logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding van de Berner Sennenhond: Handreikingen en Aanbevelingen voor Ouders en Verzorgenden

De Berner Sennenhond is een krachtige, vriendelijke en gevoelige hond die geschikt is als gezinshond. De opvoeding van deze hond vereist zorgvuldige aandacht, maar is over het algemeen niet moeilijk. De bronnen tonen aan dat de opvoeding van de Berner Sennenhond gericht moet zijn op socialisatie, gedragsopvoeding, gezondheid en het aanleren van basisvaardigheden. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van de opvoeding van de Berner Sennenhond besproken, met aandacht voor praktische tips, aanbevelingen en belangrijke feiten die relevant zijn voor ouders, verplegers en kinderopvangmedewerkers.

Opvoeding en Socialisatie

Een goede opvoeding begint al op jonge leeftijd. De bronnen laten zien dat socialisatie van cruciaal belang is om ervoor te zorgen dat de Berner Sennenhond zich goed kan aanpassen aan verschillende situaties, mensen en dieren. In de bron [6] wordt aangegeven dat de Berner Sennenhond sterk op mensen gericht is, maar dat het belangrijk is dat de pup zich ontwikkelt tot een open, nieuwsgierig dier dat goed met anderen kan omgaan. Daarom is het belangrijk om de pup vroeg te laten wennen aan nieuwe mensen, dieren en omstandigheden. Dit helpt om angstige of agressieve gedragingen te voorkomen.

In bron [7] wordt aangegeven dat het belangrijk is om meteen te beginnen met de opvoeding van de hond. Het is dan ook zaak om hem in zijn eerste jaar goed gedrag aan te leren, want op latere leeftijd komt zijn zelfstandigheid naar boven en neemt hij veel minder gemakkelijk iets van je aan. Daarom wordt aangeraden om de pup zo snel mogelijk naar een puppycursus te sturen, waarin hij basisvaardigheden leert en sociale vaardigheden ontwikkelt.

Gedragsopvoeding

De Berner Sennenhond is niet bijzonder rangordegevoelig en heeft over het algemeen geen dominantieproblemen. In bron [1] staat dat de opvoeding van de Berner Sennenhond niet moeilijk is, maar dat er wel aandacht moet zijn voor het aanleren van goede gedragingen. Belonen en straffen zijn belangrijke elementen in de opvoeding. In bron [5] wordt aangegeven dat het belangrijk is om goed gedrag te belonen, bijvoorbeeld met een lekkere snack of een compliment. Op die manier leert de hond dat goed gedrag wordt beloond en zal hij dit gedrag sneller vertonen. Straffen zijn ook soms nodig, bijvoorbeeld wanneer de hond ongewenst gedrag vertoont. Het is belangrijk om dit op een duidelijke manier te doen, bijvoorbeeld door een strenge stem of door de hond tijdelijk even te negeren.

In bron [7] wordt aangegeven dat het belangrijk is om duidelijk, vriendelijk en consequent te zijn. Over het algemeen leert de Berner Sennenhond snel en wanneer ze goed opgevoed zijn, zijn het ook hele gehoorzame honden. Het is daarom belangrijk om de opvoeding consistent en op een positieve manier te benaderen.

Gewichtsbeheersing en Beweging

De Berner Sennenhond is een grote hond, en het is belangrijk om zijn gewicht goed in de gaten te houden. In bron [1] wordt aangegeven dat de Berner snel dik kan worden en dat hij dus met mate moet worden gevoed. In bron [3] wordt gewaarschuwd dat een goede kwaliteit voeding heel belangrijk is om botten en spieren goed op te bouwen en gewrichtsafwijkingen te voorkomen. Te veel van bepaalde voedingsstoffen kan even nadelig zijn als tekorten, dus gebruik geen voedingssupplementen als dit niet met de dierenarts is overlegd.

Bovendien is beweging belangrijk voor de gezondheid van de hond. In bron [7] wordt aangegeven dat het belangrijk is dat de Berner Sennenhond genoeg beweging krijgt, anders kan hij ook al snel te zwaar worden. Een goede balans tussen beweging en rust is essentieel om de gezondheid van de hond te behouden.

Onderhoud en Hygiëne

De vacht van de Berner Sennenhond vraagt niet bijzonder veel aandacht. In bron [1] wordt aangegeven dat de vacht van de Berner Sennenhond weinig tot geen onderhoud vraagt. Eenmaal per week een borstelbeurt is voldoende om hem netjes te houden. In bron [4] wordt aangegeven dat de vacht van de Berner Sennenhond lang en dicht is, waardoor het nodig is om de klitplaatsen te controleren. Bij gecastreerde honden neemt de vacht explosief toe, waardoor meer onderhoud nodig is.

In bron [4] wordt ook aangegeven dat de vacht van de Berner Sennenhond goed is om te beschermen tegen koude en regen, maar dat hij in Nederland vaak liever in de koele gang of tuin wil liggen. Het is daarom belangrijk om hem op een plek te houden waar hij zich veilig en comfortabel voelt.

Gezondheid en Erfelijke Aandoeningen

De Berner Sennenhond is een gezond ras, maar er zijn wel enkele erfelijke aandoeningen waarvoor aandacht moet worden besteed. In bron [3] wordt aangegeven dat de belangrijkste erfelijke aandoeningen bij de Berner Sennenhond zijn: heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED), histiocytair sarcoom (HS), mastocytoom en degeneratieve myelopathie. Het is daarom belangrijk om bij de aanschaf van een pup te controleren of de ouders van de pup zijn getest op deze aandoeningen.

In bron [3] wordt ook aangegeven dat de aanschaf van een pup met een FCI-stamboom zekerheid biedt, omdat sinds juni 2014 voor alle rassen een DNA-test op afkomst moet worden gedaan. Dit helpt om te voorkomen dat de pup erfelijke aandoeningen kan krijgen.

Samenvatting

De opvoeding van de Berner Sennenhond vereist aandacht voor socialisatie, gedragsopvoeding, gewichtsbeheersing, beweging, onderhoud en gezondheid. De bronnen laten zien dat de Berner Sennenhond een vriendelijke, gevoelige hond is die goed met kinderen en andere dieren kan omgaan. De opvoeding moet vroeg beginnen en consistent en positief worden aangepakt. Belonen en straffen zijn belangrijk, evenals het aanleren van basisvaardigheden en het aanbieden van voldoende beweging en voeding. De gezondheid van de hond moet goed in de gaten worden gehouden, met name met betrekking tot erfelijke aandoeningen.

Bronnen

  1. Barking Bunch
  2. Opvoeding van de Berner Sennenhond
  3. De gezondheid van de Berner Sennenhond
  4. De opvoeding van de Berner Sennenhond
  5. Verzorgingstips voor de Berner Sennenhond
  6. Aanschaf en kosten van de Berner Sennenhond
  7. Opvoeding en socialisatie van de Berner Sennenhond

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven