Opvoeding van een Boxer pup: Belangrijke tips en aanpak
juli 10, 2025
De Bhagavad Gita, een van de belangrijkste heilige teksten in het hindoeïsme, biedt inzichten die ook van toepassing zijn op de opvoeding van kinderen. De inzichten in de Bhagavad Gita hebben als ultieme doel: bevrijding uit de karmische cyclus van leven en dood. Voorwaarde hiervoor is dat je juist (volgens de principes van Dharma) denkt, spreekt en handelt. De basis voor deze eigenschappen ligt in een goede opvoeding en een goede karaktervorming. Dit principe wordt ook toegepast in het werk van Mehdi Jiwa, een arts die in Alkmaar woont en samen met zijn gezin leeft volgens Hindoeïstische inzichten. Hij probeert ook de kennis van de Bhagavad Gita door te geven aan jongeren, met name via workshops voor kinderen van 10 tot 16 jaar. Volgens Mehdi is een goede karaktervorming en de vorming van een evenwichtig en mensvriendelijke levenshouding alleen mogelijk als je die op de Bhagavad Gita baseert.
De Bhagavad Gita is een dialoog tussen de krijger Arjuna en de god Krishna, die optreedt als zijn wagenmenner en spirituele leraar. Het geschrift beantwoordt grote levensvragen: Waarom lijden we? Hoe vinden we bevrijding? Wat is de aard van God? Wie ben ik echt? Net als Arjuna kunnen we helderheid en inzicht krijgen door de Bhagavad Gita te bestuderen. De inzichten in de Bhagavad Gita zijn niet alleen van toepassing op spiritueel gebied, maar ook op het gebied van morele levenswijze, karaktervorming en opvoeding.
Een van de belangrijkste concepten in de Bhagavad Gita is Dharma, dat in het Nederlands meestal wordt vertaald als plicht of morele verantwoordelijkheid. Dharma verwijst naar het feit dat elk wezen zijn eigen plicht heeft, gebaseerd op zijn of haar unieke natuur en omstandigheden. In de context van opvoeding is dit een belangrijk principe, omdat het aandacht besteedt aan het ontwikkelen van een kind naar een evenwichtige, morele persoon. De Bhagavad Gita benadrukt dat de juiste handelingen, denken en spreken van belang zijn om de juiste richting in te slaan. Dit is ook van toepassing op de opvoeding van kinderen, waarbij het belangrijk is dat ouders en opvoeders hun kinderen leren om in overeenstemming met hun eigen Dharma te handelen.
Een ander belangrijk concept is svabhāva, wat letterlijk ‘zelfwording’ betekent. Dit verwijst naar het feit dat elk wezen zijn eigen karakteristieke kenmerken heeft, die zich ontwikkelen door handelen en denken. In de opvoeding is dit een belangrijk concept, omdat het aandacht besteedt aan het ontwikkelen van de unieke eigenschappen van elk kind. In de blog van filosofieenmeditatie.nl wordt uitgelegd dat svabhāva belangrijk is voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid van een kind. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders de unieke eigenschappen van hun kinderen erkennen en ondersteunen, in plaats van te proberen ze te veranderen in overeenstemming met een bepaalde norm.
De Bhagavad Gita biedt ook praktische lessen voor de opvoeding van kinderen. Een van de belangrijkste lessen is het leren omgaan met het onvermijdelijke. In de Bhagavad Gita wordt gezegd dat alles in het leven aan verandering onderhevig is. De seizoenen, het uiterlijk, gevoelens, emoties, percepties en gedachten veranderen. Toch vinden we verandering vaak moeilijk of willen we het niet accepteren. We willen dat zaken als succes en blijdschap voor altijd zijn. Om het leven ten volste te kunnen leven is het belangrijk om je aan te kunnen passen aan nieuwe situaties en nieuwe oplossingen en mogelijkheden te zien.
Een andere belangrijke les is het leren omgaan met woede. De Bhagavad Gita benadrukt dat het belangrijk is om je emoties te beheersen en te leren omgaan met conflicten. In de opvoeding van kinderen is dit een belangrijk onderdeel, omdat het helpt bij het leren omgaan met gevoelens en conflicten. Het leren omgaan met woede en andere emoties is essentieel voor het ontwikkelen van een evenwichtige persoonlijkheid.
De Bhagavad Gita benadrukt ook de rol van de opvoeder in de opvoeding van kinderen. In de opvoeding is het belangrijk dat ouders en opvoeders hun kinderen leren om in overeenstemming met hun eigen Dharma te handelen. Dit betekent dat ouders en opvoeders hun kinderen moeten leren om in overeenstemming met hun eigen natuur en omstandigheden te handelen. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders hun kinderen leren om te denken aan hun eigen plicht en verantwoordelijkheid, in plaats van alleen op resultaten te focussen.
De Bhagavad Gita benadrukt ook het belang van zelfreflectie. In de opvoeding is het belangrijk dat ouders en opvoeders hun kinderen leren om te denken aan hun eigen gedachten en handelingen. Dit helpt bij het ontwikkelen van een evenwichtige persoonlijkheid en het leren omgaan met de uitdagingen van het leven.
De Bhagavad Gita benadrukt ook het belang van de samenleving in de opvoeding van kinderen. In de opvoeding is het belangrijk dat ouders en opvoeders hun kinderen leren om in overeenstemming met de samenleving en de regels van de samenleving te handelen. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders hun kinderen leren om in overeenstemming met de regels van de samenleving te handelen, in plaats van alleen op hun eigen belangen te focussen.
De Bhagavad Gita benadrukt ook het belang van de mens in de samenleving. In de opvoeding is het belangrijk dat ouders en opvoeders hun kinderen leren om in overeenstemming met de mens in de samenleving te handelen. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders hun kinderen leren om in overeenstemming met de mens in de samenleving te handelen, in plaats van alleen op hun eigen belangen te focussen.
De Bhagavad Gita biedt inzichten die van toepassing zijn op de opvoeding van kinderen. De inzichten in de Bhagavad Gita zijn niet alleen van toepassing op spiritueel gebied, maar ook op het gebied van morele levenswijze, karaktervorming en opvoeding. De kern van de Bhagavad Gita is Dharma, wat plicht en morele verantwoordelijkheid betekent. De Bhagavad Gita benadrukt ook het belang van zelfreflectie, het leren omgaan met verandering, en het leren omgaan met emoties. In de opvoeding is het belangrijk dat ouders en opvoeders hun kinderen leren om in overeenstemming met hun eigen Dharma te handelen. Het is ook belangrijk dat ouders en opvoeders hun kinderen leren om in overeenstemming met de samenleving en de regels van de samenleving te handelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet