Opvoedcursussen in Den Haag: Een overzicht van beschikbare trainingen en ondersteuning voor ouders
juli 10, 2025
In de jeugdzorg is een stage als persoonlijk begeleider een belangrijke stap in de opleiding en het ontwikkelingsproces van jonge professionals. Deze stage biedt de kans om in de praktijk te leren werken met kinderen die hulp nodig hebben, en helpt bij het opbouwen van vaardigheden in het omgaan met gedrag, communicatie en het uitwerken van zorgplannen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van een stage als persoonlijk begeleider uitgebreid besproken, met aandacht voor de taken, begeleiding, werktijden, stagevergoeding en de mogelijke locaties waar je deze stage kunt lopen.
Tijdens een stage als persoonlijk begeleider ga je in de praktijk brengen wat je in de theorie leert. Je werkt onder supervisie van een ervaren collega en ondersteunt cliënten met een beperking. Je taken kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en het type begeleiding. Binnen de jeugdzorg werkt een persoonlijk begeleider met kinderen van 3 tot 8 jaar, die bijvoorbeeld een ontwikkelingsstoornis hebben. Je werkt 1-op-1 met kinderen, voert zorgplannen uit, volgt behandtrajecten en stelt leerdoelen op met behulp van behandelaars en logopedisten. Je krijgt ook de kans om mentorschap te geven aan een kind, wat helpt bij het ontwikkelen van je communicatieve vaardigheden.
Bij sommige organisaties, zoals Happy2Move, wordt er ook aandacht besteed aan bewegen, gezonde voeding en vervoer. Je ontwikkelt activiteiten en werkt samen met collega’s. Daarnaast schrijf je zorgplannen, maakt je rapportages en houdt je dossiers bij. Dit alles gebeurt onder begeleiding van je werkbegeleider, die je introduceert op de werkplek en je tijdens je stage coacht en ondersteunt.
De begeleiding tijdens de stage is essentieel voor het leren en ontwikkelen van je vaardigheden. Je krijgt een praktijkbegeleider toegewezen, die samen met het team voor je klaarstaat. Met deze begeleider voer je begeleidingsgesprekken en deze leest en beoordeelt je verslagen. Daarnaast is er vanuit de organisatie een adviseur praktijkleren betrokken, die je helpt bij het leren en ontwikkelen van je beroepscompetenties.
Bij sommige organisaties, zoals Gemiva, wordt er opgemerkt dat je minimaal eens per drie weken een begeleidingsgesprek hebt. Dit helpt je om je ontwikkeling te volgen en te bespreken wat je ligt en wat je nog kunt verbeteren. De begeleiding is gericht op het helpen van je bij het leren en ontwikkelen van je beroepscompetenties, zodat je na afloop van de stage een betere opleiding kunt kiezen of een baan kunt vinden.
De werktijden tijdens de stage kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de opleiding. Bij sommige organisaties, zoals Op Weg Jeugdhulp, wordt aangegeven dat je 20–28 uur per week werkt, wat overeenkomt met 3 tot 4 dagen per week. Bij Happy2Move is de aanwezigheid bij voorkeur vier dagen per week, van maandag tot donderdag, van 10.30 tot 18.00 uur. In overleg is ook vijf dagen mogelijk.
In bepaalde gevallen, zoals bij Cosis, kun je tijdens de stage meedraaien in het team en meerdere collega’s en verschillende diensten meedraaien. Dit geldt met name bij woonlocaties, waarbij zowel dag-, avond- als weekenddiensten op het programma staan. Dit biedt een brede ervaring en helpt bij het leren werken in een dynamische omgeving.
Een stage is vaak verplicht en moet minimaal 150 uur duren en langer dan een maand duren. Bij sommige organisaties, zoals Gemiva, krijg je een stagevergoeding als het om een verplichte stage gaat. De hoeveelheid van de vergoeding hangt af van de CAO (Collegiale Arbeidsvoorwaarden Overeenkomst) van de organisatie. Bijvoorbeeld bij Op Weg Jeugdhulp krijg je een stagevergoeding van €500 bruto per maand, bij 36 uur per week. Deze vergoeding is inclusief onkostenvergoeding, zoals reiskosten woon-werkverkeer en telefoonkosten. Voorwaarde is dat het om een stage gaat die voor je opleiding verplicht is, minimaal een maand duurt en een minimale omvang heeft van 150 uur.
Er zijn meerdere organisaties waar je een stage als persoonlijk begeleider kunt lopen. Bijvoorbeeld:
Tijdens de stage als persoonlijk begeleider leer je verschillende vaardigheden ontwikkelen. Je leert werken met kinderen die extra aandacht nodig hebben, bijdragen aan hun gezondheid en sportieve ontwikkeling, en onderdeel uitmaken van een jong en divers team. Je leert werken in een platte organisatie met veel vrijheid en ontwikkelt je professionele vaardigheden. Je krijgt de kans om je eigen ideeën te laten lopen en te werken aan je eigen ontwikkeling.
Een stage als persoonlijk begeleider is een belangrijke stap in de opleiding en helpt bij het opbouwen van vaardigheden in het omgaan met kinderen die hulp nodig hebben. De stage biedt de kans om in de praktijk te leren werken met gedrag, communicatie en het uitwerken van zorgplannen. De begeleiding is essentieel voor het leren en ontwikkelen van je vaardigheden, en de werktijden variëren, afhankelijk van de locatie en de opleiding. Een stagevergoeding is vaak beschikbaar, afhankelijk van de CAO van de organisatie. Er zijn meerdere organisaties waar je deze stage kunt lopen, waaronder Op Weg Jeugdhulp, Gemiva, Happy2Move, Cosis en Yes We Can. Tijdens de stage ontwikkel je je professionele vaardigheden en krijg je de kans om je eigen ideeën te laten lopen en te werken aan je eigen ontwikkeling.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet