logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Omgaan met vechtende kinderen: Tips voor ouders en verzorgers

Vechtende kinderen zijn een veelvoorkomend probleem in gezinnen met jonge kinderen. Het is normaal dat broertjes en zusjes regelmatig ruziën, maar het kan lastig zijn om de juiste aanpak te vinden. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste tips en strategieën om met vechtende kinderen om te gaan. De informatie is gebaseerd op bronnen die gespecialiseerd zijn in opvoeden en kinderontwikkeling.

Waarom vechten kinderen?

Volgens meerdere bronnen is vechten bij kinderen een normaal onderdeel van hun ontwikkeling. Tijdens het proces van emotieontwikkeling leren kinderen hoe ze met heftige emoties om moeten gaan, hun behoeften kunnen uiten en met elkaar kunnen omgaan. Vaak gedragen kinderen zich agressief om hun woede of frustratie te uiten. Dit kan variëren van slapen, schoppen en bijten tot aan haren trekken, duwen of schelden.

Ook als ouders of verzorgers dit gedrag zien, kunnen ze verschillende emoties ervaren, zoals verbazing of schaamte. Dit is niet erg. Het kan moeilijk zijn om met agressie om te gaan, maar je bent niet de enige die hiermee te maken heeft. De bronnen benadrukken dat het belangrijk is om kinderen te leren om zich te uiten op een manier die niet kwetsend is.

Hoe ga je om met vechtende kinderen?

1. Blijf neutraal

Als ouder ben je neutraal en kies je geen partij. Neem de tijd en laat je kinderen hun verhaal doen. Laat ze vertellen wat ze zelf anders hadden kunnen doen en laat ze met elkaar nadenken over een oplossing en deze uitvoeren. Soms is het nodig dat de kinderen even afstand nemen van elkaar. Bedenk samen met ieder kind wat ze kunnen doen om het op te lossen.

2. Laat ze een nieuwe start maken

Laat je kinderen sorry zeggen tegen elkaar en een nieuwe start maken. Je kunt zelf even in de buurt blijven om te kijken of dit ook echt lukt. Dit helpt de kinderen om hun gevoelens te leren omgaan en hun fouten te erkennen.

3. Wees de facilitator

Als volwassenen zijn we geneigd om in te grijpen, we willen het verhaal van beide kanten horen en als een rechter willen we dan bepalen wie er fout zat, wie er minder fout zat en we willen de strafmaat bepalen. Hiermee ontnemen we onze kinderen onbedoeld de mogelijkheid om met ruzies en onenigheden om te gaan. Een andere optie die je hebt is het te faciliteren, je begeleidt het dan in goede banen, stelt open vragen en velt er geen oordeel over. Bijvoorbeeld vragen zoals 'hoe kunnen jullie dit het beste oplossen?'.

4. Leer ze kalmeren

Als je kinderen in de war raakt door hun emoties, is het belangrijk om hen te leren hoe ze rustig kunnen blijven. Bijvoorbeeld door langzaam en diep adem te halen, een andere activiteit te doen of even uit de situatie te gaan. Dit helpt kinderen om hun emoties te leren omgaan en hun gedrag te beheersen.

Structuur en regels

1. Structuur is belangrijk

Structuur is belangrijk in het leven van jonge kinderen. Door een duidelijke structuur te creëren, leren kinderen beter om te gaan met hun emoties en hun gedrag. Dit helpt ook bij het oplossen van conflicten.

2. Duidelijke regels

Voor jonge kinderen, zoals peuters en kleuters, kunnen de regels als volgt zijn: "Wees aardig tegen anderen", "deel je speelgoed" en "hou je handen en voeten thuis". Voor oudere kinderen kun je de volgende regels hanteren: "Wees respectvol", "luister naar anderen" en "als je boos wordt, tel dan tot tien en haal diep adem voordat je reageert".

Stimuleer positief gedrag

Als je te maken hebt met een kind dat zich misdraagt, kun je het gevoel hebben dat je je kind constant aan het corrigeren bent of dat het wachten is op het volgende probleem. Onthoud dat kinderen het beste reageren op positieve bevestiging. Daarom is het belangrijk om complimenten te geven als je kind zich goed gedraagt. Als kinderen respectvol zijn, spullen delen, om de beurt spelen of meewerken, is dat een goed moment om ze aandacht te geven. Hoe specifieker het compliment, hoe beter. Specifieke complimenten helpen kinderen om precies te begrijpen wat ze goed doen, zodat ze eerder geneigd zijn om dat gedrag te herhalen.

Ondersteuning en hulp

1. Neem contact op met professionals

Als de ruzies en problemen tussen je kinderen regelmatig hoog oplopen, is het verstandig om hulp in te roepen. Een maatschappelijk werker of pedagogisch adviseur kan tips geven of je gaat samen op zoek naar oplossingen die bij jouw situatie passen. Neem hiervoor contact op met Kwadraad.

2. Gebruik online programma's

Er zijn verschillende online programma's beschikbaar die ouders helpen bij het omgaan met agressief gedrag bij kinderen. Bijvoorbeeld het Triple P Online-programma voor kinderen onder de 12 jaar en Teen Triple P Online voor oudere kinderen. Deze programma's bieden bewezen strategieën die je helpen om met veelvoorkomende opvoedproblemen om te gaan.

Conclusie

Vechtende kinderen zijn een normaal onderdeel van de opvoedingsfase. Het is belangrijk om te weten dat het niet altijd nodig is om direct in te grijpen. Door rustig te blijven, de kinderen te faciliteren en hen te leren om hun emoties te beheersen, kunnen ouders helpen om de situatie te beheersen. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke regels en structuur te geven, zodat kinderen leren om met conflicten om te gaan. Als de situatie te moeilijk wordt, is het verstandig om hulp in te roepen. Door deze strategieën toe te passen, kunnen ouders helpen om de ruzies tussen hun kinderen te verminderen en te leren om ermee om te gaan.

Bronnen

  1. How About Mom - Kinderen vechten
  2. Positief opvoeden - Agressief gedrag bij kinderen
  3. Jillian Emanuels - Hoe je het beste omgaat met vechtende broertjes en zusjes
  4. Praktijkbinding - Kinderen opvoeden: deze 19 tips helpen jullie als ouders op weg
  5. Kleine Grotemensen - Ruzie tussen broertjes en zusjes
  6. Kwadraad - Hoe stop je ruzie tussen je kinderen?
  7. Ontspannen opvoeden - Waarom je zoveel strijd met je kind hebt
  8. Jeugdengezin Utrecht - Ruzie

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven