Invloed van sociale media op het welzijn van jongeren: goede en slechte kanten
juli 10, 2025
Overgewicht en obesitas bij kinderen vormen een groeiend probleem in Nederland. Volgens cijfers van de Nederlands Jeugdinstituut (NJi) is het percentage kinderen en jongeren met overgewicht in 2023 gedaald, maar blijft het percentage in de jongere leeftijdsgroepen nog steeds hoog. Bijvoorbeeld, 11,3 procent van de 4- tot 12-jarigen en 12,2 procent van de 12- tot 16-jarigen had overgewicht. De gevolgen van overgewicht zijn zowel lichamelijk als psychisch groot. Kinderen met overgewicht kunnen last hebben van chronische ziekten, zoals diabetes, en kunnen ook last hebben van sociale problemen, zoals zelfvertrouwen en vorming van een gezonde leefstijl. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe opvoeding kan bijdragen aan het voorkomen van overgewicht en obesitas bij kinderen.
De opvoedstijl van ouders speelt een cruciale rol bij het vormen van het eetgedrag en het gewicht van kinderen. Er zijn vier hoofdtypen opvoedstijlen: autoritair, autoritatief, permissief en verwaarlozend. Uit onderzoek blijkt dat de autoritatieve opvoedstijl de meest positieve effecten heeft op het eetgedrag en het gewicht van kinderen. Deze opvoedstijl wordt gekenmerkt door warmte, emotionele steun en heldere communicatie tussen ouders en kinderen. Daarentegen zijn kinderen die opgevoed worden met de verwaarlozende of permissieve opvoedstijl vaker kwetsbaar voor overgewicht en obesitas.
In een onderzoek onder 1624 achtjarige kinderen in de regio van Eindhoven werd gebleken dat de autoritatieve opvoedstijl het meeste positieve effect had op het eetgedrag en het gewicht van kinderen. De kans op overgewicht en obesitas was het grootst bij kinderen die opgevoed werden met de autoritaire en autoritatieve opvoedstijl, terwijl de kleinste kans bestond bij de verwaarlozende en permissieve opvoedstijl. Bovendien is de kans dat kinderen voldoende groente en fruit eten het grootst bij de autoritatieve opvoedstijl.
Ouders spelen een belangrijke rol in de preventie en behandeling van overgewicht bij kinderen. Een onderzoek naar de invloed van de opvoedstijl op het eetgedrag en het gewicht van kinderen toont aan dat ouders die zowel strikt als consequent zijn, de gezondste kinderen hebben. Deze ouders zorgen voor een gezonder eetgedrag en bewegingspatroon bij hun kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij het voeden van hun kinderen en hen aanmoedigen om gezond te eten en te bewegen.
Een andere factor die bijdraagt aan het voorkomen van overgewicht bij kinderen is de manier van opvoeden. Ouders die sensitiemer zijn in hun omgang met hun kinderen tijdens de avondmaaltijd, hebben een lagere kans op overgewicht bij hun kinderen. Dit wordt duidelijk uit het onderzoek van Roxanna Camfferman, die toont dat de interactie tussen gezinsleden tijdens de avondmaaltijd een belangrijke factor is in het voorkomen van overgewicht bij kinderen.
Slaap speelt ook een rol in de preventie van overgewicht bij kinderen. Een onderzoek toont aan dat een verminderde nachtrust bijdraagt aan het versterkte risico op obesitas in kinderen. Bijvoorbeeld, kinderen met kortere nachtslaap hebben een hoger risico op een hoog BMI. Daarnaast is de hoeveelheid dagrust niet zo belangrijk in de preventie van obesitas bij kinderen, in tegenstelling tot nachtrust.
Schermtijd, zoals tv-kijken en computeren, speelt ook een rol in het voorkomen van overgewicht bij kinderen. Er wordt vaak beweerd dat te veel schermtijd niet goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Echter, er is geen verband gevonden tussen de hoeveelheid schermtijd en het risico op ADHD bij jonge kinderen. Daardoor is het onduidelijk of schermtijd een directe invloed heeft op het gewicht van kinderen.
Beweging is essentieel in de preventie van overgewicht bij kinderen. Gebrek aan beweging is waarschijnlijk één van de meest belangrijke oorzaken van overgewicht bij kinderen. Kinderen zijn van nature actief, maar spelen steeds minder buiten. Dit komt mede doordat ze allerlei computergames spelen en televisie kijken. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen regelmatig bewegen, zoals op school gymles en zwemlessen. Ook is het belangrijk dat ouders actief zijn en hun kinderen aanmoedigen om buiten te spelen.
Gezonde voeding is eveneens belangrijk in de preventie van overgewicht bij kinderen. Een ongezonde voeding kan bijdragen aan overgewicht. Bijvoorbeeld, het regelmatig eten van zoete tussendoortjes in plaats van fruit, kan bijdragen aan meer kinderen met overgewicht. Ook is het belangrijk dat kinderen voldoende groente en fruit eten. Bovendien is het belangrijk dat ouders hun kinderen aanmoedigen om gezond te eten en te bewegen.
Hoewel opvoeding een belangrijke rol speelt in het voorkomen van overgewicht bij kinderen, zijn er ook andere factoren die hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld, erfelijke aanleg, ziektes, medicijngebruik en gendefecten kunnen bijdragen aan overgewicht bij kinderen. Echter, deze factoren zijn zeer zeldzaam en worden meestal beïnvloed door verkeerde leefgewoonten.
De huisarts kan een rol spelen in het voorkomen van overgewicht bij kinderen. Wanneer mensen (met kinderen) hulp krijgen voor hun obesitas, is het een logische vervolgstap om de eet- en beweeggewoontes binnen het hele huishouden bespreekbaar te maken. Met hulp van de zorgverlener kan een kind dan worden behoed (ondanks eventuele genetische aanleg) voor zwaarlijvigheid. Het is belangrijk dat ouders en andere gezinsleden betrokken raken bij het voorkomen van overgewicht bij kinderen.
Psychosociale factoren spelen ook een rol in het voorkomen van overgewicht bij kinderen. Bijvoorbeeld, het gedrag van ouders, sociale omgevingsfactoren en media kunnen bijdragen aan het voorkomen van overgewicht bij kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders hun kinderen aanmoedigen om gezond te eten en te bewegen. Bovendien is het belangrijk dat ouders hun kinderen een positieve houding geven ten aanzien van hun lichaam en hun gezondheid.
Overgewicht en obesitas bij kinderen vormen een groeiend probleem in Nederland. De invloed van de opvoedstijl op het eetgedrag en het gewicht van kinderen is duidelijk zichtbaar. Ouders spelen een belangrijke rol in de preventie en behandeling van overgewicht bij kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen voldoende bewegen en gezond eten. De rol van de huisarts en psychosociale factoren is eveneens belangrijk in het voorkomen van overgewicht bij kinderen. Door deze factoren te combineren, kunnen ouders en andere betrokkenen helpen bij het voorkomen van overgewicht en obesitas bij kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet