logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding en integratie: een vergelijkende studie naar gezinsopvoeding en pedagogische afstemming tussen gezin en school

De integratie van kinderen in de maatschappij is een complexe en veelzijdige taak, die zowel op individueel als collectief niveau plaatsvindt. Deze integratie begint bij het gezin, waar de opvoeding een cruciale rol speelt. De studie Opvoeding en integratie: een vergelijkende studie van recente onderzoeken naar gezinsopvoeding en de pedagogische afstemming tussen gezin en school (Pels, 2000) biedt inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen de opvoeding in verschillende culturele contexten, waaronder autochtoon-Nederlandse, Turkse, Marokkaanse, Creools-Surinaamse en Chinese gezinnen. De focus ligt op de pedagogische afstemming tussen gezin en school, en de betekenis van deze afstemming voor de sociale integratie van kinderen. Deze studie is van belang voor ouders, opvoeders, en onderwijsprofessionals, omdat het helpt bij het begrijpen van de rol van het gezin bij de integratie van kinderen.

De rol van het gezin bij de integratie van kinderen

Een van de belangrijkste conclusies uit de studie is dat integratie niet eindigt bij de voordeur. Dit betekent dat de opvoeding van kinderen niet alleen op school plaatsvindt, maar ook in het gezin. De studie wijst op een belangrijk verschil tussen de opvoedingsstrategieën van allochtone en autochtoon-Nederlandse ouders. Allochtone ouders hechten meer waarde aan de autonomie van hun kinderen dan de generaties voor hen. Dit betekent dat ze minder autoritair zijn en meer ruimte geven aan het persoonlijke denken en handelen van hun kinderen. De conformiteit wordt op een minder autoritaire manier ingevuld. Er ontstaan dus eigen mengvormen van opvoeding, die niet louter bestaan uit aanpassing aan de Nederlandse maatschappelijke normen.

Deze conclusie is van groot belang voor ouders en opvoeders, omdat het duidelijk maakt dat integratie niet alleen een kwestie is van het schoolse onderwijs, maar ook van de opvoeding in het gezin. Het betekent dat ouders een actieve rol spelen bij de integratie van hun kinderen. Ze moeten hun kinderen helpen om zich aan te passen aan de maatschappelijke normen, maar ook hun autonomie te behouden. Dit vereist een evenwicht tussen de noodzaak tot aanpassing en het behouden van persoonlijke waarden en identiteit.

De verhouding tussen generaties in allochtone gezinnen

Een andere belangrijke bevinding uit de studie is dat de verhouding tussen de generaties in allochtone gezinnen minder dramatisch is dan algemeen verondersteld. Dit betekent dat de spanningen tussen ouders en kinderen in allochtone gezinnen niet zo ernstig zijn als vaak wordt aangenomen. Dit kan te maken hebben met de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden. Ze geven hun kinderen meer ruimte om hun eigen keuzes te maken, maar ook meer hulp en ondersteuning. Dit leidt tot een betere communicatie tussen ouders en kinderen, wat weer helpt bij de integratie van de kinderen in de maatschappij.

Deze bevinding is van belang voor ouders en opvoeders, omdat het helpt bij het begrijpen van de dynamiek in allochtone gezinnen. Het wijst erop dat de verhouding tussen ouders en kinderen in deze gezinnen niet automatisch een bron van conflicten is, maar juist een bron van steun en ondersteuning. Dit betekent dat ouders hun kinderen kunnen helpen bij de integratie zonder hun eigen waarden en tradities te verliezen.

Het opvoedingsprobleem van opvoeders en leerkrachten

Een ander belangrijk onderdeel van de studie is het opvoedingsprobleem dat opvoeders en leerkrachten hebben. Zowel allochtoon als autochtoon opvoeders en leerkrachten hebben te maken met het probleem hoe kinderen meer autonomie kunnen krijgen zonder dat dit leidt tot een gebrek aan sociale betrokkenheid. Dit betekent dat kinderen niet alleen zelfstandig moeten leren denken en handelen, maar ook moet leren omgaan met sociale normen en verwachtingen. Dit is een complexe taak, waarbij zowel het gezin als de school een rol spelen.

De studie wijst erop dat de communicatie en afstemming over deze en andere pedagogische kwesties niet naar tevredenheid verloopt. Dit betekent dat er een gebrek is aan overleg en samenwerking tussen ouders, opvoeders en leerkrachten. Dit kan leiden tot onduidelijkheid over de verwachtingen en normen in het onderwijs en de opvoeding. Daarom is het belangrijk dat er een betere afstemming is tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen.

Het gebrek aan een hecht pedagogisch netwerk

Een van de belangrijkste aanbevelingen uit de studie is dat er vanuit het beleid meer mogelijkheden moeten komen voor een hecht pedagogisch netwerk. Dit betekent dat er meer samenwerking moet zijn tussen ouders, opvoeders, leerkrachten en andere opvoedingsprofessionals. Een dergelijk netwerk kan helpen bij het oplossen van problemen in de opvoeding en het onderwijs. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de communicatie en afstemming tussen de verschillende partijen.

Deze aanbeveling is van belang voor ouders en opvoeders, omdat het helpt bij het begrijpen van de rol van het beleid bij de integratie van kinderen. Het wijst erop dat de opvoeding en integratie van kinderen niet alleen een taak is van de school of het gezin, maar ook van het beleid. Dit betekent dat er beleidsmaatregelen moeten komen om de samenwerking tussen de verschillende partijen te bevorderen.

De betekenis van pedagogische afstemming

De studie benadrukt ook de betekenis van de pedagogische afstemming tussen gezin en school. Deze afstemming is belangrijk om ervoor te zorgen dat de opvoeding van kinderen op een samenhangende manier plaatsvindt. Dit betekent dat de verwachtingen en normen van de school moeten overeenkomen met die van het gezin. Daarnaast is het belangrijk dat ouders en opvoeders goed op de hoogte zijn van de opvoedingsstrategieën van de school, en dat de school ook op de hoogte is van de opvoedingsstrategieën van het gezin.

Deze afstemming is van belang voor ouders en opvoeders, omdat het helpt bij het begrijpen van de rol van de school in de opvoeding van kinderen. Het wijst erop dat de school niet alleen verantwoordelijk is voor de leerinhouden, maar ook voor de opvoeding van de kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders en opvoeders actief betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen, en dat ze hierover goed op de hoogte zijn van de strategieën van de school.

De betekenis van de studie voor de praktijk

De studie Opvoeding en integratie: een vergelijkende studie van recente onderzoeken naar gezinsopvoeding en de pedagogische afstemming tussen gezin en school is van belang voor ouders, opvoeders en onderwijsprofessionals. De bevindingen van de studie helpen bij het begrijpen van de rol van het gezin bij de integratie van kinderen, en de betekenis van de pedagogische aftamming tussen gezin en school. De studie wijst op het belang van een betere samenwerking tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen, en het belang van beleidsmaatregelen om dit te bevorderen.

Deze studie kan ook helpen bij het opstellen van strategieën voor de opvoeding en integratie van kinderen in verschillende culturele contexten. Het geeft inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen de opvoeding in verschillende gezinnen, en helpt bij het begrijpen van de uitdagingen en kansen bij de integratie van kinderen in de maatschappij.

Conclusie

De studie Opvoeding en integratie: een vergelijkende studie van recente onderzoeken naar gezinsopvoeding en de pedagogische afstemming tussen gezin en school geeft inzicht in de rol van het gezin bij de integratie van kinderen. De bevindingen van de studie laten zien dat integratie niet eindigt bij de voordeur, en dat de opvoeding van kinderen een belangrijke rol speelt bij hun integratie in de maatschappij. De studie benadrukt ook de betekenis van de pedagogische afstemming tussen gezin en school, en het belang van een betere samenwerking tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen. Deze studie is van belang voor ouders, opvoeders en onderwijsprofessionals, en kan helpen bij het begrijpen van de uitdagingen en kansen bij de integratie van kinderen in de maatschappij.

Bronnen

  1. Opvoeding en integratie
  2. Opvoeding en integratie
  3. Opvoeding en integratie
  4. Opvoeding en integratie
  5. DAZN - Rejestracja
  6. Opvoeding en integratie
  7. Opvoeding en integratie
  8. DAZN - Co dat is DAZN en hoe te kijken
  9. DAZN - Toegang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven