Dominante opvoeding: invloed op kinderen en hoe ermee om te gaan
juli 10, 2025
In de moderne opvoeding staan de nadruk op zelfsturing, empathie en het ontwikkelen van een sterke relatie tussen ouder en kind steeds meer centraal. Jürgen Peeters, een ervaren opvoeder, psycholoog en schrijver, benadrukt in zijn boek Kinderen zijn geen puppy’s dat traditionele opvoedingsstrategieën, zoals straffen en belonen, niet alleen ondoenlijk zijn, maar ook schadelijk kunnen zijn voor de mentale ontwikkeling van kinderen. Zijn visie is gericht op het opbouwen van een diepere, betrouwbare relatie met kinderen, waarbij de nadruk ligt op begrip, communicatie en het leren omgaan met emoties. In dit artikel worden de kernprincipes van Jürgen Peeters’ visie op opvoeden zonder straffen en belonen uitgebreid besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.
In meerdere bronnen wordt uitgelegd dat straffen en belonen op de lange termijn niet effectief zijn en zelfs schadelijk kunnen zijn voor kinderen. Zo wordt in bron [1] opgemerkt dat het straffen en belonen leidt tot onveilige hechting, lagere IQ-ontwikkeling, slechtere schoolprestaties en latere emotionele stoornissen. Bovendien verandert het proces van straffen en belonen de reden waarom kinderen bepaald gedrag vertonen. Kinderen passen zich aan om geen straf te krijgen, in plaats van hun eigen waarden en motivatie te ontwikkelen. Daarnaast wordt benadrukt dat het gebruik van beloningen ook nadelen kan hebben, zoals het aanwakkeren van conformisme, het verminderen van intrinsieke motivatie en het aanmoedigen van liegen en misleiding.
In bron [6] wordt duidelijk gemaakt dat het gebruik van beloningen kinderen kan aanzetten tot het zoeken naar de meest efficiënte manier om de beloning te krijgen, in plaats van waarde te geven aan het gedrag zelf. Ook wordt in deze bron opgemerkt dat het belonen kinderen kan laten voelen dat ze niet goed genoeg zijn, tenzij ze de juiste beloning krijgen. Dit leidt tot een afhankelijkheid van externe controle en vermindert de zelfstandigheid van het kind.
In zijn boek Kinderen zijn geen puppy’s stelt Jürgen Peeters voor dat opvoeding gebaseerd moet zijn op contact, wederzijdse afstemming en het ontwikkelen van langetermijn doelen. In plaats van straffen en belonen, benadrukt hij de kracht van zelfsturing en het opbouwen van een betrouwbare relatie tussen ouder en kind. In bron [1] wordt uitgelegd dat Peeters’ visie gericht is op het helpen van kinderen om zichzelf te leren sturen, in plaats van hen te bevelen of te belonen. Hij benadrukt dat kinderen geen puppy’s zijn, en dat het opvoeden dus niet kan worden gereduceerd tot een oefening in gedragscontrole.
In bron [2] wordt uitgelegd dat Peeters’ visie gebaseerd is op het idee dat kinderen een diepere relatie met hun ouders en opvoeders moeten opbouwen. Hij benadrukt dat het opvoeden niet alleen over het bepalen van gedrag gaat, maar ook over het leren omgaan met emoties, het ontwikkelen van empathie en het leren omgaan met conflicten. In zijn boek benadrukt hij dat het niet gaat om het bepalen van regels, maar om het leren van kinderen om zelf te kiezen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag.
In zijn blogartikelen en interviews benadrukt Jürgen Peeters verschillende strategieën om kinderen te helpen zichzelf te leren sturen, zonder op te vallen als een autoritaire ouder. In bron [6] wordt uitgelegd dat het belangrijk is om duidelijk te zijn in de opvoeding, en dat het niet helpt om te wachten tot je geduld op is voordat je een grens stelt. In plaats daarvan moet je op tijd de grens aangeven, wat hij ‘liefdevol begrenzen’ noemt. Daarnaast moet je alternatieven bieden, zodat het kind weet wat het mag doen in plaats van wat het niet mag doen.
In bron [6] wordt ook benadrukt dat het belangrijk is om dingen te formuleren als een mededeling in plaats van als een vraag. Bijvoorbeeld: “Jullie mogen nog 1x met de dobbelsteen gooien en dan ruimen jullie het spelletje op” in plaats van “Wilt u op ruimen?” Dit helpt kinderen om duidelijk te begrijpen wat van hen verwacht wordt. Daarnaast wordt benadrukt dat het belangrijk is om ruimte te geven voor emotionele ontlading. Kinderen moeten leren om hun emoties te uiten, in plaats van ze op te kroppen.
Een belangrijk onderdeel van Jürgen Peeters’ visie is de rol van de ouder als een zorgzame, empathische partner. In bron [6] wordt uitgelegd dat ouders moeten leren om hun eigen behoeften te erkennen en te voldoen. Dit helpt kinderen om te leren dat ook volwassenen behoeften hebben en dat het niet altijd mogelijk is om alles te doen. Daarnaast moet de ouder leren om zich te verantwoorden voor zijn gedrag en het kind te leren om te luisteren. In bron [6] wordt benadrukt dat het belangrijk is om te luisteren naar het kind, in plaats van te vechten of te straffen.
In bron [3] wordt uitgelegd dat het opvoeden zonder straffen en belonen ook een visie is op het leren omgaan met het gedrag van het kind. In plaats van het kind te straffen, moet je proberen te begrijpen wat de functie is van het gedrag. Bijvoorbeeld: is het kind moe, overprikkeld, of heeft het een vervelende ochtend gehad? Door dit te doorgronden, kun je beter reageren en het gedrag ombuigen.
In bron [3] wordt uitgelegd dat het opvoeden zonder straffen en belonen niet betekent dat er geen grenzen zijn, maar dat de grenzen liefdevol en met begrip worden aangegeven. Het is belangrijk om te begrijpen dat kinderen op een andere manier met de wereld omgaan dan volwassenen. Door dit te leren, kun je beter reageren op hun gedrag en hen helpen om hun eigen waarden te ontwikkelen. In bron [3] wordt ook benadrukt dat het opvoeden zonder straffen en belonen een visie is op het leren omgaan met conflicten en het ontwikkelen van sociale vaardigheden.
De visie van Jürgen Peeters op opvoeden zonder straffen en belonen benadrukt het belang van een diepere, betrouwbare relatie tussen ouder en kind. Door te werken aan zelfsturing, empathie en begrip, kan het kind leren om zichzelf te sturen, in plaats van te worden beïnvloed door externe beloningen en straffen. Zijn strategieën, zoals het stellen van duidelijke grenzen, het bieden van alternatieven en het leren omgaan met emoties, zijn effectief en kunnen helpen bij het opbouwen van een sterke relatie tussen ouder en kind. De nadruk ligt op het leren omgaan met het gedrag van het kind, in plaats van het bepalen van regels. Door dit te leren, kunnen ouders en opvoeders helpen bij het ontwikkelen van een sterke, zelfstandige persoonlijkheid bij hun kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet