logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden met een ouder met borderline persoonlijkheidsstoornis

De opvoeding van kinderen kan in veel gevallen uitdagend zijn, maar wanneer een ouder aan een persoonlijkheidsstoornis zoals borderline lijdt, worden de uitdagingen vaak groter. Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) wordt gekenmerkt door emotionele instabiliteit, impulsiviteit, onzekerheid over het zelfbeeld en een instabiele relatie met anderen. In het kader van de opvoeding kan dit leiden tot moeilijkheden bij het opbouwen van een veilige, stabiele en ondersteunende omgeving voor het kind. In dit artikel wordt ingegaan op de uitdagingen van opvoeden met een ouder met BPS, de impact op het kind en de mogelijke oplossingen om dit zo goed mogelijk aan te pakken.

Ondersteuning en mentaliseren

Een belangrijke strategie om met een ouder met BPS om te gaan, is het bevorderen van mentaliseren. Mentaliseren is het vermogen om je voor te stellen wat een ander denkt en voelt. Dit vermogen is cruciaal om te begrijpen wat het kind nodig heeft en hoe je hierop kunt reageren. Volgens onderzoek kan het mentale vermogen van ouders met BPS worden verbeterd door behandelingen zoals Mentalisation-Based Treatment (MBT). Deze behandeling richt zich op het verbeteren van het vermogen van de ouder om te begrijpen wat het kind denkt en voelt, wat leidt tot betere interacties en een lagere kans op intergenerationele overdracht van psychopathologie.

In de praktijk betekent dit dat ouders met BPS leren om te kijken naar het gedrag van hun kind, in plaats van alleen op het gedrag te reageren. Bijvoorbeeld, wanneer een kind zich ongerust maakt over een bezoek aan school, kan een ouder met BPS dit zien als een teken van angst in plaats van als een ongezellige reactie. Hierdoor kan de ouder beter in staat zijn om de behoeften van het kind te begrijpen en te beantwoorden, wat leidt tot een veiligere en ondersteunende omgeving.

Grenzen stellen en handhaven

Een andere belangrijke strategie is het stellen van duidelijke grenzen. Grenzen helpen zowel de ouder als het kind om structuur en voorspelbaarheid te bieden. Voor ouders met BPS kan het lastig zijn om grenzen te stellen, omdat zij vaak last hebben van onzekerheid en angst voor verlaten. Hierdoor kunnen ze soms moeilijk zijn in het handhaven van deze grenzen. Echter, het is cruciaal om te leren omgaan met deze uitdagingen, zodat de ouder en het kind een veilige omgeving kunnen delen.

Het stellen van grenzen kan bijvoorbeeld inhouden dat er duidelijke regels zijn over hoe lang de ouder op bezoek mag komen, hoe het geld wordt gebruikt of hoe conflicten worden opgelost. Het is belangrijk dat deze grenzen consistent worden gehandhaafd, zodat de ouder en het kind weten wat van hen verwacht wordt. Daarnaast is het belangrijk dat de ouder zelf ook duidelijke grenzen heeft, zodat ze zich niet overbelast voelen door het gedrag van het kind.

Communicatie en empathie

Open en eerlijke communicatie is essentieel bij het opvoeden van een kind met BPS. Het is belangrijk dat ouders met BPS leren om te luisteren naar hun kind en hun gevoelens te begrijpen. Dit vereist empathie en geduld, omdat kinderen met BPS vaak last hebben van heftige emoties en kunnen reageren op een manier die moeilijk te begrijpen is. Door actief te luisteren en te bevestigen dat de gevoelens van het kind geldig zijn, kan de ouder helpen om de spanningen te verminderen en een betere band op te bouwen.

Bijvoorbeeld, wanneer een kind zich verward voelt over de toekomst, kan de ouder dit begrijpen en helpen om de emoties te beheersen. Dit vereist echter dat de ouder zelf ook goed in staat is om zijn eigen emoties te beheersen en te leren om te luisteren zonder direct te reageren met oplossingen of kritiek.

Ondersteuning en samenwerking

Ouders met BPS kunnen hulp krijgen van professionele hulpverleners, zoals psychologen en therapeuten. Deze hulpverleners kunnen helpen bij het leren omgaan met de uitdagingen van het opvoeden en het ontwikkelen van strategieën om de situatie te beheersen. Bovendien is het belangrijk dat de ouder zelf ook steun vindt van anderen, zoals familie, vrienden of ondersteuningsgroepen. Dit helpt om de last van het opvoeden te verlichten en geeft de ouder de kans om zichzelf te verzorgen.

In sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om samen te werken met de school en andere betrokkenen bij het opvoedingsproces. Dit kan helpen om een coördinatie te creëren tussen de ouder en de school, zodat het kind een stabiele omgeving krijgt waarin het zich veilig en ondersteund voelt.

Conclusie

Opvoeden met een ouder met borderline persoonlijkheidsstoornis kan uitdagend zijn, maar het is mogelijk om dit zo goed mogelijk aan te pakken. Door mentaliseren te bevorderen, duidelijke grenzen te stellen, open communicatie te houden en professionele hulp in te schakelen, kan de ouder helpen om een veilige en ondersteunende omgeving voor het kind te creëren. Het is belangrijk dat de ouder zelf ook steun vindt en zichzelf verzorgt, zodat hij of zij in staat is om het opvoedingsproces zo goed mogelijk te beheersen.

Bronnen

  1. Blikophulp.nl - Ouders met borderline kunnen leren mentaliseren
  2. Stichting Borderline - Verhalen en bronnen
  3. Foobie.nl - Een ouder met borderline
  4. Psychologie.nl - Moeder met borderline
  5. Ourparenthood.nl - Opvoeden met grenzen, borderline en kinderen
  6. Ouders en Zoon - Borderline in gezin
  7. Mijn.bsl.nl - Borderline persoonlijkheidsstoornis en opvoeding: een verantwoord
  8. Babyhelp.nl - Kan iemand met borderline een kind opvoeden?
  9. CJG043.nl - Gastbijdrage Marion Heijmans: omgaan met ouders met een borderline persoonlijkheid
  10. Trimbos.nl - In gesprek met Allard Detiger

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven