logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouders, opvoeding en jeugdcriminaliteit: Wat zegt het onderzoek?

De relatie tussen opvoeding en jeugdcriminaliteit is een complex en vaak omstreden onderwerp. Veel ouders, onderwijskundigen en beleidsmakers stellen zich de vraag: Welke rol speelt de opvoeding in het voorkomen van crimineel gedrag bij jongeren? Volgens het onderzoek van diverse onderzoeksgroepen en deskundigen, waaronder Mike Loef van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en Janique Kroese van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nationaal Onderzoek Sociaal Reclasseringsbeleid (NSCR), zijn er verschillende factoren die het risico op jeugddelinquentie beïnvloeden. De rol van de ouder is daarbij belangrijk, maar niet allesbepalend. In dit artikel worden de kernpunten van het onderzoek samengevat en geanalyseerd, met name in het licht van de opvoeding en het opgroeien in een eenoudergezin.

Ouders en jeugddelinquentie

De rol van ouders bij het voorkomen van jeugdcriminaliteit is een van de centrale thema’s in het onderzoek. Volgens Mike Loef van het NJi is het niet realistisch om te verwachten dat ouders in hun eentje in staat zijn om jeugddelinquentie op te lossen, ook al is hun betrokkenheid belangrijk. “Jeugdcriminaliteit is een complex fenomeen met veel factoren die met elkaar samenhangen,” zegt Loef. “Het is onrealistisch om te verwachten dat ouders dit in hun euntje kunnen oplossen. Ook andere partijen hebben een rol, zoals het onderwijs, de politie en het jongerenwerk.”

Onderzoek naar de invloed van ouderlijk toezicht toont aan dat er drie aspecten zijn die belangrijk zijn: regels stellen, navragen wat het kind doet, en het feit dat het kind zelf vertelt waar het mee bezig is. Vooral het laatste aspect is van invloed op het risico op jeugddelinquentie. “Vooral dat laatste hangt samen met een kleiner risico op jeugddelinquentie,” zegt Loef. “De mate waarin kinderen iets durven delen met hun ouders speelt een rol.”

Ouders die hun kinderen betrokken houden en open communiceren, kunnen zo bijdragen aan het voorkomen van crimineel gedrag. Toch is het onderzoek duidelijk dat de opvoeding niet allesbepalend is. Ook andere factoren, zoals het opgroeien in een eenoudergezin, de omgeving en het gedrag van de ouders, spelen een rol. De invloed van de opvoeding is dus niet alleen, maar onderdeel van een bredere context.

Eenoudergezinnen en het risico op crimineel gedrag

Een ander belangrijk onderdeel van het onderzoek is het effect van het opgroeien in een eenoudergezin. Volgens Janique Kroese van de Vrije Universiteit Amsterdam en het NSCR is het opgroeien in een eenoudergezin een risicofactor voor het voorkomen van jeugddelinquentie. “Kinderen die opgroeien in een eenoudergezin hebben een verhoogde kans op het plegen van criminaliteit,” zegt Kroese. “Hoe jonger het kind is wanneer het eenoudergezin ontstaat, des te hoger het risico op crimineel gedrag.”

Kroese onderzocht ook het effect van een scheiding op het gedrag van kinderen. “Er is een tijdelijke verhoging van de kans op het plegen van criminaliteit vlak na een scheiding van de ouders,” legt ze uit. “Echter, kinderen die door een scheiding niet meer bij een criminele ouder wonen, hebben een lagere kans op crimineel gedrag.” Dit suggereert dat het opgroeien in een gezin met minder problemen, ook al is het een eenoudergezin, het risico op jeugddelinquentie kan verminderen.

Verder blijkt dat het opgroeien bij een moeder een verhoogde kans oplevert op crimineel gedrag, ten opzichte van het opgroeien bij een vader. Dit geldt zowel voor zonen als dochters. Kroese benadrukt dat het belangrijk is om dit soort factoren in kaart te brengen, zodat er gericht oplossingen kunnen worden gegeven. “Als er psychologische hulp bij kinderen uit eenoudergezinnen geboden zou worden, dan zou het vooral goed zijn om dat te richten op kinderen die vanaf de geboorte in een eenoudergezin hebben gewoond of waarbij dat op een jonge leeftijd gebeurd is,” zegt ze.

Ouders straffen helpt niet

Een veelbesproken thema in het onderzoek is de vraag of het straffen van ouders helpt bij het voorkomen van jeugddelinquentie. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) helpt het straffen van ouders niet. “De voorstellen van Rosemarijn Dral, die een verplichte opvoedcursus of een schadevergoeding voorstelt, doen mogelijk meer kwaad dan goed,” zegt Mike Loef. “De gezinnen van jongeren die ernstige delicten plegen, hebben vaak al te maken met allerlei uitdagingen. Financiële straffen en verplichte cursussen verhogen de stress in gezinnen. Ze zetten druk op de relatie tussen ouder en kind. Zo ondermijn je mogelijk een factor waarvan we weten dat die een beschermende werking heeft tegen jeugdcriminaliteit: een goede relatie tussen ouders en kinderen.”

Deze conclusie komt overeen met het werk van Veroni Eichelsheim van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij benadrukt dat het opvoeden van kinderen uit “criminele families” niet alleen afhankelijk is van de ouder, maar ook van de omgeving en de maatschappelijke context. “De risicofactoren zijn cumulatief, maar de beschermende factoren zijn dat ook,” zegt Eichelsheim. “Als je bijvoorbeeld iemand in je omgeving hebt die een positief rolmodel is, dan is de kans dat je naar school gaat groter. En als je onderwijs volgt, krijg je toegang tot andere sociale contacten.”

Cultuur en jeugdcriminaliteit

Een ander belangrijk onderdeel van het onderzoek is de invloed van de jeugdcultuur op het gedrag van jongeren. Marinus Traas van de Universiteit Utrecht benadrukt dat het vooral de cultuur onder jongeren is die hen aanzet tot crimineel gedrag. “De jeugdcultuur beïnvloedt het gedrag van jongeren op een manier die niet alleen door de opvoeding bepaald wordt,” zegt Traas. “Denk aan groepsidentiteit, experimenteergedrag met alcohol en drugs, of het beeld van jongens over meisjes.”

Traas benadrukt dat het opvoeden niet altijd leidt tot minder criminele jongeren. “Betere opvoeding leidt niet tot minder criminele jongeren. Want volgens Traas is het vooral de jeugdcultuur van invloed is op een al dan niet criminele loopbaan.” Dit suggereert dat het opvoeden slechts een van de factoren is, en dat het vooral de omgeving en het gedrag van de groep waarin een jongere zich bevindt, bepalen of het crimineel gedrag voorkomt.

Samenwerking met ouders is cruciaal

In de praktijk is het belangrijk dat professionals en ouders goed met elkaar samenwerken. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) is het essentieel dat professionals en ouders gelijkwaardig met elkaar werken. “Hulp is namelijk het meest effectief als die samen met ouders wordt gegeven,” zegt Loef. “De samenwerking met ouders is belangrijk in de aanpak van jongeren die het criminele pad op dreigen te gaan, of die voor criminele activiteiten veroordeeld zijn.”

Een goede relatie met ouders helpt om het risico op jeugddelinquentie te verminderen. “Investeer daarom in de relatie met ouders. Waardeer hun kennis en ervaring, toon respect en laat merken dat je vertrouwen in ze hebt,” adviseert het NJi. Ook is het belangrijk dat ouders geïnformeerd worden over het gedrag van hun kind en dat ze betrokken worden bij de hulpverlening.

Conclusie

De invloed van de opvoeding op jeugddelinquentie is complex en beïnvloedt door meerdere factoren. Ouders spelen een belangrijke rol, maar zijn niet allesbepalend. Het opgroeien in een eenoudergezin verhoogt het risico op crimineel gedrag, maar ook andere factoren zoals de jeugdcultuur en de omgeving spelen een rol. Het straffen van ouders helpt niet, maar een goede samenwerking tussen ouders en professionals kan helpen bij het voorkomen en aanpakken van jeugdcriminaliteit. Het onderzoek benadrukt dat het vooral om een brede aanpak gaat, waarin zowel de opvoeding als de maatschappelijke context een rol spelen.

Bronnen

  1. Ouders straffen voor jeugdcriminaliteit doet meer kwaad dan goed
  2. Criminele families is ontwennen mogelijk
  3. Hoger risico op crimineel gedrag bij kinderen die opgroeien in eenoudergezin
  4. Samenwerken met ouders in preventie en aanpak van jeugdcriminaliteit
  5. Jeugdcriminaliteit: ‘Ouders straffen helpt niet’
  6. Ouders blijven belangrijk bij voorkomen delinquentie adolescenten
  7. Opgroeien in eenoudergezin verhoogt kans op crimineel gedrag
  8. Jeugdcultuur is belangrijker dan opvoeding bij crimineel gedrag
  9. Viral Indonesia Bokep Terbaru

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven