Ouders, opvoeding en jeugdcriminaliteit: Wat zegt het onderzoek?
juli 10, 2025
De opvoeding van kinderen zonder vooroordelen is een belangrijk thema in de huidige maatschappelijke context. Veel ouders en leerkrachten stellen zich hieraan de vraag hoe ze kinderen kunnen begeleiden in het ontwikkelen van een open en respectvolle omgang met verschillen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen al vanaf een jonge leeftijd in staat zijn om vooroordelen te ontwikkelen, en dat dit zowel door ouders als door leerkrachten beïnvloed kan worden. In dit artikel worden de belangrijkste inzichten en aanbevelingen gegeven die voortkomen uit wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring. De nadruk ligt op hoe ouders en leerkrachten kunnen bijdragen aan het voorkomen van vooroordelen bij kinderen, met als doel een gelijkwaardige en inclusieve samenleving te bevorderen.
Ouders spelen een cruciale rol bij het ontwikkelen van de houding van kinderen ten aanzien van verschillen. Volgens onderzoek van Judi Mesman, hoogleraar maatschappelijke vraagstukken jeugd aan de Universiteit Leiden, is het opvoeden zonder vooroordelen geen onmogelijkheid, maar wel een uitdaging. Kinderen leren van hun ouders, en de manier waarop ouders met verschillen omgaan, beïnvloedt de houding van hun kinderen aanzienlijk.
Een veelvoorkomende fout is om te denken dat het negeren van verschillen een manier is om kinderen te beschermen tegen vooroordelen. Echter, volgens Mesman is het belangrijk om verschillen niet te negeren, maar ze wel te benoemen. Zo leren kinderen dat het normaal is om verschillen te hebben, en dat dat geen reden is om anderen te beoordelen. In haar boek Opgroeien in kleur. Opvoeden zonder vooroordelen benadrukt ze dat het benoemen van verschillen essentieel is om het ontstaan van vooroordelen te beperken.
Een van de belangrijkste tips voor ouders is om open en eerlijk te communiceren over verschillen. Kinderen stellen veel vragen, en het is belangrijk om die vragen serieus te nemen. Bijvoorbeeld, als een kind vraagt: “Waarom heeft die man een hoofddoek op?”, dan is het belangrijk om dit serieus te nemen en antwoord te geven. Door vragen te stellen en te luisteren, leren kinderen om met verschillen om te gaan en anderen te begrijpen.
Een ander belangrijk punt is het herkennen van eigen vooroordelen. Iedereen heeft vooroordelen, en die kunnen onbewust overgedragen worden op kinderen. Daarom is het belangrijk dat ouders zich bewust worden van hun eigen houding ten aanzien van verschillen. Dit kan bijvoorbeeld door te reflecteren op hoe je over bepaalde groepen denkt, of hoe je met mensen omgaat die een andere achtergrond hebben.
Een voorbeeld is het gebruik van bepaalde termen. Sommige termen kunnen onbedoeld racistisch zijn, zoals het gebruik van “gewone Nederlander” om witte mensen aan te duiden. Dit soort taalgebruik kan bijdragen aan het ontstaan van vooroordelen. Daarom is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun eigen woorden en gedrag.
In de basisschool is het belangrijk om vooroordelen en stereotypering actief aan te pakken. Veel scholen willen dit doen, maar het is lastig om te bepalen welke interventies het meest effectief zijn. Het onderzoek van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) toont aan dat het belangrijk is om op een gestructureerde manier te werken aan het voorkomen van vooroordelen bij kinderen.
Volgens het onderzoek van KIS is het belangrijk om al vanaf de kleuterklas aan de slag te gaan met het aanpakken van vooroordelen. Kinderen leren al jong om mensen in groepen in te delen, en dit kan leiden tot vooroordelen. Daarom is het belangrijk om kinderen al vroeg te leren om met verschillen om te gaan en anderen te begrijpen.
Een effectieve manier om vooroordelen te beperken is door kinderen te leren in te leven in de situatie van anderen. Dit kan bijvoorbeeld door rollenspellen te spelen waarbij kinderen zich in de situatie van iemand met een andere achtergrond verplaatsen. Door dit te doen, leren kinderen om empathie te ontwikkelen en te begrijpen dat verschillen geen reden zijn om anderen te beoordelen.
In een divers klasgevoel is het belangrijk om kinderen te bevorderen om met elkaar om te gaan en vriendschappen te sluiten met kinderen die een andere achtergrond hebben. Dit kan bijvoorbeeld door groepjes te vormen waarin kinderen van verschillende achtergronden samenwerken aan opdrachten. Door dit te doen, leren kinderen om met elkaar om te gaan en te leren om te werken met mensen die anders zijn.
Boeken en films kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het leren van kinderen over verschillen en vooroordelen. Volgens het onderzoek van KIS is het belangrijk om kinderen te laten werken met boeken die verschillen tonen en tegelijkertijd geen stereotiepe beelden bevatten. Dit helpt kinderen om te begrijpen dat verschillen normaal zijn en dat mensen van verschillende achtergronden goed met elkaar kunnen overweg.
Een voorbeeld is het gebruik van verhalen waarin kinderen met verschillende achtergronden vrienden zijn. Dit helpt kinderen om te begrijpen dat verschillen geen reden zijn om anderen te beoordelen. Daarnaast is het belangrijk om kinderen te laten werken met films en series die een divers kader bieden.
Een belangrijk onderdeel van het opvoeden zonder vooroordelen is het leren van vragen stellen. Kinderen stellen veel vragen, en het is belangrijk dat ouders deze vragen serieus nemen. Door vragen te stellen, leren kinderen om met verschillen om te gaan en anderen te begrijpen.
Het is belangrijk om oprecht nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen. Dit helpt kinderen om te begrijpen dat het normaal is om vragen te stellen en dat dit leidt tot meer begrip van en voor elkaar. Bijvoorbeeld, als een kind vraagt: “Wat is Sabbat?” dan is het belangrijk om dit antwoord te geven en te laten zien dat vragen stellen gewaardeerd wordt.
In een divers klasgevoel is het belangrijk om kinderen te bevorderen om met elkaar om te gaan en vriendschappen te sluiten met kinderen die een andere achtergrond hebben. Dit kan bijvoorbeeld door groepjes te vormen waarin kinderen van verschillende achtergronden samenwerken aan opdrachten. Door dit te doen, leren kinderen om met elkaar om te gaan en te leren om te werken met mensen die anders zijn.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet