maar gebaseerd op bepaalde waarden. Ouders en onderwijsinstellingen kiezen hier bewust voor, en deze waarden worden doorgegeven aan de kinderen.

In bron [6] wordt uitgelegd dat ouders vaak hun eigen waarden en normen in de opvoeding steken. Hierbij spelen ook de opvoedingsstijlen een rol. In bron [10] wordt gesproken over verschillende opvoedingsstijlen, waaronder de autoritaire, de permissieve en de autoritatieve stijl. Elke stijl heeft haar eigen waarden, zoals discipline, respect, zelfstandigheid of verantwoordelijkheid.

De opvoedingsstijl bepaalt ook hoe kinderen worden opgevoed. In bron [1] wordt benadrukt dat een veilige en stimulerende omgeving belangrijk is. Hierin ontwikkelen kinderen zich het beste. Deze omgeving is dus geen neutrale ruimte, maar een ruimte waarin bepaalde waarden centraal staan. Bijvoorbeeld, in een omgeving waarin kinderen worden aangemoedigd om zelfstandig te leren, wordt de waarde van zelfstandigheid gestimuleerd.

Waarden in het onderwijs

Het onderwijs speelt een belangrijke rol in het vormen van waarden bij kinderen. In bron [5] wordt uitgelegd dat het onderwijs niet neutraal is, maar dat het gebaseerd is op bepaalde levensbeschouwingen. Dit geldt ook voor de opvoeding. In het onderwijs worden bepaalde waarden gestimuleerd, zoals respect, eerlijkheid, mededogen en verantwoordelijkheid.

In bron [7] wordt uitgelegd dat de pedagoog in de spotlights een rol speelt bij het bepalen van waarden in de opvoeding. De pedagoog heeft een eigen visie op opvoeding, die bepaald wordt door zijn of haar waarden en idealen. Dit betekent dat de pedagoog in de praktijk ook een rol speelt bij het vormen van waarden bij kinderen.

In bron [9] wordt benadrukt dat de jeugdzorg geen neutrale ruimte is, maar dat ook hier bepaalde waarden centraal staan. Dit geldt ook voor de opvoeding. Ouders en onderwijsinstellingen kiezen bewust voor bepaalde waarden, die ze doorgeven aan hun kinderen.

Waarden en het welzijn van kinderen

In bron [6] wordt uitgelegd dat de opvoeding van kinderen niet alleen gericht is op het leren van vaardigheden, maar ook op het vormen van een goed zelfbeeld. Dit gebeurt via positieve ondersteuning, duidelijke regels en realistische verwachtingen. Deze elementen zijn belangrijk om te zorgen dat kinderen zich veilig en gesteund voelen.

In bron [1] wordt benadrukt dat ouders zelfvertrouwen moeten hebben om goed te kunnen opvoeden. Dit betekent dat ouders ook hun eigen waarden en normen moeten kunnen bepalen, zodat ze hun kinderen kunnen begeleiden.

In bron [10] wordt uitgelegd dat kinderen die positief worden opgevoed, een grotere kans hebben om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met een gezond zelfbeeld. Dit benadrukt het belang van positieve waarden, zoals vertrouwen, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

Waarden en het openbare onderwijs

In bron [2] wordt uitgelegd dat het openbare onderwijs zichzelf neutraal wil opstellen, maar dat dit in de praktijk onmogelijk is. Iedere leraar heeft zijn eigen waarden, die bepalen hoe hij met kinderen omgaat. Dit betekent dat het openbare onderwijs geen neutrale ruimte is, maar dat het bepaalde waarden bevat.

In bron [5] wordt benadrukt dat het onderwijs niet neutraal is, maar dat het gebaseerd is op bepaalde levensbeschouwingen. Dit geldt ook voor de opvoeding. In het onderwijs worden bepaalde waarden gestimuleerd, zoals respect, eerlijkheid, mededogen en verantwoordelijkheid.

In bron [7] wordt uitgelegd dat de pedagoog in de spotlights een rol speelt bij het bepalen van waarden in de opvoeding. De pedagoog heeft een eigen visie op opvoeding, die bepaald wordt door zijn of haar waarden en idealen. Dit betekent dat de pedagoog in de praktijk ook een rol speelt bij het vormen van waarden bij kinderen.

Conclusie

De opvoeding van kinderen is geen neutrale kwestie, maar beïnvloed door de waarden en normen van de opvoeder. In het openbare onderwijs en de opvoeding wordt er bewust voor gekozen welke waarden belangrijk zijn. Dit betekent dat waardenneutraliteit in de praktijk onmogelijk is. Ouders, onderwijsinstellingen en pedagogen moeten zich hier bewust van zijn dat hun keuzes en gedrag bepalen welke waarden hun kinderen leren. Het is belangrijk om bewust om te gaan met waarden en deze te kiezen op basis van de behoeften van kinderen en de samenleving.

Bronnen

  1. Opvoeden en ouderschap
  2. Opvoeden
  3. De pedagoog in de spotlights: opvoedingsidealen vanuit verschillende contexten
  4. Opvoeding
  5. Opvoeding en levensbeschouwing
  6. Opvoeden en ondersteuning
  7. De pedagoog in de spotlights
  8. Opvoedingsmiddelen
  9. Verborgen waarden van de jeugdzorg
  10. Opvoedingsstijlen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven