logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kosten en opvoeding van kinderen na een scheiding

Na een scheiding is het belangrijk om zorgvuldig af te spreken hoe de kosten van de opvoeding en verzorging van de kinderen verdeeld zullen worden. Dit geldt zowel voor de financiële als voor de praktische verantwoordelijkheden. De wet bepaalt dat ouders verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen, en dit blijft gelden zelfs na een scheiding. Ook stiefouders kunnen onderhoudsplichtig zijn, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de kosten en opvoeding van kinderen na een scheiding besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie.

Onderhoudsplicht van ouders en stiefouders

In Nederland zijn zowel de biologische ouders als de juridische stiefouders van kinderen volgens de wet onderhoudsplichtig voor de kinderen binnen het gezin. Een stiefouder wordt juridisch aangemerkt als zodra de stiefouder met de ouder van het kind getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft gesloten. Een stiefouder die het kind van zijn of haar partner heeft erkend of geadopteerd wordt volgens de wet niet aangemerkt als stiefouder, maar als juridisch ouder.

De onderhoudsplicht van ouders en stiefouders is gelijkwaardig, en er is geen rangorde in de onderhoudsplicht. Dit betekent dat zowel de biologische ouders als de stiefouders in evenredigheid van hun inkomens bijdrragen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van het kind. Als de relatie tussen de ouders eindigt, blijven de biologische ouders onderhoudsplichtig. De stiefouders zijn dat alleen als ze nog getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met de ouder van het kind.

In sommige gevallen kan een stiefouder die niet met de ouder van het kind is getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft aangegaan, toch onderhoudsplichtig zijn. Dit is het geval als er sprake is van een ‘family life’-situatie, waarin de stiefouder en het kind langdurig samenwonen en met de ouder van het kind een gezin vormen. Ook dan kan er volgens het gerecht een onderhoudsplicht bestaan.

De verdeling van de kosten van de opvoeding

Bij een scheiding is het belangrijk om te bespreken hoe de kosten van de opvoeding en verzorging van de kinderen verdeeld zullen worden. Dit geldt zowel voor de financiële als voor de praktische verantwoordelijkheden. De meest voorkomende vormen van verdeling zijn:

Co-ouderschap

Bij co-ouderschap wordt de zorg en opvoeding van de kinderen gelijk verdeeld. De kinderen zijn afwisselend bij de ene en de andere ouder, en de kosten worden door beide ouders betaald. De kosten van de kinderen worden dan ook verdeeld over de twee huishoudens. Dit betekent dat bepaalde kosten, zoals huur, telefoon, boekingen en schooluitjes, dubbel worden gedaan.

Bij co-ouderschap is het belangrijk dat de ouders van tevoren afspreken welke kosten ze verdeelen en welke niet. Dit voorkomt conflicten en onenigheden. Het is ook belangrijk om regelmatig overleg te houden over de verdeling van de kosten. Dit geldt zowel voor de inkomensveranderingen als voor de veranderingen in het gedrag van het kind.

Ouderschapsplan

Een ouderschapsplan is een document waarin de ouders op het moment van scheiding alles vastleggen wat ze moeten regelen of verdelen. Hierin staan onder andere afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding, hoe de omgang met de kinderen wordt geregeld en hoe de ouders elkaar informeren over belangrijke onderwerpen. Het ouderschapsplan kan deel uitmaken van de gezamenlijke echtscheidingsovereenkomst.

Het opstellen van een ouderschapsplan is niet verplicht, maar het is wel aanbevolen. Dit helpt om conflicten te voorkomen en een duidelijke regeling te creëren voor de toekomst. Het ouderschapsplan moet duidelijk zijn en de belangrijkste onderwerpen bevatten, zoals de verdeling van de kosten, de omgangsregeling, de informatieplicht en de financiële regeling.

De kosten van een kind

De kosten van een kind variëren afhankelijk van de leeftijd, het aantal kinderen, de leefstijl en het inkomen van de ouders. Volgens het NIBUD kosten 2 kinderen ongeveer 25% van het besteedbaar inkomen van een tweeoudergezin. Dit is een ruwe schatting, maar het geeft een overzicht van de kosten die bij een scheiding in het spel komen.

De belangrijkste kosten van een kind zijn:

  • Woonlasten: Huur, hypotheek, energie, water, licht, etc.
  • Schooluitjes en schoolspullen: Activiteiten, schooluitjes, schoolboeken, spullen.
  • Verjaardagsfeestjes: Cadeautjes, uitgaan, eten.
  • Verzekeringen: Aansprakelijkheidsverzekeringen, verzekeringen voor sporten.
  • Zakgeld: Om te leren omgaan met geld.
  • Sporten: Inschrijvingsgelden, materialen, verzekeringen.

Bij een scheiding is het belangrijk om te bepalen wie van de ouders welke kosten draagt. Dit kan worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Ook is het belangrijk om te weten dat de kinderbijslag en het kindgebonden budget in aanmerking komen voor verdere verdeeling.

Kinderalimentatie

Kinderalimentatie is de verplichting om na de scheiding als ouder financieel voor je kind(eren) te blijven zorgen. Je bent verplicht om naar draagkracht mee te betalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van je kind. Die verplichting houdt pas op als je kind 21 jaar is.

De kinderalimentatie wordt meestal berekend op basis van de inkomens van de ouders. De verdeling van de kosten gebeurt op basis van het inkomen van de ouders. De meest voorkomende manier is dat de ouders de kosten in evenwicht brengen. Als de ouders bijvoorbeeld een verschillend inkomen hebben, dan betaalt de ouder met het hogere inkomen een gedeelte van de kosten.

De kinderalimentatie kan worden vastgesteld via een overeenkomst tussen de ouders of via de rechter. Bij een rechtszaak wordt de onderhoudsplicht van de ouders vastgesteld, en wordt de hoeveelheid kinderalimentatie bepaald. De hoeveelheid hangt af van de inkomens van de ouders, de leeftijd van het kind, de kosten van de opvoeding en andere factoren.

Belangrijke regelingen en toeslagen

Bij een scheiding zijn er meerdere regelingen en toeslagen die in aanmerking komen voor de ouders en kinderen. Hieronder staan de belangrijkste regelingen en toeslagen beschreven:

Kinderalimentatie

De kinderalimentatie is een verplichting van de ouders om financieel voor hun kind te zorgen. De hoeveelheid wordt bepaald door de inkomens van de ouders en de kosten van de opvoeding van het kind. De kinderalimentatie wordt meestal op basis van een overeenkomst vastgesteld, maar kan ook via de rechter worden vastgesteld.

Kinderbijslag

De kinderbijslag is een tegemoetkoming van de overheid in de kosten voor de opvoeding van een kind, tot 18 jaar. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de instantie die de kinderbijslag uitbetaalt. De hoogte van de kinderbijslag verandert niet na een scheiding. Bij co-ouderschap is de kinderbijslag gelijk verdeeld over de ouders.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een toeslag van de overheid die wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. Het geld kan worden verdeeld over beide ouders. Dit kan alleen als er twee of meer kinderen zijn én als er sprake is van co-ouderschap. De Belastingdienst betaalt het kindgebonden budget het liefst uit aan één ouder. De ouders moeten dan zelf afspreken hoe het geld verdeeld wordt.

Huurtoeslag

De huurtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid voor huurders. Zowel de ouder als de ex-partner kan huurtoeslag aanvragen. Voor de huurtoeslag kan een kind maar bij één ouder zijn ingeschreven. De andere ouder mag het kind wel meetellen bij het huishouden als hij of zij een aanvraag indient voor huurtoeslag. De Belastingdienst vraagt dan om een verklaring co-ouderschap. Deze verklaring moet door beide ouders ondertekend zijn.

Heffingskorting

De heffingskorting is een tegemoetkoming van de overheid voor ouders met kinderen. Bij de Belastingdienst geldt een heffingskorting als je kinderen hebt en werkt. Het gaat om de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze heffingskorting wordt betaald aan het huishouden waar de kinderen meer dan zes maanden staan ingeschreven in het bevolkingsregister. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders als ze allebei een baan hebben de inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen.

Samenwerking en communicatie

Bij een scheiding is het belangrijk dat de ouders goed met elkaar kunnen samenwerken en communiceren. Dit geldt zowel voor de financiële als voor de praktische verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om regelmatig overleg te houden over de kosten van de kinderen, de omgangsregeling en andere relevante onderwerpen.

Bij moeilijke situaties is het raadzaam om een mediator of advocaat te raadplegen. Een mediator helpt bij het oplossen van conflicten en het vaststellen van een goede regeling. Een advocaat kan helpen bij het vaststellen van de kinderalimentatie en het opstellen van een overeenkomst.

Conclusie

Na een scheiding is het belangrijk dat de ouders goed afspreken hoe de kosten van de opvoeding en verzorging van de kinderen verdeeld zullen worden. Dit geldt zowel voor de financiële als voor de praktische verantwoordelijkheden. De wet bepaalt dat ouders verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van hun kinderen, en dit blijft gelden zelfs na een scheiding. Ook stiefouders kunnen onderhoudsplichtig zijn, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Bij een scheiding is het belangrijk om te bespreken hoe de kosten van de kinderen verdeeld zullen worden, en dit is goed te regelen via een ouderschapsplan.

Bronnen

  1. Tegemoetkoming in opvoedingskosten na de scheiding
  2. Tips voor het betrekken van kinderen bij het maken van afspraken
  3. Waarom een advocaat of mediator?
  4. Kosten scheiding kind: hoe verdeel je die?
  5. Kan een kind behoren tot twee gezinnen?
  6. Ouders betalen kosten van levensonderhoud en studie. - Kind ouder dan 21 jaar
  7. Echtscheidingsconvenant
  8. Co-ouderschap
  9. Wat is kinderalimentatie?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven