logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Filosofie van de opvoeding: De kern van leren en onderwijzen

De filosofie van de opvoeding is een complex en diep onderwerp dat zich bezighoudt met de fundamentele vraagstellingen rondom het leren, het onderwijzen en de invloed van filosofische denkbeelden op de opvoedingspraktijk. In dit artikel zullen we de kern van de filosofie van de opvoeding bespreken, inclusief haar oorsprong, doelen, en de rol van filosofische denkers in de opvoedingsfilosofie. Daarnaast zullen we aandacht besteden aan de invloed van filosofische benaderingen op het leren en onderwijzen in de praktijk van de opvoeding.

Oorsprong en ontwikkeling van de filosofie van de opvoeding

De filosofie van de opvoeding is een vakgebied binnen de filosofie dat zich bezighoudt met de aard, de doelen en de problemen van de opvoeding. De term “filosofie van de opvoeding” staat ook wel bekend als de “wijsgerige pedagogiek” of “opvoedingsfilosofie”. Het vakgebied richt zich zowel op de filosofische vraagstelling, die opvoedkundige concepten en methoden wil verhelderen, als op de praktijk van de pedagogiek. Het heeft daardoor een zekere overlap met de theoretische pedagogiek, maar moet er niet mee verward worden.

De filosofie van de opvoeding benadert pedagogische problemen vanuit een filosofische achtergrond. Opvoedingsfilosofen moeten vertrouwd zijn met andere filosofische disciplines, met name de epistemologie of kennisleer, taalfilosofie, ethiek, sociale of politieke filosofie, wetenschapsfilosofie, en mogelijk ook de filosofie van de geest en de esthetica. De filosofie van de opvoeding is dus geen academisch vak op zich, maar maakt regelmatig deel uit van het curriculum in scholen en instituten, waar onderwijs en pedagogiek centraal staan.

Doelen van de filosofie van de opvoeding

De filosofie van de opvoeding heeft als doel om een heldere visie te ontwikkelen over de doelen van opvoeding en de verbanden die het heeft met de zin (betekenis) van het leven. Dit vereist een werkelijkheids-, kennis- en waardebeschouwing die gepaard gaat met een kennis van opvoedingsproblemen, evaluering van aangeboden probleemoplossingen en de ontwikkeling van een consequent standpunt. Opvoedingsfilosofen moeten zich richten op de fundamentele vraagstellingen die centraal staan in de opvoedingspraktijk.

De filosofie van de opvoeding is een kritische beskrijvende analyse van de filosofische vooronderstellingen van bestaande opvoedingspraktijken, mens- en wereldbeschouwingen, de aard van kennis, waarden en normen. Ze onderzoekt de grondslagen van de opvoeding en de invloed van filosofische denkers op de praktijk van het leren en onderwijzen.

Filosofische denkers en hun invloed

De filosofie van de opvoeding heeft een rijke geschiedenis, met veel filosofen die zich met de opvoeding bezighouden. Plato, Thomas van Aquino, John Locke en Jean-Jacques Rousseau zijn enkele van de bekende denkers die een centrale rol speelden in de opvoedingsfilosofie. Ook John Dewey, die opvoedingsfilosofie beschouwde als “philosophy in its most general phase”, had een grote invloed op het denken over leren en opvoeden.

Jean-Jacques Rousseau, een invloedrijke denker uit de Verlichting, heeft met zijn onderwijsfilosofie een blijvende impact gehad op de manier waarop we denken over leren en opvoeden. Zijn ideeën, vooral uiteengezet in zijn werk “Émile, of Over de Opvoeding” (1762), benadrukken de noodzaak van een onderwijssysteem dat de natuurlijke ontwikkeling van het kind respecteert en bevordert.

In tegenstelling tot traditionele onderwijsmethoden, die vaak rigide en autoritair waren, stelde Rousseau dat onderwijzers de rol van gids en facilitator moesten aannemen. Het onderwijs moet niet alleen kennis overdragen, maar ook ruimte bieden voor de individuele ontwikkeling van elk kind, door hen te ondersteunen in hun eigen leerproces.

De rol van de filosofie in de opvoeding

De filosofie van de opvoeding speelt een cruciale rol in de opvoeding. Ze helpt bij het verduidelijken van fundamentele vraagstellingen rondom de opvoeding en de invloed van filosofische denkbeelden op de praktijk. De filosofie van de opvoeding benadrukt de noodzaak van een onderwijssysteem dat de natuurlijke ontwikkeling van het kind respecteert en bevordert.

De filosofie van de opvoeding benadrukt ook de rol van de onderwijzer als gids en facilitator. Het onderwijs moet niet alleen kennis overdragen, maar ook ruimte bieden voor de individuele ontwikkeling van elk kind, door hen te ondersteunen in hun eigen leerproces. Daarnaast speelt de morele ontwikkeling van het kind een belangrijke rol in de filosofie van de opvoeding.

De filosofie van de opvoeding in de praktijk

In de praktijk van de opvoeding wordt de filosofie van de opvoeding vaak toegepast om de grondslagen van de opvoeding en de invloed van filosofische denkbeelden op de opvoedingspraktijk te verduidelijken. De filosofie van de opvoeding helpt bij het ontwikkelen van een heldere visie op de doelen van opvoeding en de verbanden die het heeft met de zin (betekenis) van het leven.

De filosofie van de opvoeding benadrukt de noodzaak van een onderwijssysteem dat de natuurlijke ontwikkeling van het kind respecteert en bevordert. Daarnaast speelt de morele ontwikkeling van het kind een belangrijke rol in de filosofie van de opvoeding.

Bronnen

  1. Filosofie van de opvoeding
  2. Philosophical issues in education
  3. Filosofie en opvoeding
  4. De onderwijsfilosofie van Jean-Jacques Rousseau
  5. Filosofie van opvoeding: de kern van leren en lesgeven
  6. Wijsgerige pedagogiek: opvoeden kun je niet leren

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven